Eindhoven

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie opgelost: zo is de Lichtjesroute ontstaan

Door Redactie Eindhoven 19 september 2020

De Lichtjesroute hoort bij Eindhoven als een dot mayo op een portie friet. Elk jaar springen we massaal op de fiets of in de auto om de route te rijden. Hoe oud je ook bent, het blijft leuk. Een echt Eindhovense traditie waar we trots op zijn. Maar waar komt dit fenomeen eigenlijk vandaan?

Het evenement is ontstaan na de bevrijding van Eindhoven op 18 september 1944. Mensen wilden laten zien dat, na tijden van oorlog, het licht weer was teruggekeerd in hun leven. Doordat de materialen zo kort na de oorlog schaars waren, werden er brandende kaarsen voor het raam gezet. Dat was natuurlijk prachtig om te zien, maar het bracht ook de nodige ongemakken met zich mee. Zoals gordijnen die in de fik vlogen…

Een route van ruim veertig kilometer!

Daarom werd in 1947 besloten om het een en ander te veranderen. De Stichting Bevrijdingsherdenking ging alle bevrijdingsactiviteiten coördineren om het allemaal overzichtelijk te houden. Op verschillende plekken in de stad, de zogeheten Brandpunten, ging de feestverlichting vier dagen lang aan tussen 20.00 en 0.00 uur. Naarmate de jaren verstreken, groeide het aantal Brandpunten lekker door, tot het op een gegeven moment was uitgegroeid naar een route van ruim veertig kilometer!

En toen hield het op…

Maar na de vijfentwintigste Lichtjesroute in 1969 hield het op. Iets waar veel Eindhovenaren van baalden, want het was toch echt een traditie geworden die bij de stad hoorde. Pas in 1984 maakte de Lichtjesroute – zoals we het nu kennen – een doorstart dankzij een aantal betrokken vrijwilligers. Gelukkig!

De Eendjesvijver

Tegenwoordig is de route 22 kilometer lang en voert het langs de stadsdelen Stratum, Strijp en Woensel. Er zijn verschillende thema’s die zoveel mogelijk bij elkaar worden geplaatst. Zo hangen er smurfen in Woensel, met als hoogtepunt de Eendjesvijver. Helaas zal de Eendjesvijver dit jaar voor het eerst leeg blijven in verband met de coronamaatregelen. Op de Halvemaanstraat hangen altijd halve maantjes, in Vaartbroek sterrenbeelden omdat daar de straatnamen uit de Griekse en Romeinse mythologie komen en in het Witte Dorp zijn op de erkers van de huizen rode, witte en blauwe lampen geplaatst die op de witte huizen schijnen.

Alles wat je over de Lichtjesroute 2020 moet weten

Wat er dit jaar nog meer anders is, de openingstijden en de route: je vindt het allemaal in onderstaand artikel:

lichtjesroute 2020

Een leeg Eendjesvijver en meer: alles wat je over de Lichtjesroute 2020 moet weten

Het is bijna tijd voor de Lichtjesroute! Op 18 september, de dag van de bevrijding, gaan de lampjes ...

 

Meer over

Mysteries

adv.