Eindhoven

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie opgelost: daarom verkleden we ons tijdens carnaval

Door Redactie Eindhoven 15 februari 2020

Lachen, drinken, hossen, feesten, gek doen, het hoort allemaal bij carnaval. En natuurlijk: verkleden! Als je niet verkleed bent, dan hoor je er niet écht bij tijdens dit volksfeest. Al doe je maar een boerenkiel om, een oud clownspak aan of hijs je je in een lekker warme pyjama met badjas: verkleden hoort erbij. Waarom doen we dat eigenlijk?

Je verkleden is niet iets wat je alleen doet tijdens carnaval. Het is al zo oud als de weg naar Rome (letterlijk) en we doen het bij veel meer gelegenheden. Kijk maar eens naar buiten tijdens Koningsdag of loop door de straten tijdens Halloween.

Feest van Saturnus

We gaan je niet lastig vallen met allerlei lange, oude geschiedenisverhalen van de Romeinen, de Egyptenaren en de Grieken. Toch komen we er niet helemaal onderuit, want deze mannen deden al duizenden jaren geleden aan verkleedpartijtjes. Zo wisselden de Romeinse slaven en heren van rol tijdens het feest van Saturnus en deden de Germanen een masker op om boze geesten te verjagen. Het verkleden, het anders voordoen dan je bent, is dus zeker niet iets van de laatste tijd.

Beroemde figuren

Carnaval wordt in de meeste Europese landen gevierd vanaf de 19e eeuw. En dat feest van toen lijkt best veel op carnaval zoals we het nu kennen. Compleet met kostuums en optochten, bedoelen we dan. Destijds gingen de feestgangers verkleed als beroemde of historische figuren. Dat is tegenwoordig nog steeds zo, al is het ook prima als je een ‘simpel’ piratenpak of een onesie aantrekt.

Even losgaan

Waarom doen we dat nu nog steeds? Iedereen heeft zo zijn of haar eigen motivatie om verkleed te gaan. Toch heeft het allemaal te maken met de oorsprong van het carnavalsfeest. Uiteindelijk draait het om één ding: nog een keer helemaal losgaan voordat de vastenperiode begint. En hoe kun je dat nu beter doen dan door in de huid van een personage te kruipen?

Meer carnavalmysteries:

Volderke

Mysterie opgelost: wat heeft dit beeldje met carnaval te maken?

In de Hermanus Boexstraat, zo'n beetje ter hoogte van al die brillenwinkels, vind je dit vrolijke be...
Salaai Eindhoven

Carnavalsmysterie opgelost: hier komt de Eindhovense groet ‘salaai’ vandaan

'Alaaf' kennen we allemaal. Dat is dé internationale carnavalsgroet. Hier alaven we ook, maar er is ...

adv.