Eindhoven

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Eindhovens mysterie: Hoe zit dat met de huisnummers aan de Gasthuisstraat?

Door Anna van den Berg 11 juli 2020

Waar zijn alle huisnummers in de Gasthuisstraat gebleven, vroeg een oplettende lezer zich af toen hij op z’n gemakje een wandeling maakte. De eerste bebouwing op de hoek van de Gasthuisstraat is verzorgingshuis De Wilgenhof met huisnummer 1, het daaropvolgende huis heeft huisnummer 821. Zijn er dan ruim vierhonderd huisnummers verdwenen? Nog gekker: aan dat witte, oude huisje hangt ook nog een oud schildje met nummer 721. Wat is hier aan de hand?

Gelukkig, het eerste mysterie was vrij snel opgelost. De huisnummers zijn niet allemaal verdwenen maar opgenomen in de verdiepingen van het woonzorgcentrum. Wilgenhof werd in 1976 gebouwd op de plek waar eerst een kerk, klooster en het Sint Joseph Gesticht stonden. Dat oude complex deed ook dienst als gasthuis, vandaar de naam Gasthuisstraat. In de nieuwe Wilgenhof werden de verdiepingen per honderdtal genummerd. Zo kon je op de derde verdieping bijvoorbeeld op nummer 305 wonen. En op de zevende verdieping bijvoorbeeld op nummer 717. De bestaande huizen verderop in de straat werden simpelweg verder genummerd.

Tekst loopt door onder de foto

Gasthuisstraat
Foto: indebuurt

Extra honderdje

Maar hebben ze dan verkeerd geteld? Waar komt dat extra honderdtal, van 721 naar huisnummer 821, opeens vandaan? In 2005 werd het woonzorgcomplex grondig vernieuwd en uitgebreid. Het hele gebouw werd als het ware ‘opgetopt’. De oorspronkelijke, ongelijke verdiepingen werden overal opgehoogd tot acht lagen. Je ziet dat terug in die grijze laag boven de ‘oude’ bakstenen. En je raadt het al: die nieuwe woonunits hadden weer extra huisnummers nodig. De oplossing voor de ophoging: de bewoners van de huizen in de Gasthuisstraat mochten opnieuw een extra honderdje voor hun huisnummer zetten.

Tekst loopt door onder de foto

Wilgenhof
Foto: indebuurt Eindhoven

Ook een mysterie?

Prangende vraag waar je al een tijd mee rondloopt? Een Eindhovens mysterie waar je het antwoord maar niet op gevonden krijgt? Laat het ons weten!

Lees ook:

riool zuid

Mysterie opgelost: dit zijn die roestige buizen op de Stratumse Heide

Maak je nietsvermoedend een zondagse wandeling over de Stratumse Heide, kom je opeens dit tegen! Twe...
Alles komt goed

Mysterie opgelost: daar komen die Alles Komt Goed posters vandaan

Het is me nogal een positieve boodschap die je door de hele stad op posters tegenkomt. De drie simpe...
Popstation

Mysterie opgelost: dit is dat raadselachtige gebouwtje aan de Tongelresestraat

Heel uitnodigend ziet het er niet uit, dit gekke gebouwtje naast de spoorwegovergang, op de hoek van...
De witte bollen

Mysterie opgelost: dit zijn die futuristische waterbollen in Eindhoven

Die drie enorme, witte bollen hoog in de lucht bij de Antoon Coolenlaan: wat doen die daar eigenlijk...

Meer over

Mysteries

adv.