Eindhoven

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

5 x deze verborgen plekken verwacht je niet in Eindhoven (maar zijn er wel)

Door Chloë van der Smitte 14 juli 2020

Kijk, het Evoluon is prachtig hoor en ons Eindhovense hart smelt nog steeds iedere keer als de zon op het PSV-stadion schijnt. Maar Eindhoven heeft zoveel meer te bieden dan deze iconische gebouwen. Wist je bijvoorbeeld dat onze stad een atoomschuilkelder heeft? En een klimrots? En zo zijn er nog veel meer verborgen parels die je misschien niet meteen in de Lichtstad zou verwachten. Kijk maar.

Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

Een minimuseum

inkijkmuseum
Het Inkijkmuseum. Foto: indebuurt

Wist je dat Eindhoven een minimuseum heeft? Als je niet oplet, loop je er zo voorbij… Het Inkijkmuseum in het oude Spoelhuis aan de Dommelstraat is naar eigen zeggen het kleinste museum van Eindhoven. Maar hier huist misschien wel de grootste internationale tentoonstelling van Nederland. Martin Voorbij verzamelde hiervoor in 18 jaar tijd bijna duizend schilderijen van over de hele wereld. We namen pas geleden nog een kijkje:

inkijkmuseum

Binnenkijken bij Martin van het Inkijkmuseum: ‘ik verzamel al 18 jaar kunst van over de wereld’

Als je niet oplet, loop je er zo voorbij... het Inkijkmuseum in het oude Spoelhuis aan de Dommelstra...

Een atoomschuilkelder

atoombunker markt eindhoven
Achter de rug van Frits Philips zit een luik. Wat zit daarachter? Foto: indebuurt.nl

Misschien heb je het luik weleens gezien, tussen het beeld van Frits Philips en de KFC in op de Markt? Het is de ingang van een atoomschuilkelder… bizar! Normaal gesproken zit deze potdicht, maar voor een keer mocht indebuurt binnenkijken:

atoombunker markt eindhoven

Binnenkijken bij: de verborgen atoomschuilkelder onder de Markt

Misschien heb je het luik weleens gezien, tussen het Frits Philips beeld en de KFC in op de Markt? N...

Een voormalig luchtverkeerstoren

Echt Welschap
Echt Welschap Foto: indebuurt

Voordat we Eindhoven Airport hadden, was er vliegveld Welschap. Nu vind je hier de nieuwe wijk Meerhoven, maar het oude luchthavengebouw – inclusief verkeerstoren – staat er nog. Sterker nog, het is een Rijksmonument. Een verborgen pareltje uit de jaren ’30. Hier vind je nu een restaurant waar je kunt lunchen, dineren of gewoon wat drinken op het terras. Dat niet alleen, de ruimtes in de verkeerstoren worden ook verhuurd voor vergaderingen of bedrijfsfeesten. Hoe cool is dat?

Een kasteelmuur

Nieuw kasteelmuurtje Vestdijk
Op de Vestdijk is een nieuw kasteelmuurtje geplaatst. Op deze manier wordt de geschiedenis van het gebied weer zichtbaar. Foto: Jasper Scheffers Fotografie.

Eindhoven heeft toch helemaal geen kasteel? Inderdaad, een prachtig bewaard kasteel met gracht en ophaalbrug hebben we helaas niet meer. Maar ooit stond er in Eindhoven een heus stadskasteel op de hoek van de huidige Vestdijk en Ten Hagestraat. Een deel van deze muur is tijdens de werkzaamheden aan de Vestdijk blootgelegd. Daarom is er een nieuw kasteelmuurtje geplaatst op deze plek, zodat de geschiedenis van het gebied weer even zichtbaar wordt. Hoe zit dat dan precies met dat kasteel? Wij zochten het al eerder voor je uit:

kasteelmuur

Mysterie opgelost: hier kun je het Kasteel van Eindhoven er zelf bij bedenken

'Ik zie je op de hoek van Kasteel Eindhoven!' Waar zeg je, Eindhoven heeft toch helemaal geen kastee...

Een klimrots

Rots Jacob Oppenheimpark
Foto: indebuurt Eindhoven

We hebben natuurlijk de prachtige Bergen in het centrum, maar wist je dat Eindhoven zelfs haar eigen klimrots heeft? De rots is zes meter lang, twee meter breed en heeft een valhoogte van drie meter. Je vindt de knakker in het Jacob Oppenheimpark. Superleuk om op te klimmen en boulderen, weer eens wat anders dan een standaard klimrek, toch? Je leest er hier meer over:

kasteelmuur

Mysterie opgelost: hier kun je het Kasteel van Eindhoven er zelf bij bedenken

'Ik zie je op de hoek van Kasteel Eindhoven!' Waar zeg je, Eindhoven heeft toch helemaal geen kastee...
Rots Jacob Oppenheimpark

Mysterie opgelost: daarom ligt er een enorme zwerfkei in het Jacob Oppenheimpark

Wordt hier gebouwd aan een hedendaags hunebed? Hebben we te maken met een restantje zwerfkei uit de ...
Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

adv.