Eindhoven

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie opgelost: daarom zijn deze ‘aanwijsplaten’ zo belangrijk voor hulpdiensten

Door Rachèl Sloven 16 november 2019

Het valt niet op, maar als je de bordjes eenmaal spot, zie je ze overal. Voornamelijk op muren en palen in Eindhoven spot je deze rechthoekige plaatjes. Wij waren weleens benieuwd: wat is de functie?

‘Aanwijsplaten’, dat is de officiële naam. De bordjes zijn bedoeld om snel brandkranen, riolering en toestellen in water, gas- en stadsverwarmingsleidingnetten te kunnen vinden. Op elk bordje staat een uniek identificatienummer, de diameter van de leiding en de locatie ten opzichte van het bordje. De verschillende cijfers, letters en kleuren op de aanwijsplaten zijn er dus niet zonder reden. Zo kunnen hulpdiensten alles makkelijker onderscheiden en sneller vinden.

Tekst loopt door onder de foto

Aanwijsplaten Eindhoven
Aanwijsplaten Eindhoven Foto: indebuurt

Cijfers

Maar waarom dan die soort van letter ‘T’? En wat betekenen die getallen? Als je voor het bordje staat, is dat de locatie waar je bijvoorbeeld de brandkraan vindt. Dit is aangegeven in meters. Als je recht voor het bordje op de foto hierboven staat, moet je dus 1,2 meter naar achteren en 10 meter naar rechts. Daar vind je een afsluiter. Handig!

Tekst loopt door onder de foto

Aanwijsplaten Eindhoven
Aanwijsplaten Eindhoven Foto: indebuurt

Maar brandkranen zie je toch?

Ja, in films! Iedereen kent die knalrode (of soms gele) brandkranen. En als er dan een achtervolging is en er knalt een auto tegenaan, spuit het water metershoog de lucht in. Zo’n ding heet ook geen brandkraan maar hydrant. Maar zie je die hier in Nederland? Nee dus. Brandkranen zitten onder de grond, de brandweer ziet dan op zo’n bordje waar ze moeten zijn.

Tekst loopt door onder de foto

Brandkraan Eindhoven
Brandkraan Foto: indebuurt

Waarom op muren en palen?

Aha, maar waarom hangen aanwijsplaten dan aan muren of lantaarnpalen? Dat heeft een hele praktische reden. Als het sneeuwt in Eindhoven en de straten zijn bedekt met witte poeder, dan kunnen hulpdiensten de aanwijsplaten nooit vinden – laat staan de brandkraan. Of als er weer eens wegwerkzaamheden zijn en de stoep onder een laag zand ligt. Vandaar dat ze worden ophangen, zodat ze makkelijk zichtbaar zijn in alle weersomstandigheden. Weer wat geleerd vandaag.

Lees ook:

Kunstroute De Rode Loper

Mysterie opgelost: dáárom vind je allemaal van die kunstwerken op het Stadhuisplein

Waar denk jij aan als wij rode loper zeggen? Hollywoodsterren tijdens een filmpremière, de entree va...
station eindhoven

Mysterie opgelost: zoveel mensen stappen dagelijks in of uit op Station Eindhoven Centraal

Het is soms dringen op de roltrappen: Station Eindhoven Centraal is bomvol. Met name in de ochtend- ...
D'n Bisschop Eindhoven

Mysterie: Wie was D’n Bisschop van Tongelre?

Tongelre, begin negentiende eeuw. In een klein straatje woont een heerschap met de bijnaam D’n Bissc...

adv.