Meer en grotere eikels in Eindhoven: dit is de reden
Misschien is het je al opgevallen tijdens een wandeling door het Philips de Jonghpark of in straten met eikenbomen: er…
Het is een bijzonder gezicht. De Trudo Toren heeft bomen aan alle kanten en tot op de hoogste verdieping. Het is ook nog een leuke primeur voor Eindhoven, want het is wereldwijd de eerste toren met een verticaal bos die bedoeld is voor de sociale huur. Maar… hoe houd je die bomen bij op zeventig meter hoogte?
Eerst even dit: hoe komen die bomen daar eigenlijk? Het begint met het ontwerp van de Trudo Toren. Die is van de Italiaanse architect Stefano Boeri. Hij inspireerde dit ontwerp op de ‘Bosco Verticale’. Dat zijn twee torens in de Italiaanse stad Milaan. En inderdaad: de Trudo Toren lijkt verdacht veel op deze torens. Of andersom natuurlijk.
Projectleider Martijn Du Pré van Du Pré Groenprojecten vertelt in deze video hoe de bomen van de Trudo Toren zijn gekozen. De woontoren moet de naam ‘verticaal bos’ wel verdienen, zo legt hij uit. De bomen zijn zo uitgekozen dat je het hele jaar door de kleuren van een bos op de toren ziet. Dus: rode herfstkleuren in de herfst en de wit-zilveren kleur van de amelanchier (krentenboompje) in de lente.
Dan de volgende vraag: hoe krijg je die bomen op een zeventig meter hoge toren? Daarvoor hangen aan de toren betonnen bakken. Bouwbedrijf Stam + De Koning takelde de bomen vervolgens in die betonnen bakken. De eerste bomen werden in december 2020 door dat bedrijf geplaatst. In totaal staan er 125 volwassen bomen op de toren. Hier zie je hoe het omhoog takelen eruitzag.
Goed, nu staan de bomen op de toren. Maar hoe geef je die bomen water of snoei je ze bij? Door te abseilen! Drie of vier keer per jaar gaan tuinmannen van Du Pré Groenprojecten het dak op om verdieping voor verdieping, van boven naar beneden en bak voor bak het groen bij te werken, aldus het Eindhovens Dagblad. Daarvoor kun je beter geen hoogtevrees hebben!
De tekst loopt door na de foto >
Deze ‘vliegende tuinmannen’ hoeven trouwens geen water te geven. Daarvoor is een speciaal systeem van waterleidingen ontworpen dat met sensortjes werkt. In iedere betonnen bak zit er één. Zo’n sensor meet de hoeveelheid bewatering en voeding van de bomen.
Wil je zien hoe het abseilen eruitziet? Bekijk dan deze video van het Eindhovens Dagblad.
In onze gids
Populaire rubrieken