Als je vanaf Eindhoven een gat graaft naar de andere kant van de wereld kom je híér uit
Heb jij er wel eens over nagedacht waar je uitkomt als je vanuit Eindhoven een tunnel graaft naar de andere…
De Lichtjesroute hoort bij Eindhoven als een dot mayo op een portie friet. Elk jaar springen we massaal op de fiets of in de auto om de route te rijden. Hoe oud je ook bent, het blijft leuk. Een echt Eindhovense traditie waar we trots op zijn. Maar waar komt dit fenomeen eigenlijk vandaan?
Het evenement is ontstaan na de bevrijding van Eindhoven op 18 september 1944. Mensen wilden laten zien dat, na tijden van oorlog, het licht weer was teruggekeerd in hun leven. Doordat de materialen zo kort na de oorlog schaars waren, werden brandende kaarsen voor het raam gezet. Dat was natuurlijk prachtig om te zien, maar het bracht ook de nodige ongemakken met zich mee. Zoals gordijnen die in de fik vlogen…
Daarom werd in 1947 besloten om het een en ander te veranderen. De Stichting Bevrijdingsherdenking ging alle bevrijdingsactiviteiten coördineren om het allemaal overzichtelijk te houden. Op verschillende plekken in de stad, de zogeheten Brandpunten, ging de feestverlichting vier dagen lang aan tussen 20.00 en 0.00 uur. Naarmate de jaren verstreken, groeide het aantal Brandpunten lekker door, tot het op een gegeven moment was uitgegroeid naar een route van ruim 40 kilometer!
Tekst loopt door onder de Instagrampost >
Na de 25e Lichtjesroute in 1969 hield het ineens op. Iets waar veel Eindhovenaren van baalden, want het was toch echt een traditie geworden die bij de stad hoorde. Pas in 1984 maakte de Lichtjesroute – zoals we het nu kennen – een doorstart dankzij een aantal betrokken vrijwilligers. Gelukkig!
Tegenwoordig is de route 22 kilometer lang en voert het langs de stadsdelen Stratum, Strijp en Woensel. Er zijn verschillende thema’s die zoveel mogelijk bij elkaar worden geplaatst. Zo hangen er smurfen in Woensel, met als hoogtepunt de Eendjesvijver. Op de Halvemaanstraat hangen altijd halve maantjes, in Vaartbroek sterrenbeelden omdat daar de straatnamen uit de Griekse en Romeinse mythologie komen en in het Witte Dorp zijn op de erkers van de huizen rode, witte en blauwe lampen geplaatst die op de witte huizen schijnen.
Van de openingstijden tot de route: je vindt het allemaal in onderstaand artikel:
In onze gids
Populaire rubrieken