Eindhoven

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mag dat: zomaar fruit plukken in de Eindhovense natuur?

Door Redactie Eindhoven 1 juni 2020

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms weten we eigenlijk niet zo goed wat wel of niet mag. Daarom vragen wij ons bij heel veel dingen af, mag dat? Deze week: mag je zomaar bramen en andere vruchten plukken in de Eindhovense natuur?

Het is net juni en dat betekent dat frambozen en andere heerlijke bosvruchten de komende tijd zo’n beetje rijp zullen zijn. In Eindhoven en omgeving groeit er van alles in het wild, in de Groote Heide, de Nieuwe Heide bij Best en Park Meerland. Je kunt dus lekker gaan plukken. Maar mag dat eigenlijk wel?

Eigen gebruik

Ja, het mag, maar wel met mate. Wildplukken mag in Nederland alleen voor eigen gebruik. Het is dus niet de bedoeling dat je hele emmers vol mee naar huis te neemt, of dat je je oogst verkoopt op de markt. Check ook even of een gebied vrij toegankelijk is. Op sommige plekken heeft de eigenaar, zoals Staatsbosbeheer, een plukbeperking ingesteld. Je mag natuurlijk ook niet zomaar in iemands tuin gaan plukken. Een klein bakje mag dus wel, maar let op: het is niet de bedoeling dat je van de paden afgaat. Je zou de natuur kunnen beschadigen.

Waar moet ik verder op letten?

Als je bramen of andere vruchten hebt geplukt, moet je die natuurlijk goed wassen. Je weet nooit welk dier er zijn behoefte op heeft gedaan. Vruchten die onder kniehoogte hangen, kun je soms beter helemaal niet opeten. Hier kan namelijke de vossenlintworm inzitten, die in de urine van een vos woont. Deze vossenlintworm is erg gevaarlijk voor mensen, als je besmet raakt kun je zelfs overlijden. Gelukkig komt vissenlintworm niet in Brabant voor, maar alleen bij vossen in Limburg en Noord-Groningen. Mocht je dus buiten Eindhoven wildplukken, pas dan goed op.

Lees ook:

dommel boot varen roeien

Mag dat: varen met een eigen bootje of kano op de Dommel?

Lekker dobberen op het water terwijl je de verte in tuurt... heerlijk! En zeker met de mooie, zonnig...
Mondkapje Eindhoven

MAG DAT: mondkapjes en plastic handschoenen bij het plastic afval gooien

De boodschappen doen veel Eindhovenaren tegenwoordig met plastic handschoenen aan, handen worden reg...
McDonalds Best

Mag dat: lopend of fietsend door de McDrive gaan?

Cafés en restaurants zijn nog steeds gesloten. Wel is het mogelijk om een bestelling af te halen of ...

Mag dat: je afval in de kliko van de buurman gooien?

Het is lekker weer en Eindhoven is volop bezig in de tuin. De groene kliko zit tot de rand toe vol e...

adv.