8 x feitjes over Eindhoven waardoor je je ineens erg oud voelt

Door Ankie de Turck 20 maart 2018

Je hebt wel eens van die momenten waarop je je heel bewust bent van je leeftijd. Bijvoorbeeld als je je realiseert dat ‘kinderen’ die in 2000 geboren zijn dit jaar 18 worden en dus gewoon volwassen zijn. Of wanneer je erachter komt dat Purple Rain van Prince al 34 jaar oud is. Ook in Eindhoven heb je dit soort gebeurtenissen en plaatsen die je even héél oud laten voelen. 

Pagina 1 / 8
⟵ swipe swipe ⟶

Je vergapen aan futuristische hoogstandjes in het Evoluon

Eindhoven vroegr
Het Evoluon is nu een Rijksmonument. Foto: indebuurt.nl

Het gebouw met de eerste glazen lift van Nederland was in je jeugd echt da bomb! Je kon hier allerlei – voor die tijd – futuristische en wetenschappelijke hoogstandjes bekijken waarvan je niet kon geloven dat ze ooit écht werkelijkheid gingen worden. Gelukkig is het iconische gebouw nog steeds in volle glorie te bewonderen en is het zelfs een Rijksmonument geworden. Op dit moment is het een plek voor evenementen en een restaurant. Hoogtepuntje was toch wel het concert van Kraftwerk in 2013.

Een frietje met en een kroket eten bij Mixor

Eindhoven vroeger
Foto: Eindhoven in Beeld

Dit was dé plek waar iedereen bij elkaar kwam na een avondje stappen op Stratumseind. Tenminste, wie nog honger had. Want dan ging je naar de Mixor. Even een frietje met en een kroket naar binnen schuiven voor je al zwieberend naar huis fietste. Inmiddels is het gebouw met de grond gelijk gemaakt en is het gebiedje nu toegevoegd aan het plein voor de kerk.

Golven in de Tongelreep

Tongelreep
Foto: Eindhovens Dagblad

De Tongelreep was tijden lang dé publiekstrekker van Eindhoven. Dat golfslagbad! Man, man, dat was wat hoor. En die stroomversnellingen en de Turbotol… Soms was er ook disco en stond je te swingen in je badpak met een Slush Puppie in je hand. En in de zomer lag je op je handdoekje rondom het buitenbad. Inmiddels is het golfslagbad helaas gesloten, tot ongeloof van veel Eindhovenaren.

tongelreep

Foto’s: Zo ziet het golfslagbad van de Tongelreep er nu uit

Dames en heren, attentie. Over enkele ogenblikken gaat het water algen...? Het zwemparadijsdeel van ...

Spelen en knutselen in het Kinderspeelpaleis

Eindhoven vroeger
Foto: Eindhoven in beeld

De íets ouderen onder ons kennen het Kinderspeelpaleis vast nog wel. De oude kerk was omgebouwd tot een soort van kinderparadijs. De ijzeren speeltoestellen hebben heel wat tandjes doen sneuvelen en zouden nu nóóit meer door de keuring komen. Bovenin de kerk kon je knutselen en waren er optredens van een goochelaar. Wachtende ouders vond je achterin, aan de bar. Met een borrel en een sigaretje, want dat kon toen nog gewoon. Medio jaren negentig is het gebouw gesloopt.

Schoolspullen kopen bij de V&D

Eindhoven vroeger
Foto: YouTube

Hoogtepunt van het jaar in de V&D was natuurlijk de schoolcampus. Samen met je ouders ging je op jacht naar een passer, Casio rekenmachine, kaftpapier en een schoolagenda. Vooral die agenda was heel belangrijk, want die moest groot en stevig genoeg zijn voor de plaatjes die erin geplakt gingen worden. Als je er dan toch was gooide je even een kwartje in de bimbobox. Dan gingen die apen he-le-maal los! Helaas staat het oude V&D-gebouw aan de Vrijstraat alweer een hele tijd leeg. We zijn nog steeds benieuwd wie de nieuwe huurder gaat worden.

Shoppen in de Honingraat winkeltjes op het 18 Septemberplein

Eindhoven vroeger
Foto: Eindhoven in beeld

Deze winkeltjes op het 18 Septemberplein zijn in 2006 gesloopt. Ze stonden er nog in de tijd dat er een weg lag tussen de Piazza en de Demer. Lijkt echt veel langer geleden, toch? Het is even graven in het geheugen, maar er zaten onder meer een wijnwinkel, een juwelier en een lunchzaakje waar je heel lekkere broodjes (Mexicaantjes) kon kopen. Grappig feitje: deze winkeltjes zijn in de jaren ’70 gebouwd met de bedoeling dat ze er vijf jaar zouden blijven staan. Dat werden er 33.

Dansen in de oude Effenaar

Eindhoven vroeger
Foto: Eindhoven in beeld

De sfeer in de oude Effenaar was toch wel een tikkie anders dan nu. De oude concertzaal, de aparte bar en het restaurantje waar je boven kon eten. Altijd hartstikke druk en warm, maar wel met een heel fijne sfeer. En dan had je bij de ingang ook nog een klein kledingwinkeltje. Legendarische concerten zijn hier gegeven, zoals die van Joy Division. De nieuwe Effenaar staat op (ongeveer) dezelfde plek en is modern en strak. De meningen zijn erover verdeeld. Wat ons nog herinnert aan de goeie ouwe tijd is de originele gevel die nog fier overeind staat.

Naar de film in het Rembrandt Theater

Eindhoven vroeger
Foto: Arno van der Linden (Eindhoven in beeld)

Het Rembrandt theater was al sinds 1927 een bekend gezicht in de Vrijstraat. In 2006 werd het na bijna 80 jaar gesloten. Later was het nog even een discotheek (misschien dat je het alleen in die hoedanigheid kent). Inmiddels is het pand omgetoverd tot een appartementencomplex. Wist je dat een kaartje voor de film vroeger maar 30 cent kostte? Kun je je nu ook niet meer voorstellen.

We hebben een kerk over in Eindhoven. Wat doen we daar dan mee?

Ooit stroomden de kerken in de stad vol en als er ergens drie huizen gebouwd werd, dan moest daar ee...

Vette foto’s: Zo was het toen en zo is het nu

Hoe zag Eindhoven er vroeger uit en hoe ziet de stad er nu uit? En dat in één foto. Francois van Oud...
Pagina 1 / 8
⟵ swipe swipe ⟶

adv.