Eindhoven

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie opgelost: dit is waarom we niet één maar twee Blob’s in Eindhoven hebben

Door Redactie Eindhoven 25 mei 2019

De Blob is een icoon in Eindhoven. Uniek qua vorm én in zijn soort. Groot, baanbrekend, de trots van het 18 Septemberplein. Niets lijkt erop… Oh, wacht. Er is ook nog een mini-Blob. Wij kregen de vraag: waarom heeft Eindhoven eigenlijk twee Blobs? Blobben? Blobbers? Dus we haalden de loep weer tevoorschijn. Dit is wat we te weten kwamen:

Er is maar één Blob in Eindhoven

Ja dat is even schrikken, maar er zijn helemaal geen twee Blobs. Want die kleine heet de Bubble! Het is een zeepbel (vandaar de naam) van glas en staal, ontworpen door Tarra architectuur en stedenbouw. Dus niet eens door dezelfde ontwerper als die van de ‘echte’ Blob. Die is namelijk van Massimiliano Fuksas. En er zijn nog méér verschillen. Zo is de zeepbel afgewerkt zonder zichtbare bevestigingsmiddelen. Die zijn bij de Blob wél te zien.

Amoebe-achtig wezen

We lezen dat de die kleine anders genoemd is om spraakverwarring te voorkomen. Maar als we dieper graven kan de naam de Blob ook niet van toepassing zijn voor de Bubble. Het is niet zomaar een random woord dat toevallig qua klank past bij de vorm. Het refereert naar de gelijknamige speelfilm, waarin een gigantisch amoebe-achtig ruimtewezen de hoofdrol speelt. Gezellig.

Tekst loopt door onder de foto

Vacatures Eindhoven
De Blob. Foto: Frans van Beers – Eindhoven in Beeld

Afkorting

En er is nóg meer te vertellen over de naam: het is namelijk een afkorting. Die staat voor: Binary Large Object. We lossen dus eigenlijk gewoon even twee mysteries tegelijk op. De Blob is dus een tweedelig groot object? Tja, misschien omdat het twee verdiepingen of twee kleuren heeft. Maar deze benaming komt vooral doordat er bij dit soort vormen een Binary Large Object File nodig is om de oppervlakten te kunnen berekenen. Hoe dat werkt? Geen idee. Dat mag je zelf uitzoeken.

Tekst loopt door onder de foto

De Bubble. Foto: Frans van Beers – Eindhoven in Beeld

Mooi pleintje

Hoe dan ook, het was natuurlijk wel de bedoeling dat ze mooi bij elkaar zouden passen, en dat is ook best gelukt. Vinden wij. Allebei met groenig glas en de ondergrondse fietsenstalling ‘De Tube’ er tussen. Die is trouwens ook ontworpen door Fuksas en verbindt De Bubble en De Blob met elkaar. Het hele 18 Septemberplein, een van de belangrijkste pleinen van de stad, is zo een lekker futuristisch geheel geworden!

Heb jij nou ook een vraag voor ons? Iets in de stad gezien waarvan je denkt: wat? waarom? hoe? of wie? Wij zoeken het graag voor je uit. Stuur ons een mailtje: [email protected]!

Lees ook:

leuk volgens local

Mamablogger Janske: ‘We spelen verstoppertje in de Blob’

De beste tips, die komen van locals. Want wie in een stad woont en leeft, kent vaak de allerleukste ...
glow blob

GLOW-hoogtepunt: eerbetoon aan de gloeilamp op de Blob

De Blob maakt dit jaar onderdeel uit van GLOW. En hoe! Dat gekke gebouw op het 18 Septemberplein gee...
Blob

Goeiemorgen Blob!

Do the Blob! Mooie tijdloze foto van Marloes ter Stege bij dat gekke gebouw op het 18 Septemberplein...

Meer over

Mysteries

adv.