In de spotlights: deze 8 gebouwen maken kans op de Eindhovense architectuurprijs

Maar liefst acht Eindhovense gebouwen en projecten maken kans op de Dirk Roosenburgprijs: een tweejaarlijkse architectuurprijs van de gemeente Eindhoven.

In 2019 ging de titel naar gebouw Atlas op de TU/e Campus, ontworpen door Team V Architectuur. Inmiddels is er heel wat bijgebouwd in Eindhoven, hoog tijd dus voor een nieuwe ronde!

Juryoordeel

In september bekijkt een vijfkoppige jury de projecten. Die bestaat uit Do Janne Vermeulen, Ronald Rijnen, Jarrik Ouburg, Paul Groenendijk en Berdie Olthof. Zij kiezen een winnaar die tijdens Dutch Design Week 2021 bekendgemaakt wordt.

Swipe snel verder om te zien welke projecten genomineerd zijn, in willekeurige volgorde.

Haasje Over

Haasje Over is ontworpen door VMX Architects en bestaat uit 185 woningen. Het grootste deel bevindt zich in een zeventig meter hoge woontoren, de rest in een lager U-vormig gebouw dat over de bestaande skatehal Area 51 is gebouwd. Een brug verbindt op dertig meter hoogte de woontoren en de daktuin van gebouw Anton.

Dit zegt de jury erover

Over Haasje Over zegt de jury in het nominatierapport: “Haasje Over is een opmerkelijke, nieuwe toevoeging aan de veelgeprezen gebiedsontwikkeling Strijp-S. Hier hebben skaters in 2006 de voormalige productiehal SEU in gebruikgenomen. Onder de naam Area 51 is deze plek uitgegroeid tot een unieke thuisbasis voor urban culture en –sports met een wereldwijde uitstraling. Een plek voor ontmoeting, plezier, beweging, ontwikkeling en creativiteit. Bij de ontwikkeling van het woonprogramma op deze locatie heeft woningcorporatie Trudo ervoor gekozen de skatehal voor het gebied te behouden.”

Dirk Roosenburgprijs 2021
Haasje Over. Foto: Patrick Meis

Strijp-R deelproject met 80 woningen

Op het voormalige Philipsterrein Strijp-R transformeerde gebiedsontwikkelaar Amvest het terrein vanaf 2012 naar een nieuw woongebied. Met de slogan ‘Strijp-R – Home for inventive People’ zijn inmiddels zo’n vijfhonderd woningen gebouwd. Zo ook dit deelproject met tachtig woningen ontworpen door HilberinkBosch architecten.

Dit zegt de jury erover

“De jury is na uitvoerig beraad nieuwsgierig naar het Strijp-R deelproject. […] In dit project staat de herinnering aan het industriële Philipsverleden centraal. De geschiedenis van de plek vertaalden de architecten in nieuwe woningtypen zoals de ‘sheddakwoningen’, de ‘torenwoningen’ en het appartementengebouw.”

Dirk Roosenburgprijs 2021
Strijp-R: deelproject met 80 woningen. Foto: René de Wit

Villa Fifty Fifty

In de zone aan de Elburglaan bij Strijp-R, bestemd voor particuliere woningbouw, verrees in 2020 villa Fifty Fifty. Het ontwerp is van Studioninedots.

Dit zegt de jury erover

De jury zei onder andere dit: “We zijn enthousiast over de durf en visie van de opdrachtgevers, waarin ze samen met de architecten hebben gezocht naar een zeer eigen en oorspronkelijke vertaling van hun woonwensen. Bij deze woning is er sprake van een gelijke waardering van binnen en buiten.”

Dirk Roosenburgprijs 2021
Villa Fifty Fifty. Foto: Bas Gijselhart

Kruising met kunstwerk de Zwerm

Bij de ongelijkvloerse kruising aan de Ring-Veldmaarschalk Montgomerylaan is het kunstwerk De Zwerm genomineerd. Als een zwerm spreeuwen bewegen de LED-lampen met de verkeersstromen mee. De Zwerm is in opdracht van de gemeente Eindhoven en in samenwerking met bouwbedrijf Heijmans en lichtspecialist Signify ontworpen door Studio Tjep.

Dit zegt de jury erover

De jury is niet alleen te spreken over het lichtkunstwerk, maar wil ook een statement maken: “Met de nominatie van de Zwerm wil de jury het belang van vormgeving van infrastructurele werken, als belangrijke publieke plekken in de stad onderstrepen. In de hoop dat in de toekomst vormgeving meer een integraal onderdeel wordt van infrastructurele werken en dat de belevingswaarde van infrastructuur niet achteraf door een kunstenaar of vormgever hoeft te worden toegevoegd.”

Dirk Roosenburgprijs 2021
Kruising met kunstwerk De Zwerm. Foto: Patrick Meis

Fifth NRE

Het NRE-terrein is een van de gebieden die als het ware is teruggegeven aan de stad. Dit terrein, genoemd naar de Nutsbedrijven Regio Eindhoven, is sinds 2013 in ontwikkeling. Dat doet de gemeente samen met initiatiefnemers en bedrijven. Zo kwam werd onlangs de voormalige gasfabriek getransformeerd naar jazzclub Fifth NRE. Voor de transformatie van het pand tekende De Bever Architecten.

Dit zegt de jury erover

De jury ziet het project als een belangrijk visitekaartje van het terrein dat nog volop in ontwikkeling is. “Fifth NRE is een initiatief van Hein van Stiphout van Okko project. Hij is een pionier van het eerste uur op het NRE-terrein. Inmiddels is Fifth NRE uitgegroeid tot een begrip in Eindhoven en de regio. Het concept combineert livemuziek, borrelen en dineren tot één totaalervaring.”

