Zoveel kilo gft-afval gooien Eindhovenaren in de bak

Door Ankie de Turck 25 oktober 2018

We scheiden steeds meer groente-, fruit- en tuinafval. De gemiddelde Nederlander zamelde vorig jaar 86 kilo aan dit zogenaamde gft-afval apart in, vier kilo meer dan in 2016. In totaal produceert de gemiddelde Nederlander per jaar 495 kilo vuil. Die hoeveelheid is al een paar jaar hetzelfde, blijkt uit CBS-cijfers

Deze 495 kilo afval bestaat onder andere uit plastic, papier, restafval, glas, textiel, grofvuil en natuurlijk gft-afval. In grotere steden ligt het gemiddelde gft-afval per persoon een stukje lager. Ook in Eindhoven. Dat komt doordat er minder tuinen en boerderijen zijn en er meer appartementencomplexen staan. En dat levert minder gft-afval op.

De tekst gaat verder onder het kaartje.

15 miljoen kilo!

Zoals je ziet in het kaartje hierboven, wordt er in Eindhoven zo’n 69,8 kilo gft-afval per persoon weggegooid! Nog steeds super veel, natuurlijk. En als we er een sommetje van maken en onze plusminus 223.000 inwoners vermenigvuldigen met 69,8 kilo… dan komen we uit op 15.565.400 kilo gft-afval per jaar. Wat een getal! En dan hebben we alle andere soorten afval nog niet meegeteld. Het is dus belangrijk dat we ons afval blijven scheiden. Van ons gft-afval kan namelijk compost gemaakt worden.

Afval scheiden

Je kunt in Eindhoven een boete krijgen als je ‘niet op de voorgeschreven manier je afval aanbiedt’. Zo’n boete kost je €90,-. Dat is dus als je je afval niet goed scheidt. Als je je wel netjes aan de regels houdt maar je vuilnis niet kwijt kunt in één van de containers, kun je jouw zak beter even mee terug nemen. Als je jouw afval buiten de daarvoor aangewezen stortplaatsen zet, kun je zelfs een boete van €370,- krijgen! Dat geld houden we liever in onze zak.

Lees ook:

Landgoed De Wielewaal

Zoveel miljonairs wonen er in Eindhoven

Wist je dat de gemeente Eindhoven ongeveer 900 miljonairshuishoudens telt? Dat heeft het CBS uitgezo...
wildplassen

Zoveel verdient Eindhoven aan wildplassers

Hoge nood, geen toilet in de buurt en toch ook niet van plan de broek te bevochtigen? Dan kun je nat...

Meer over

Gemeente

adv.