Mysterie opgelost: dit is waarom het stadhuis in de steigers staat

Door Jasper Scheffers 13 april 2019

Iedereen die er regelmatig voorbij komt met de bus of over het Stadhuisplein loopt is het zeker opgevallen dat het stadhuis in de steigers staat. Waarom? Dat hebben wij voor je uitgezocht.

Publieksfunctie terug in het stadhuis

Het Inwonersplein van de gemeente, wat nu nog in het stadskantoor zit, wordt in 2020 verplaatst naar het stadhuis. Hierdoor zal het gemeentehuis zijn originele publieksfunctie weer terugkrijgen. Je kunt vanaf dan je paspoort of rijbewijs ophalen in het vernieuwde stadhuis. Maar voor het zover is zal er wel veel aangepast moeten worden in het, inmiddels verouderde, gebouw.

Stadskantoor met Inwonersplein
Het huidige stadskantoor met Inwonersplein dat vanaf voorjaar 2020 naar het stadhuis zal verhuizen. Foto: Jasper Scheffers Fotografie.

Een duurzaam stadhuis

Het stadhuis, wat nu nog energielabel G heeft, zal omgetoverd worden tot ‘het meest duurzaam gerenoveerde gebouw van Nederland’. Om dit te behalen zullen alle installaties en apparaten die in het gebouw zijn verwerkt, en die al bijna aan het einde van de levensduur zijn, worden vervangen voor veel duurzamere versies. De isolatie van het gehele gebouw zal worden aangepast, voornamelijk de ramen en kozijnen kunnen wel een goede opknapbeurt gebruiken.

Door middel van zonnepanelen op het dak en Warmte Koude Opslag zal er flink worden bespaard op de energiekosten en zal het stadhuis alleen maar duurzamer worden. Tijdens de verbouwing wordt zelfs 95% van de materialen hergebruikt. Als alles lukt zal het stadhuis straks energielabel A+++ krijgen. Een flinke upgrade, zullen we maar zeggen.

Nieuwe entree en veel groen

De entree van het gebouw zal verplaatst worden naar de zijkant. Op de tekening ziet het er veelbelovend uit: er komt een zogeheten hellingbaan en een heuse entreetuin. Door het gebruik van veel groen rondom het gebouw wil de gemeente het gebied klimaatbestendig maken. Hittestress en regenwater kan hierdoor beter worden opgevangen en tegengegaan. Als je binnen zit te wachten tot je aan de beurt bent om bijvoorbeeld je paspoort op de halen heb je straks een prachtig uitzicht over de Dommel. Lekker zen.

Artist Impression van het verbouwde Stadhuis
Artist Impression van het verbouwde stadhuis

Minder kosten

Door het Inwonersplein en alle overige kantoren naar de overkant te verhuizen kan de huur van het stadskantoor op worden gezegd. Samen met het feit dat er na de verbouwing minder energiekosten zullen zijn, zal dit veel in de kosten schelen. En dat is altijd mooi meegenomen.

Artist Impression nieuwe Inwonersplein
Artist Impression nieuwe Inwonersplein

Lees ook:

Vestdijk Eindhoven

Mysterie opgelost: hier zijn ze op dit moment allemaal mee bezig op de Vestdijk

Sinds september ligt de Vestdijk al open. In verschillende fases wordt de straat omgetoverd tot een ...
Vestdijk Eindhoven

Foto’s: het eerste gedeelte van de Vestdijk is weer open!

De Vestdijk is weer open! Of nouja, bijna dan. Het eerste gedeelte is opgeleverd en gaat samen met h...

Meer over

Mysteries

adv.