Dirk Roosenburgprijs 2021
Fifth NRE. Foto: Bas Gijselhart

DomusDela

Nog zo’n gebied wat aan de stad is teruggegeven, is het gebouwencomplex van het voormalig klooster Mariënhage. Coöperatie DELA kocht het complex en transformeerde het tot DomusDela: een plek waar het leven gevierd en herdacht kan worden. De bureau’s diederendirrix en architecten|en|en ontwierpen de transformatie. Buro Lubbers maakte het inrichtingsplan voor de openbare ruimte.

Dit zegt de jury erover

“Het besloten karakter van het kloostercomplex heeft plaatsgemaakt voor een aangename openheid. De toegevoegde nieuwbouw speelt daarbij een belangrijke rol. […] De jury is onder de indruk van deze ruimtelijke ingreep en de zorgvuldige restauratie.”

Dirk Roosenburgprijs 2021
DomusDela. Foto: Bas Gijselhart

Vernieuwd winkelcentrum ’t Karregat

De jury nomineert ook het vernieuwde wijkcentrum ’t Karregat. In de zomer van 2020 opende Lidl nadat in 2015/2016 het kinderdagverblijf en de basisschool waren opgeleverd. Daarmee werd een jarenlange renovatie afgerond. De architecten diederendirrix en architecten|en|en herstelden het gebouw en verduurzaamden het originele basisontwerp van Van Klingeren.

Dit zegt de jury erover

De jury is onder de indruk van het resultaat: “We zijn nieuwsgierig naar deze recente vernieuwing en hoe het gebouw nu functioneert.”

Dirk Roosenburgprijs 2021
Vernieuwing multifunctioneel centrum ’t Karregat. Foto: Bas Gijselhart

Paviljoen KEVN

Tot slot vraagt de jury aandacht voor paviljoen KEVN in Woensel-West. Yingyi Luo en Erik Slijpen zijn de initiatiefnemers van KEVN (Kelderman en van Noort). Samen met woningcorporatie Trudo
transformeerden ze de voormalige Christelijk Nationale School tot een culturele ontmoetingsplek met ateliers en expositie- en evenementenruimte. Voor het ontwerp werkten ze samen met Superuse Studios uit Rotterdam.

Dit zegt de jury erover

“Bijna alles in deze uitbouw heeft wel een eigen verhaal. De spanten zijn afkomstig van een oude varkensstal en de betonplaten komen van Strijp-S. De bank in de bar is opgepikt bij een failliet kegelcentrum en de dubbele deuren stonden op Marktplaats. De waterdoorlatende tegels aan de voorkant zijn van Rain(a)Way, een Eindhovense ontwerp- en adviesbureau dat tevens zijn studio heeft gevestigd in het schoolgebouw. De jury nomineert dit project vanwege de uitgesproken circulaire kwaliteiten. De circulaire ontwerpaanpak heeft geresulteerd in een oorspronkelijke en krachtige architectuur.”

Dirk Roosenburgprijs 2021
Paviljoen KEVN. Foto: Patrick Meis

Dit schreven we eerder over deze projecten:

Meer in deze categorie

Genieten van Eindhoven

Ga naar “Hoe romantisch! 4 x Eindhovense treinflirts in november”

Hoe romantisch! 4 x Eindhovense treinflirts in november

Indebuurt arnhem
Ga naar “Daarom hebben de Eindhovense stadsvlag en onze provincievlag deze kleuren ”

Daarom hebben de Eindhovense stadsvlag en onze provincievlag deze kleuren 

Vlag kleuren Eindhoven Brabant
Ga naar “Tips! Dit kun je doen tijdens een winters weekend weg in Eindhoven”

Tips! Dit kun je doen tijdens een winters weekend weg in Eindhoven

eindhoven sneeuw binnenstad centrum 2021 winters weekend weg Eindhoven

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Satisfyer. Keuze uit het hele assortiment van € 19,95 voor € 9,98”

Satisfyer. Keuze uit het hele assortiment van € 19,95 voor € 9,98

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Douwe Egberts Filterkoffie van € 15,30 voor € 10”

Douwe Egberts Filterkoffie van € 15,30 voor € 10

 • Jumbo
 • Geldig t/m 6 december 2022
Ga naar “Jan van Haasteren puzzel € 9,99”

Jan van Haasteren puzzel € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Flanellen pyjama** van € 14,99 voor € 11,99”

Flanellen pyjama** van € 14,99 voor € 11,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022

Vacatures

Ga naar “Onderwijsassistent per direct”

Onderwijsassistent per direct

 • Matchpartner
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Administratief medewerker uitkeringen, UWV”

Administratief medewerker uitkeringen, UWV

 • Randstad
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Catering medewerker – Eindhoven – fijn werktijden!”

Catering medewerker – Eindhoven – fijn werktijden!

 • Randstad
 • Parttime
Ga naar “Winkelmedewerker”

Winkelmedewerker

 • Actief Werkt! Uitzendbureau
 • Fulltime
Ga naar “Verkoopmedewerker”

Verkoopmedewerker

 • Randstad
 • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “Kerstmarkt in Eindhoven”

Kerstmarkt in Eindhoven

 • Van 10 dec t/m 18 dec
Kerstmarkt EindhovenKerstmarkt Eindhoven
Ga naar “FeelGood Market”

FeelGood Market

 • T/m 18 dec
feelgoodmarketfeelgoodmarket
Ga naar “Urban Trail Eindhoven”

Urban Trail Eindhoven

 • 11 december 2022
Ga naar “Muzikaal Alzheimer Café”

Muzikaal Alzheimer Café

 • 19 december 2022
Muzikaal Alzheimer Café Eindhoven 19 decemberMuzikaal Alzheimer Café Eindhoven 19 december