Eindhoven

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Vuurwerkverbod in Eindhoven: dit vinden jullie

Door Chloë van der Smitte 14 januari 2020

Rotterdam is komende jaarwisseling de eerste grote stad die volledig vuurwerkvrij zal zijn. Moet Eindhoven volgen? Wij vroegen het aan onze lezers via een poll op Facebook. De reacties zijn verdeeld.

Sinds de jaarwisseling wordt in heel Nederland stevig gediscussieerd over een mogelijke ban op consumentenvuurwerk. In Eindhoven geldt nu nog geen verbod op het afsteken van vuurwerk.

Landelijk verbod

Of een landelijk vuurwerkverbod komt, is nog onbekend. Toch zijn er al wat veranderingen, want partijen maken de regels voor het afsteken van vuurwerk ietsje strenger. Zo mag er vanaf de jaarwisseling van 2020/2021 geen F3-vuurwerk meer worden verkocht, meldt Het Parool. Dat is heel zwaar consumentenvuurwerk, zoals ratelbanden en ‘Chinese rollen’. Ook wordt er gediscussieerd over het eventueel verbieden van single shots en zware vuurpijlen.

Uitslag poll Eindhoven

Maar wat vindt Eindhoven eigenlijk? Wel of geen vuurwerkverbod? Onlangs plaatsten wij op Facebook een poll waarop ruim 4.800 mensen stemden. Van de stemmers wil 33% een vuurwerkverbod en 67% wil dus liever geen verandering in het beleid. Hierbij moeten we wel constateren dat de poll misschien een vertekend beeld geeft omdat-ie in verschillende vuurwerkgroepen is gedeeld bedoeld voor tegenstanders van een verbod.

WEL OF GEEN VUURWERKVERBOD? 🎇🚫Wat denk jij: moet er een algemeen vuurwerkverbod komen in Eindhoven? Stem hieronder, en laat in de reacties ook even weten waarom!

Posted by Indebuurt Eindhoven on Wednesday, 8 January 2020

Voor een verbod

Onder andere Brigitte reageerde via Facebook. Zij wil dat er een verbod komt: “Afschaffen, dit heeft niets meer met traditie te maken. Dierenleed, luchtvervuiling, plastic afval overal, torenhoge kosten van de zorg, schade aan auto’s, prullenbakken, brievenbussen en ga zo maar door!” Ook Frouwe zou graag een verbod willen: “Heel graag afschaffen. Ze knallen al een maand daarvoor. Je schrikt je steeds wezenloos als je aan het fietsen bent.”

Tegen een verbod

Toch zijn er ook tegengeluiden. Zo reageert Sylvia: “Het is maar één keer per jaar. Maar wel handhaven buiten de afsteekuren.” Ook Luenzo ziet een verbod niet zitten: “Als je alles verbiedt, dan komt er meer illegale handel en iedereen kan het zo halen over de grens, dat wordt dus moeilijk te handhaven.”

Een gulden middenweg?

Veel Eindhovenaren komen met andere oplossingen. Tom: “Maak er centraal iets van dat hoort bij de stad: high tech en design. Geef die opdracht mee aan TU/e en Design Academy.” Ook Antoinette denkt dat een centrale show de oplossing is: “Laten we samen een nieuwe traditie beginnen: met z’n allen naar mooi professioneel vuurwerk kijken! Gezellig!”

Hans denkt dat een betere handhaving het antwoord is: “Begin met het handhaven buiten de toegestane tijden. Laat illegaal vuurwerk onder de wet wapens en munitie vallen en straf naar die maat. Geen lullig taakstrafje maar keiharde gevangenisstraf of geldboete op handel én een meldplicht de komende vijf jaarwisselingen.” 

Lees ook:

vuurwerk eindhoven

Een vuurwerkverbod in de stad? Eindhoven wil een centrale show als alternatief

Ook Eindhoven moet de komende jaarwisseling het afsteken van vuurwerk in de hele stad verbieden, dat...
vuurwerk eindhoven

Knal, bam: heel veel Eindhovenaren hadden last van het vuurwerk

Last gehad van dat geknal? Vanaf 9 december vorig jaar kon je vuurwerkoverlast melden via de BuitenB...
vuurwerk eindhoven

Feiten en cijfers: zoveel vuurwerkmisdrijven vonden plaats in Eindhoven

Van verboden knallers op zak hebben tot het invoeren van illegaal vuurwerk uit het buitenland: in vi...

adv.