Mysterie opgelost: daarom zijn de torens van de Sint-Martinuskerk nooit voltooid

Door Manon Swinkels 23 maart 2019

Op het eerste gezicht is er niets geks te ontdekken aan de Sint-Martinuskerk in Tongelre. Qua looks heeft het wel iets weg van de Notre-Dame in Parijs. Toch is de kerk niet helemaal compleet. De twee torens aan beide kanten van het hoofdportaal zijn namelijk niet af.

De Nederlandse architect Emmanuel Corbey was verantwoordelijk voor het ontwerp van de kerk in de oude dorpskern van Tongelre. De kathedraal van Tours was zijn inspiratiebron. Beter gezegd: hij ontwierp een kopie van deze kathedraal.

Leeggeroofd

Al in 1220 stond er iets ten zuiden van de huidige Sint-Martinus een andere kerk, aan het toenmalige dorpsplein. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog was het gebouw flink de klos, het dak was compleet vernield en de kerk was leeggeroofd.

Te klein en te duur

In 1886 was het Pastoor Cornelis van Kessel die besloot dat de kerk te klein was en dat het te duur was om de boel op te knappen. Een nieuwe kerk moest er komen. In 1887 kreeg hij toestemming van het bisdom om een nieuwe te bouwen. Toch duurde het nog even tot de oude kerk werd gesloopt. Mooi feitje: de stenen die over waren na de sloop, werden gebruikt voor de verharding van de wegen in de buurt. Knap staaltje recycling.

Op is op

De bouw van de kerk begon in 1890. De aanneemsom was 51.360 gulden, de uiteindelijke kosten vielen iets hoger uit: 58.227,28 gulden. Ruim een derde van dat bedrag, 20.000 gulden, werd betaald door pastoor van Kessel. Helaas, helaas, dat was niet voldoende. Er was dus simpelweg niet genoeg geld om het hele ontwerp uit te voeren. Daarom werden de torens nooit voltooid: ze zijn minder hoog dan in het ontwerp en de spitsen zijn nooit gebouwd.

Hieronder het originele ontwerp:

Foto: Wikipedia

Lees ook:

Mysterie opgelost: in deze Eindhovense stadsdelen wonen de meeste mensen

In Eindhoven wonen per 1 januari 231.863 inwoners, zo vertellen de bevolkingscijfers van de gemeente...
D'n Bisschop Eindhoven

Mysterie: Wie was D’n Bisschop van Tongelre?

Tongelre, begin negentiende eeuw. In een klein straatje woont een heerschap met de bijnaam D’n Bissc...

Meer over

Mysteries

adv.