Eindhoven

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie opgelost: daarom heet dit opvallende gebouw de Ventoseflat

Door Anna van den Berg 1 augustus 2020

Je kent het wel: jarenlang gebruik je de naam van een gebouw of een plek zonder er ook maar een seconde bij stil te staan. Bijvoorbeeld de Ventoseflat. Die heet ten slotte gewoon zo. Totdat je opeens denkt: wie of wat is een ‘ventose’ eigenlijk? Gaat het hier om een belangrijke meneer of mevrouw Ventose? Heette dit gebied heel vroeger de Ventose? Wij zochten het even voor je uit.

Het is een opvallend gebouw daar aan de Mathildelaan. Met z’n lange gevel en vooral die typische, lavendelblauwe kozijnen, springt de Ventoseflat best wel in het oog. Al helemaal sinds 2013, toen het gebouw door een uitgebreide renovatie weer helemaal in volle glorie hersteld was.

Opvallende kleur

Die opvallende kleur was trouwens de originele keus van architect Joan van der Meij in 1929. Van der Meij was een belangrijke figuur in de Amsterdamse School van architectuur: zij wilden met uitbundig kleur- en materiaalgebruik breken met voorgaande bouwtradities.

Tekst loopt door onder de foto

Ventoseflat
Foto: indebuurt Eindhoven

Windmaand

Maar terug naar die naam. Wat we nu kennen als de Ventoseflat was tot 1923 de sigarenfabriek Van Gardinge. Toen dat bedrijf failliet ging, kwam het gebouw in handen van de Amsterdamse N.V. Exploitatiemaatschappij Ventose. Zij gaven opdracht het oude industriële pand te verbouwen tot een wooncomplex dat nu, na zoveel jaar, nog steeds die naam draagt. Het woord Ventose betekent Windmaand. Het was de zesde maand van de Franse Republikeinse kalender.

Toveren met de kalender

De exacte berekeningen zijn een beetje een ingewikkeld verhaal, maar in het revolutionaire Frankrijk brak men met de geschiedenis en kerkelijke tradities en dus ook met de Gregoriaanse kalender (zoals we die nu weer gebruiken). Tussen 1793 en 1806 had een jaar twaalf maanden van elk drie tiendaagse weken. Een etmaal bestond toen uit tien uren van elk honderd minuten. En alles op die nieuwe kalender kreeg een nieuwe naam. Zo was er bijvoorbeeld de Frimaire, de Koudemaand. Je had de Thermidor, de Hittemaand. En natuurlijk Ventose. De Windmaand die via een Amsterdams bedrijf voortleeft in een flatgebouw in Eindhoven. Weten we dat ook weer!

Heb jij ook een mysterie?

Loop jij al een tijdje rond met een Eindhovens mysterie in je hoofd? Stuur hem in, ons CSI-team lost het graag voor je op!

Nog meer mysteries die we oplosten:

Groene Lantarenpalen

Mysterie opgelost: het verhaal van die groene lantaarnpalen met bladeren aan de Hastelweg

Best typisch eigenlijk: pas als lantaarnpalen een afwijkend ontwerp hebben, vallen ze op. En de exem...
Gasthuisstraat

Eindhovens mysterie: Hoe zit dat met de huisnummers aan de Gasthuisstraat?

Waar zijn alle huisnummers in de Gasthuisstraat gebleven, vroeg een oplettende lezer zich af toen hi...
Watermolen monument

Mysterie opgelost: dit is dat gekke klimrek-kunstwerk-gymtoestel op het TU-terrein

Is het een klimrek dat kinderen alleen met gevaar voor eigen leven kunnen beklauteren? Is het een he...
riool zuid

Mysterie opgelost: dit zijn die roestige buizen op de Stratumse Heide

Maak je nietsvermoedend een zondagse wandeling over de Stratumse Heide, kom je opeens dit tegen! Twe...

adv.