Carnavalsmysterie opgelost: hier komt het woord ‘salaai’ vandaan

Door Ankie de Turck 2 maart 2019

‘Alaaf’ kennen we allemaal. Dat is dé internationale carnavalsgroet. Hier alaven we ook, maar er is hier nog een andere carnavalsgroet: salaai. Maar waar komt dat eigenlijk vandaan?

‘Salaai’ is niet iets wat al duizend jaar in allerlei culturen gebruikt wordt. Deze groet is eigenlijk niks meer dan een winnende inzending van een (denken we) prijsvraag  uit 1962 voor een bruikbare Eindhovense carnavalsgroet. Salaai heeft niks met slaai (sla) te maken. Het is een verbastering van saluut, gegroet dus. En is het bruikbaar? Ja hoor, het is ook na vijftien Bavaria nog prima over de tong te krijgen…

Na 1962 is de Eindhovense groet dan ook echt omarmd en nog steeds wordt het gebruikt. In het nu nog steeds veel gespeelde Lichtstadnarren Lied komt het ook voor. Dit is het refrein van dat lied:

Want als de Lichtstadnarren er niet zouden wezen,

Wat was dat saai, salaai, salaai.

Dan zou het een dooie boel in onze lichtstad wezen,

Salaai, salaai, salaai

Het doel  waar wij naar streven,  is u meer leut te geven.

Want als de Lichtstadnarren er niet zouden wezen,

Wat was dat saai, salaai.

En alaaf dan?

Alaaf is een carnavalsgroet uit het Keulse carnaval komt en wordt al een kleine vierhonderd jaar gebruikt. Wat betekent het? Dit zegt Wikipedia: “Sommigen zeggen dat alaaf een verbastering is van het woord elf. Elf is immers het ‘gekkengetal’, denk aan de ‘Raad van Elf’. Anderen zeggen dat Alaaf afkomstig is uit het oud-Keulse dialect; ‘all af’, hetgeen zou betekenen ‘alles aan de kant’. Dit is gegrond op de oorsprong van de carnaval, namelijk dat voor de vastentijd al het goede spijs en drank op moest.”

Oja, die gekke Oeteldonkers

In Eindhoven mag je kiezen wat je gebruikt. Salaai, alaaf of gewoon ha! of hoi. In Den Bosch (Oeteldonk) is alaaf keihard verboden.

Lees ook

Zelf carnavals kostuum maken

Een uniek carnavalspekske? Zo sprokkel je een goedkoop kostuum bij elkaar

Heb jij nog geen outfit voor carnaval? Oei! Dan is het hoog tijd om daar eens over na te denken. Wil...
Verkleden carnaval

Mysterie opgelost: daarom verkleden we ons tijdens carnaval

Lachen, drinken, hossen, feesten, gek doen, het hoort allemaal bij carnaval. En natuurlijk: verklede...

adv.