Eindhoven

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Marjan groeide op in een spookhuis: ‘Ik denk dat ik het een beetje aantrek’

Door Merel van Mol 25 oktober 2020

Halloween is in aantocht! Lekker griezelen en gruwelen, wij houden er wel van. In onze nieuwe rubriek ‘spookverhalen uit Eindhoven’, zijn we daarom op zoek naar onverklaarbare gebeurtenissen in onze stad. Marjan van Deursen (67) vertelt deze week haar verhaal. Ze woont al sinds haar geboorte in Eindhoven. “Ik heb al heel wat huizen gezien, maar in mijn geboortehuis heb ik de raarste dingen meegemaakt”, aldus Marjan. 

Marjan groeide op in een huis aan de Lijmbeekstraat in Oud Woensel. Ze maakte hier een heleboel dingen mee waarvan je nekharen recht overeind gaan staan. Toch blijft ze er heel koel onder: “Ik weet niet waarom, maar ik heb me eigenlijk nooit bang gevoeld.”

Rondzwevende dekens

“Het eerste verhaal dat ik me kan herinneren is niet iets wat ikzelf meemaakte, maar mijn ouders. “’s Nachts werd haar vader wakker en zag iets raars: “Hij zag de dekens bewegen en van het bed opgetild worden. Ze hingen een tijdje in de lucht en ploften toen op de grond neer. Tijdens het ontbijt vroeg mijn vader aan mijn moeder of zij het ook had gezien. Ze vertelde precies hetzelfde.”

Een vreemd paar schoenen

Op 5 december zat de familie Deursen klaar om Sinterklaasavond te vieren. “Mijn zusje was toen nog heel klein en was natuurlijk razend enthousiast. Ze was erg druk en mijn moeder vond het vervelend worden. Ze zei: ‘als je niet stil bent dan neem ik je mee naar de vliering. Daar is Sinterklaas op jou aan het wachten.'” Het zusje van Marjan wilde maar niet stoppen, dus de moeder nam haar mee naar de zolder. Daar kregen ze de schrik van hun leven: “Mijn moeder deed de zolderdeur open en keken tegen de onderkant van een vreemd paar schoenen aan. Ze lagen precies zo dat het leek alsof er iemand op de grond lag. Mijn moeder en zusje trokken allebei helemaal wit weg.” Volgens Marjan is de vliering altijd leeg geweest. Niemand herkende de schoenen of had enig idee hoe ze in huis kwamen.

Tekst loopt door onder de foto

spookverhaal Eindhoven
Dit is Marjan! Foto: Marjan van Deursen

Alleen thuis

Marjan heeft zelf ook het een en ander meegemaakt aan de Lijmbeekstraat. “Ik was een jaar of veertien toen ik een dag alleen thuis was. Opeens hoorde ik voetstappen op de trap. Ik sprong overeind en luisterde nog eens goed. Weer hoorde ik ze.” Marjan wist niet wat ze moest doen. “Ik heb mijn radio gepakt en ben het huis uitgelopen. Buiten kwam ik mijn moeder tegen, ze kwam terug van het boodschappen doen. Ze is met me mee naar huis gelopen en daar hebben we nog een hele tijd gezocht naar waar het geluid vandaan zou komen, maar we hebben nooit iets gevonden.”

Een behekste platenspeler

Rond dezelfde tijd gebeurde er nog iets geks met Marjan. “Ik had een platenspeler waar ik best wel vaak LP’s op luisterde. Ik was lekker naar de muziek aan het luisteren toen ik opeens stemmen hoorde. Ze kwamen uit de platenspeler. Ik wist niet wat ik meemaakte.” Een vriend van Marjan had er wel een logische verklaring voor: “Hij zei dat er een ontvangertje in de speler zat. Deze zou verbinding hebben gemaakt met een radiozender en dat verklaarde de stemmen. Ik ben er zelf nog niet helemaal van overtuigd dat het van de radio kwam.”

Een gave?

Marjan heeft geen verklaring voor de rare dingen die in haar geboortehuis gebeurde. Haar ouders hebben haar verteld dat er een oude vrouw in het huis is gestorven, maar meer weet ze hier ook niet over. “Ik denk misschien wel dat ik het zelf een beetje aantrek. Toen mijn vader was overleden, heb ik hem nog een keer gezien. Ik zat in mijn auto en ik keek snel even achter me. Het was heel snel, maar ik wist zeker dat ik hem daar zag zitten. Toen ik terugkeek was-ie helaas weer weg.” In de andere huizen waar Marjan heeft gewoond, heeft ze nooit meer iets meegemaakt. Misschien lag het dan toch aan het huis?

Wij zijn benieuwd

Heb jij ook iets engs meegemaakt in Eindhoven? Aarzel niet en vertel het ons! Stuur ons een mail op [email protected] of DM op ons Facebook met je verhaal en wie weet lees je het binnenkort terug op indebuurt Eindhoven.

Lees ook:

Spookverhaal Eindhoven, Marieke

Marieke werkte in het Klokgebouw en hoorde rare geluiden: ‘Ik durfde niet te kijken’

Halloween is in aantocht! Lekker griezelen en gruwelen, wij houden er wel van. In onze nieuwe rubrie...
Pastorie Vincentiuskerk

Wat gaan we doen met het spookhuisje achter de Vincentiuskerk?

De Vincentiuskerk aan de Vitruviusweg is al jaren niet meer in gebruik als kerk. De kerk zelf is nu ...

Even rondkijken in bijna verlaten stukje Woensel-West. Zo ziet een spookstad er dus uit

Er hangt een beetje een vreemde sfeer in dit deel van Woensel-West. We zijn in de Drebbelstraat en o...

adv.