Eindhoven

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie opgelost: dit is het verhaal achter dat vreemde gebouw op de Hurk

Door Redactie Eindhoven 8 juni 2019

Het steekt overal bovenuit en heeft een bijzondere kleur én vorm. Wat is dat toch voor opvallend gebouw op de Hurk? Waarom heeft het zo’n rare vorm? Wat zit er aan de binnenkant? Dingen in Eindhoven die zoveel vragen oproepen, horen in onze categorie ‘mysteries’ thuis.

Koninklijke namen

Je ziet het gebouw al van ver, want het torent overal bovenuit. Het valt vooral op als je vanaf de A2 langs de Hurk rijdt. Dat is ook niet gek, want het ding is vijftig meter hoog! De toren hoort bij Weber Beamix, een grote producent in droge betonmortel. Say what? Van dat spul dat beton wordt als je er water bij gooit! De naam Beamix is een samentrekking van de eerste naam van het bedrijf Beatrix, en premix, zo noemen ze de droge betonmortel ook wel, leerden we uit dit artikel van het ED. De naam Beatrix had te maken met de ligging, aan de Beatrixkade langs het Beatrixkanaal. Maar wat heeft dit allemaal te maken met dat maffe goudkleurige ding? Nou, best veel. Want dat ding heeft ook een naam, en dat is…

Tekst loopt door onder de foto

Mysterie Maxmatoren
Foto: indebuurt

…De Maximatoren!

De toren kwam bij de fabriek toen er een nieuwe productielijn voor de betonmortel werd opgestart, in 2008. Het ontwerp is van een kunstenaar: Jan Doms. De naam is natuurlijk een voortborduursel van de eerder gebruikte namen van kroonprinsessen en verwijst naar de naam van de holding: Maxit. Nu je de naam van de toren kent, zegt de vorm je dan ook al wat meer? En nee, het is niet Maxima’s ‘booty’! De golvende lijn is geïnspireerd op de goudblonde lokken van onze mooie Koningin!

Er zit (heel) wat in

Dankzij de Maximatoren is het productieproces enorm geautomatiseerd en kunnen er mortelmixen op afstand tot op de gram nauwkeurig worden afgewogen. Hoe het er van binnen uitziet? Als je wat dichterbij komt kun je het het een beetje zien door de kleine gaatjes in de wand. Het zijn een stuk of zestig silo’s die worden gebruikt voor de opslag van de (ingrediënten voor) mortelmixen. Er zit zoveel in, daar kun je een halve stad mee bouwen.

Zo. Jij rijdt voortaan met een vraag minder over de A2 langs de Hurk. Heb je er nog meer? of heb jij iets anders in de stad gezien waarvan je denkt: wat? waarom? hoe? of wie? Wij zoeken het graag voor je uit. Stuur ons een mailtje: [email protected]!

Lees ook:

Mysterie opgelost: dit is waarom we niet één maar twee Blob’s in Eindhoven hebben

De Blob is een icoon in Eindhoven. Uniek qua vorm én in zijn soort. Groot, baanbrekend, de trots van...
Bord bij bloemenzaak 't Genderdal

Mysterie opgelost: dit staat er op dat maffe bord aan de Brahmslaan

Ken je dat bord van die bloemenzaak aan de Brahmslaan? Niemand weet wat erop staat! Ergens zie je ie...

Mysterie opgelost: zo komen die schoenen aan die draad op de Kleine Berg

Tussen twee panden op de Kleine Berg, ter hoogte van de Prins Hendrikstraat, hangt een draad met all...

Meer over

Mysteries

adv.