Eindhovens mysterie: wat doen die twee lijnen op de Woenselse Markt?

Door Arno de Natris 11 november 2017

Op de Woenselse Markt lopen twee lijnen klinkers, zo’n beetje tussen de Verwerstraat en de Trompstraat. Wat betekenen die? Is het weer een fietsstraatconstructie? Is het een oude spoorbaan? Of iets heel anders?

“Dit zijn tramrails”. Dat was de eerste gedachte die bij ons naar boven kwam. Hier liep toch ooit een tramlijn? Lang geleden?

Tram hier wel of niet?

We gingen op zoek naar de geschiedenis van de tramlijn. Ja, inderdaad, heel lang geleden kon je met de tram vanaf het centrum via Woensel naar Sint-Oedenrode. De maatschappij die het vervoer verzorgde was Tramweg-Maatschappij De Meijerij. Samen met andere vervoersmaatschappijen ging die op in de BBA, de Brabantse Buurtspoorwegen en Autobusdiensten. En die ken je vast nog wel. BBA stond tot 2008 op de gele streekbussen die door de regio reden.

Terug naar de tram. Hoe we ook zoeken en waar we ook bevestiging vragen, die tram kwam niet over de Woenselse Markt, zo lijkt het. We vonden een kaartje van Woensel uit 1921 met de lijn. Zie de zwarte lijn met de tekst ‘stoom-tram’.

Nou, even de Woenselse Markt zoeken en we zijn er, toch? Nee. Alleerst moeten we de Woenselse Markt dan ook echt vinden. Het plein heette zo nog niet honderd jaar geleden. Maar met de kerk, de Van Brakelstraat en de Kruisstraat als referentiepunten, moet het plein hier liggen:

Je ziet, de tramlijn komt met een bochtje over de Boschdijk en buigt verderop af richting Frankrijkstraat en zo verder. Hier nog een foto van de rails op de Boschdijk, ter hoogte van de Kronehoefstraat:

 

Foto: Stichting Eindhoven in Beeld

Oké, tot dusver de tram. Die heeft de Woenselse Markt of de Kruisstraat of de Van Brakelstraat nooit gezien, tenzij er misschien een enorme ontsporing is geweest. Maar waar zijn die twee strepen dan voor?

De gemeente Eindhoven legt uit: De lijnen duiden aan dat het betreffende deel van de Woenselse Markt een verkeersfunctie heeft, dat het een weg is. Om dat subtiel in het ontwerp van de weg te verwerken, zonder de ruimtelijke continuïteit van de Markt te verliezen, is op deze manier gekozen voor een verwijzing naar oude karrensporen. De tram heeft hier inderdaad niet gereden.

Heb jij nog een Eindhovens mysterie? Je mag ons tippen en dan gaan we het misschien wel voor je uitzoeken! Mail naar [email protected] en we gaan op speurtocht. Lees alle andere mysteries hier terug.

 

Meer over

Mysteries