Mysterie: waarom je bij de Stratumsedijk langer wacht op groen licht dan bij een ander kruispunt
Je rijdt door de Sint Jorislaan en ziet een groen licht in de verte. Net wanneer je het kruispunt nadert, gaat…
Die drie enorme, witte bollen hoog in de lucht bij de Antoon Coolenlaan: wat doen die daar eigenlijk? Eén en één is vaak twee: mensen noemen ze de waterbollen en ze staan naast zwembad de Tongelreep. Ze zullen dan wel iets te maken hebben met het badwater, toch? Niets is minder waar!
De waterbollen vormen een grote watertoren die onderdeel uitmaakt van ons drinkwaterleidingnetwerk. Eindhoven zou Eindhoven niet zijn als zo’n watertoren er niet een beetje spectaculair uitzag.
Toen architect Wim Quist in 1968 de opdracht kreeg een nieuwe watertoren te ontwerpen, had hij duidelijk geen zin om de zoveelste ronde, bakstenen watertoren te bouwen. Hij ontwierp voor ons drinkwaterleidingnet juist een futuristische constructie met drie bollen, de enige in z’n soort. Elke bol heeft een doorsnede van tien meter en kan maar liefst 500.000 liter water opslaan.
Bij elkaar opgeteld maakt ze dit de grootste watertoren van Nederland. De toren werd in 1970 in gebruik genomen. Wat Quist waarschijnlijk op dat moment niet wist, was dat hij ook meteen de laatste watertoren die in ons land gebouwd werd, had ontworpen.
Tekst loopt door onder de foto
Veel watertorens in Nederland worden niet meer gebruikt. Die in Eindhoven wel. Brabant Water meldt: “De bollen zijn zeker nog in werking. Ze zorgen ervoor dat er bij drukverlies op de drinkwaterleidingen toch gewoon nog genoeg water is voor de stad.”
Een technisch hoogstandje, letterlijk: de hoge waterreservoirs zorgen door hun gewicht voor de druk op de lager gelegen leidingen, omdat het waterpeil altijd op dezelfde hoogte staat. Na de jaren 70 werden daar waterpompen voor gebruikt en verdwenen de watertorens. Maar op het moment dat wij hier allemaal tegelijk de wc doortrekken, blijft er dus gewoon water uit de kraan stromen. Met dank aan de waterbollen van Quist!
In onze gids
Populaire rubrieken