Mysterie opgelost: dit meten die fietstellers in Eindhoven

Door Ankie de Turck 19 januari 2019

Heb jij je ook weleens afgevraagd waar dat ding op de Nachtegaallaan precies goed voor is? Het is een zogeheten fietsteller. En sinds kort staan er meerdere van deze apparaten in de stad, misschien ben je ze al tegengekomen. Maar waar dienen die dingen voor? We weten in ieder geval dat ze waardevolle informatie meten over het fietsgebruik in de stad. Maar hoe dan? En waarom?

Dankzij vernuftige zaken als glasvezeltechniek geven de tellers een nauwkeurig inzicht in fietsstromen in de stad. Ze tellen hoeveel fietsers er op welke tijdstippen passeren. En big bother is watching you, want in combinatie met apps op telefoons is er inzicht in welke route we fietsen (geen zorgen, alle data is anoniem). Ook zien ze welke routes overdag veel gebruikt worden, maar in het donker juist gemeden.

Sneller op groen

Volgens wethouder Monique List wordt al deze informatie gebruikt om fietsroutes te optimaliseren en bijvoorbeeld verkeerslichten verkeersvriendelijker af te stellen (dat zou héél fijn zijn!). De gemeente vindt het belangrijk dat fietsen wordt gestimuleerd, want het wordt immers steeds drukker in onze stad met meer inwoners en bezoekers. Als het nou aantrekkelijker wordt gemaakt om op een tweewieler te stappen scheelt dat natuurlijk weer in files en dat soort vervelende zaken. Bovendien is fietsen goed voor je conditie. Win-win.

De techniek staat voor niets

De nieuwe fietstellers zijn nog verder geoptimaliseerd. Ze meten nu ook snelheden en maken onderscheid tussen verschillende soorten fietsen (normale fietsen, kinderfietsen, bakfietsen, elektrische fietsen en brom/snorfietsen). Bovendien worden de data gekoppeld aan gegevens van het weerstation van Eindhoven Airport. Zo maken ze analyses van de invloed van het weer op het fietsgebruik. Hendig! De techniek staat voor niets in Eindhoven. Ook worden er via de nieuwe tellers boodschappen doorgegeven. Over evenementen of wegwerkzaamheden bijvoorbeeld.

De extra locaties

Naast de bestaande teller op de Nachtegaallaan staan er nu ook op de Kruisstraat, de Slowlane langs het Beatrixkanaal, de Oirschotsedijk bij de Internationale School, de Wolvendijk, de Bayeuxlaan en de Noord-Brabantlaan bij de Hovenring. Het is de bedoeling dat het aantal tellers wordt opgeschroefd naar twaalf tot veertien.

Lees ook:

Ufo's Eindhoven

Eindhovense mysteries: is er buitenaards leven in Eindhoven?

Heb jij er wel eens een gezien? Steeds vaker hoor je én zie je dat er UFO’s gespot worden over de he...
Eindhovenseweg

Mysterie: Waarheen leidt de Eindhovenseweg in Eindhoven?

De Eindhovenseweg in Geldrop leidt naar Eindhoven. Net als de Eindhovenseweg in Valkenswaard. En die...

adv.