Indebuurt nam een kijkje achter de schermen bij de opnames van Redbad!

Door Ankie de Turck 11 november 2017

Het Eindhovense preHistorisch Dorp was de afgelopen weken volop in het nieuws. De oproep voor mannen met lang haar en baard werd meer dan een half miljoen keer bekeken. De reden? Redbad!

Voor wie onder een een steen heeft geleefd: op dit moment worden de opnames van de epische film Redbad geschoten in het preHistorisch Dorp. De Eindhovense regisseur Roel Reine heeft deze bijzondere plek gekozen als hoofdlocatie voor de film, de grootste Nederlandse productie ooit.

Een privérondleiding

Persoonlijk houd ik wel van een beetje actie. En ook van woeste mannen met lang haar en een baard. Dus onder het mom van ‘wie niet waagt, wie niet wint’ besloot ik te vragen of ik een kijkje achter de schermen mocht komen nemen. En jeuj, ik was welkom! Op vrijdagavond meld ik me aan de poort van het preHistorsich Dorp waar communicatieman Mike me ophaalt voor een privé rondleiding. Kei VIP!

Pruiken, schilden en bontjes

En dan lopen we vanaf de bewoonde wereld steeds verder terug in de tijd. Overal ridders, Vikingen en paarden. Ik voel me zelfs een beetje ongemakkelijk in mijn spijkerkloffie. Een heel aparte gewaarwording is dat. Er staat een grote tent voor de ingang van het museum waar een lange rij figuranten staat te wachten op hun transformatie. Ik glip er nieuwsgierig tussendoor. Binnen zie ik duizenden kledingstukken, pruiken, schilden en bontjes. “Overal vandaan gesprokkeld”, zegt Mike, “er zitten zelfs originele stukken uit Game of Thrones tussen”. Dat vind ík dan weer heel gaaf.

“Ik ga even een potje knokken!”

Tijd om het dorp in te gaan. De plek waar alle getransformeerde Vikingen zich verzamelen. Er zijn duidelijk twee soorten: blonde goden en donkere knapperds. Ik zie een reus van een kerel staan. “Heb je al iets gespeeld?”, vraag ik. “Jazeker, zegt hij met een vet Brabants accent, ik ben al dood geweest tijdens de veldslag.” “Moet je dan ook echt je adem inhouden en alles?”, vraag ik. “Nee hoor, ik lag zo ver weg dat ik op mijn gemak rond kon kijken.” Bizar dat echt íedereen, te zien of niet te zien, compleet in kostuum is. Ook kom ik Gerard tegen. In het dagelijks leven ook vrijwilliger bij het preHistorisch dorp. Speciaal voor dit gebeuren heeft hij de zijkanten van zijn hoofd kaalgeschoren. “Ja, mijn collega’s verklaarden mij voor gek. Geef ik helemaal niks om, groeit toch wel weer aan. Maar als je het niet erg vindt: ik ga effe een potje knokken.” Succes, Gerard!

Naar dé filmset

We komen aan bij de herberg. Deze is speciaal gereserveerd voor de cast en de crew. Daar mogen we dus niet naar binnen. Ik hoop een glimp op de vangen van hoofdrolspeler Gijs Naber of Jonathan Banks (voor de kenner: Mike uit Beaking Bad). Maar helaas, de hollywoodster is alweer terug naar de Verenigde Staten. Hij heeft al zijn scenes al afgerond.

En dan neemt Mike me mee naar dé filmset. Wel met strenge instructies. Geen close up foto’s maken, de telefoon moet op stil en flitsen met de camera is absoluut verboden. Het is overal pikkedonker, dus heel voorzichtig klos ik door de modder achter Mike aan. Uiteindelijk komen we uit op het weiland waar normaal gesproken de koeien staan te grazen. Een paar maanden geleden waren we hier nog voor de koeiendans, nu is het een battlefield.

Een briesend zwart paard

Op de set kijk ik mijn ogen uit. Speciale lampen in de lucht die de illusie wekken van maanlicht, heel veel figuranten met speren, zwaarden en bijlen, stoere paarden en rookmachines om mist te creëren. Stilletjes sta ik met open mond vanaf de zijlijn toe te kijken. Voor me staat een dame op een práchtig zwart Fries paard. Ze moet iets pakken en vraagt of ik het het paard even vast wil houden. Tuurlijk! Maar als hij briesend voor me staat is het toch wel een dingetje.

En dan is het wachten, wachten, wachten. Mike vertelt dat ze soms wel 12 uur draaien voor 3 minuutjes film. Joh, dat is echt afzien. Niks glamorous aan. En dan is het ook nog eens ontzettend koud. Maar ineens staat er iets serieus te gebeuren. Er wordt omroepen dat er stilte op de set moet zijn. De regisseur staat op een ladder en geeft aanwijzingen. Ik kan niet uitweiden over wat er dan gebeurt, maar er komt een hoop geschreeuw bij kijken.

Gijs!

En dan hoor ik een bekende stem naast me. Voor mijn neus staat Gijs Naber die zijn gezicht bij laat poederen. Als fan van de serie Penoza – speelt-ie in – vind ik dit echt heel wat. Ik word er gewoon zenuwachtig van en pak snel mijn kladblok om quasi nonchalant aantekeningen te maken.

Terwijl de ploeg nog uren door blijft filmen hou ik het voor gezien. Ik ben bevroren! Maar ik vertrek met enorm veel respect voor alle figuranten en acteurs die úren staan te wachten. Uiteraard moet ik nog even op de foto met zo’n woeste Viking en dan snel naar huis, naar een warme douche.

Naar verwachting verschijnt Red Bad in de zomer van 2018 in de bioscoop. Kan niet wachten!