Van de oude Effenaar tot Rembrandt Theater: deze 5 iconen missen we nog steeds in Eindhoven
Of vroeger echt alles beter was? We betwijfelen het. Wat we wél weten, is dat Eindhoven in vroegere tijden een…
De zomer was vooral nat en fris, een hittegolf zit er voorlopig dan ook niet (meer) in. Maar wist je dat er in Eindhoven plekken zijn waar het heter of koeler is dan op andere plekken? We gingen op onderzoek uit!
De komende dagen ligt de temperatuur in Eindhoven rond de twintig graden met hier en daar nog een uitschieter. De kans dat er echt nog een zwoele nazomer inzit, is klein. Maar… niets is zo onveranderlijk als het weer. Voor het geval een hittegolf onze kant opkomt, moet je in ieder geval deze heetste plekken in onze stad vermijden:
We bekijken de warmtekaarten van Atlas Natuurlijk Kapitaal. Daarop is het goed te zien: het centrum, Stratum en Gestel zijn een stuk heter dan de andere wijken in Eindhoven. Een verklaring zou de dichte bebouwing in deze stadsdelen kunnen zijn. De hitte blijft hier tussen de huizen hangen en de gebouwen houden ook de wind tegen. Veel wegen en een gebrek aan groen en water zorgen ook voor hogere temperaturen.
Tekst gaat verder onder de afbeeldingen >
Waar je dan het beste verkoeling zoekt? Als je op de warmtekaart van Eindhoven kijkt, is er duidelijk één blauwe vlek te zien. Deze koele lucht komt van het Philips de Jongh Park! Dit komt doordat hier weinig gebouwen staan en veel groen aanwezig is, zoals gras en bomen. Mocht de hitte in Eindhoven een keer niet meer te verdragen zijn, dan kun je dus het beste hier naartoe gaan.
Tekst gaat verder onder de afbeelding >
Op de kaart zie je het verkoelende effect van groen (natuur) en blauw (water) in stedelijke gebieden. Het ‘stedelijk hitte-eiland-effect’ zorgt ervoor dat de luchttemperatuur ’s nachts niet daalt. De temperatuur kan tussen natuur en stad wel met tien graden verschillen. Dat heeft te maken met het feit dat het zonlicht in de steden wordt vastgehouden en makkelijker wordt opgenomen door de bebouwing en het asfalt. Op plekken waar veel mensen dicht op elkaar wonen – zoals de binnenstad dus – kan de temperatuur al snel oplopen.
Natuurlijk is warmte zo nu en dan fijn, maar hitte in de stad kan ook schadelijke gevolgen hebben. Als er niets tegen de hitte gedaan wordt, zouden de tempraturen de komende jaren nog veel hoger kunnen worden. Daarom werkt de gemeente Eindhoven aan een hitteplan. Door meer ruimte te maken voor groen en natuur kan de stad al een heel stuk afkoelen. Daarnaast wordt zoveel mogelijk regenwater opgevangen om droogte te voorkomen. Dit water kan ook weer worden hergebruikt om bijvoorbeeld wc’s door te spoelen, handig! Lees hier ook wat je zelf kunt doen om de warmte in de stad tegen te gaan.
In onze gids
Populaire rubrieken