Eindhoven

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie opgelost: de vreemde vlucht van dit vliegtuigje rondom Eindhoven verklaard

Door Anna van den Berg 23 mei 2020

Goed: je zit uit verveling of nieuwsgierigheid een beetje op Flightradar te kijken en dan valt je oog opeens op een klein vliegtuigje met een wel heel bijzondere route. In de ochtend van dinsdag 12 mei vloog een piloot een perfecte cirkel rondom Eindhoven. Wat kan daar nou de bedoeling van zijn?

Op de website Planefinder vinden we de route van het vliegtuig, een Cessna 550 Citation II, terug. Rond 7.30 uur vertrekt het vanaf Amsterdam en niet veel later begint het aan die knappe cirkel boven de omgeving van Eindhoven.

Heen en weer

Maar dan wordt het nog gekker. Want het blijft niet bij een rondje vliegen: tussen 8.30 en 13.30 vliegt de piloot talloze keren heen en weer boven Eindhoven. Daarna gaat het weer netjes, in rechte lijn, retour naar Amsterdam.

Tekst loopt door onder de foto

Vliegtuig
Foto: indebuurt Eindhoven

Metingen

Is de piloot de weg kwijt of hoe zit dat precies? Er worden vaker van dit soort rare vluchten opgemerkt. De ene keer zijn het mooie cirkels, de andere keer kris-krast een vliegtuig eindeloos vaak boven een gebied heen en weer. Hester van Bork van de KNVvL vertelt: “Het gaat om een zogeheten survey vlucht, hierbij worden bijvoorbeeld metingen gedaan. Soms worden er foto’s en video’s gemaakt en soms wordt er gebruik gemaakt van radar. Er kan bijvoorbeeld stralingswarmte worden gemeten of ze maken een vlucht voor kaartmateriaal. De vliegplannen zijn waarschijnlijk niet openbaar, maar wel bekend bij Luchtverkeersleiding Nederland.”

Gegevens verzamelen

Als we verder zoeken vinden we inderdaad dat de eigenaar van het vliegtuig met de aanduiding PH-LAB het Nederlandse bedrijf NLR is. Zij verrichten wetenschappelijk onderzoek voor de vliegtuigindustrie. Met dit soort ‘gekke’ vluchten verzamelen ze gegevens en helpen ze allerlei bedrijven in de luchtvaartsector: van vliegmaatschappijen tot luchthavens. Good to know!

Lees ook:

mausoleum van Abbe

Mysterie opgelost: dit is dat verstopte bouwwerkje in de bossen aan de Roostenlaan

Als je nietsvermoedend de stad uit fietst of wandelt over de Roostenlaan, zie je aan je rechterhand ...
Popstation

Mysterie opgelost: dit is dat raadselachtige gebouwtje aan de Tongelresestraat

Heel uitnodigend ziet het er niet uit, dit gekke gebouwtje naast de spoorwegovergang, op de hoek van...
kasteelmuur

Mysterie opgelost: hier kun je het Kasteel van Eindhoven er zelf bij bedenken

'Ik zie je op de hoek van Kasteel Eindhoven!' Waar zeg je, Eindhoven heeft toch helemaal geen kastee...

adv.