Eindhoven

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie opgelost: daarom is Eindhoven niet de hoofdstad van Brabant

Door Anna van den Berg 25 juli 2020

Best gek eigenlijk, als je erover nadenkt. Waarom is Den Bosch de hoofdstad van Brabant en niet Eindhoven? Den Bosch ligt niet netjes in het midden van de provincie, dus dat kan de reden niet zijn. Wij zijn toch echt de grootste stad in de provincie. Nou ja, niet in vierkante kilometers, maar wel in het aantal inwoners. Aan attracties en bezienswaardigheden ontbreekt het niet en we hebben zelfs een vliegveld. Lekker grootstedelijk dus. Waarom zijn we dan niet de hoofdstad?

We duiken in de geschiedenis: Eindhoven is nu de grootste stad in Brabant, maar dat was niet altijd het geval. Eeuwen geleden, zo rond 1400 was Den Bosch de grootste stad van Nederland. Met een goed lopende economie binnen stevige, beveiligde stadsmuren, woonden daar toen zo’n 14.000 mensen. Zelfs Amsterdam was op dat moment kleiner met maar 8.000 inwoners. Eindhoven had op dat moment maar een mager inwonertal, ongeveer 1.500 en 2.000 inwoners. Een groot verschil dus.

Tekst loopt verder onder de foto

Foto: Jacques Splint

Touwtrekken

Na eeuwen van oorlogen, veroveringen, wisselende machthebbers en meer van dat getouwtrek, kwam Brabant eind achttiende eeuw in handen van de Franse legers. In 1810 besloot de welbekende Napoleon Bonaparte dat het tijd werd om het Koninkrijk Holland in te lijven bij het Franse Keizerrijk. Dat Koninkrijk Holland was opgedeeld in departementen, die nu nog steeds overeenkomen met de provincies zoals we die nu kennen. In het geval van Departement Brabant was Den Bosch de hoofdstad.

Zelfstandig

Dan fast forwarden we weer een paar jaar, naar 1830. Na wederom een aantal machtswisselingen en bijbehorende onvrede, splitst België zich af en behoort Brabant tot de Noordelijke Nederlanden. Met nog steeds Den Bosch als hoofdstad. Pas rond 1900, met toenemende industrialisatie en de annexatie van omliggende dorpen, begint Eindhoven uit te groeien tot het formaat van nu. Maar wel te laat om de titel hoofdstad te dragen. Helaas.

Lees ook:

zonsondergang gulbergen

Genieten: 5 x op deze plekken leg je de mooiste Eindhovense zonsondergangen vast

Of het nou een zonsopkomst of -ondergang is, het is altijd extra genieten als de lucht boven Eindhov...

Dit zijn 5 x de állermooiste fietsroutes in en om Eindhoven

Toe aan wat frisse lucht na een paar dagen thuiswerken? Stap op de fiets en ontdek nieuwe, rustige p...

De winnaar is bekend: dit is het mooiste gebouw van Eindhoven! (volgens jullie)

Wat is het mooiste gebouw van Eindhoven? Wij vroegen het jullie! Na een hele waslijst aan inzendinge...

adv.