Eindhoven heeft heel wat wegen: dit is het verschil tussen een straat, laan en dreef
De John F. Kennedylaan, Kloosterdreef, Anthony Fokkerweg en Dommelstraat zijn al heel lang onderdeel van het Eindhovense wegennetwerk. Maar waarom…
Misschien deed je het vroeger op vakantie weleens: speuren naar aangespoelde fossielen. Van die mooie afdrukken in steen van gekrulde wezentjes die ooit in zee leefden. Wist je dat je daarvoor helemaal niet op reis hoeft? Ze zijn gewoon in de Eindhovense binnenstad te vinden.
In de stad staan heel veel gebouwen waarin natuursteen is verwerkt: grote, grijze blokken steen. Drempels, poorten, vensterbanken, stoepranden. Soms zijn er hele gevels van gemaakt. Het is al honderden jaren een luxe alternatief voor hout of baksteen. In Nederland komt in de natuur nauwelijks natuursteen voor, want onze grond is veel te jong voor de winning van dit soort hardsteen. De bekende Hollandse klei is pas de laatste duizenden jaren komen aanspoelen in onze delta.
De stukken steen waarin de fossielen zitten, ook wel hardsteen genoemd, komen daarom vaak uit België of Duitsland. Ze stammen uit de tijd dat het Europese continent zich op de bodem van de oceaan bevond. Diertjes die in die zee leefden zijn doodgegaan, naar de bodem gezakt en versteend tot fossielen.
Heel wat jaren later werden ze uitgegraven en kregen ze een nieuwe functie: ze sierden vanaf dat moment onze huizen en straten. Als je goed kijkt, vind je ze terug in de gevels of drempels van veel oude huizen. Dus als je fossielen in Eindhoven wil spotten, moet je ze zoeken in oude gebouwen. Zoals het klooster Mariënhage, The Little One Bar en de Oude Toren. Misschien vind je ze daar!
En wij maar denken dat de oudste verhalen van Eindhoven teruggaan tot 1232, toen we stadsrechten kregen. Maar deze fossielen? Die zijn al tussen de 150 en 350 miljoen jaar oud!
Ga mee op zoek naar verborgen fossielen in de stad! Heb je er een gevonden? Maak dan een foto van je fossiele vondst in Eindhoven, en zet erbij waar je deze gevonden hebt! De foto mag je mailen naar [email protected].
Dit artikel is eerder verschenen op indebuurt Amersfoort. De originele versie van dit artikel is geschreven door Amersfoortse Gidsen.
In onze gids
Populaire rubrieken