7 x zo mooi kwam de zon op in Eindhoven en dit is waarom

Door Ankie de Turck 10 januari 2019

Wow, was dat even een mooie zonsopkomst! Het voordeel van de winter is dat je er niet zo vroeg voor hoeft op te staan. Wist je trouwens dat de kans op nat en grijs weer na zo’n mooie zonsopkomst vrij groot is? We genieten maar even van deze mooie Eindhovense luchten.

<< < Pagina 1 / 7 >
⟵ swipe swipe ⟶

Hoe ontstaan deze mooie luchten?

Volgens Jordi Huirne, meteoroloog bij Weeronline komt dit door de route die het zonlicht naar de aarde aflegt. Het zonlicht wordt tijdens de route naar de aarde in de atmosfeer verstrooid en gebroken door stofdeeltjes of waterdamp. De atmosfeer verstrooit het licht naar alle kanten en geeft de zachtblauwe kleur die wij zien als we naar de hemel kijken. Behalve tijdens zonsopkomst en -ondergang, dan staat de zon laag aan de hemel. De route die de stralen van de zon door de atmosfeer moeten afleggen is langer. Als het licht ons bereikt, is er zoveel blauw licht verstrooid, dat het blauw ‘op’ is. Je ziet dan eerst een geel/oranje kleur en later alleen rood. Zo weten we dat ook weer!

En de wolken, spelen die nog een rol?

View this post on Instagram

#nofilter – de zon komt op.

A post shared by Carola Janssen (@carolakiezel) on

Ja, maar de ene keer zijn er te veel wolken voor een mooie zonsopkomst en een andere keer juist niet. Als er sprake is van hoge bewolking dan heb je kans op mooie verkleuringen. Dit is sluierbewolking, deze is dun en bestaat uit ijskristallen. Hoe kouder en vochtiger, hoe beter.

Morgenrood, water in de sloot

Ken je dit gezegde? Dat als het ’s ochtends zo mooi rood is in de lucht, je maar beter een paraplu mee kunt nemen? Dit is gedeeltelijk waar. ’s Ochtends zweeft er meestal nog niet zoveel stof in de lucht. Als de lucht dan toch rood is dan komt dit vaak door waterdamp en een hoge luchtvochtigheid. Grote kans dat vanuit het westen een storing komt. En de zon die in het oosten opkomt, nog eventjes weet door te breken. Dit is dus meestal niet voor lang.

En ’s avonds dan?

View this post on Instagram

🔥 #nogeentjedan #mooi #klokgebouw #nofilter

A post shared by Jeroen van IJzendoorn (@jeroenvanijzendoorn) on

Bij een rode hemel in de avond blijft het vaak wel een tijdje mooi en droog weer.  Als de zon in het westen ondergaat en daar weinig bewolking zichtbaar is, dan is de kans groot dat het nog een tijdje mooi weer blijft.

Genieten maar!

View this post on Instagram

#morning #eindhoven #light #sunrise #dusk #starwars

A post shared by Polaroidman (@karol_czyrko) on

Eindhoven ontwaakt

Lees ook:

Strijp-S

10 x meisjes op dé trap van Strijp-S

Iedereen die weleens op Strijp-S is geweest kent hem wel: dé trap! Deze eyecatcher aan de Leidingstr...
Eindhovens dialect

11 x hilarische woorden en gezegden in Eindhovens dialect

Kan jij eigenlijk een beetje Eindhovens dialect praten? Wij dachten eigenlijk dat we er zelf wel wat...
<< < Pagina 1 / 7 >
⟵ swipe swipe ⟶

adv.