Eindhoven

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mag dat: zomaar een inrit aanleggen bij je huis?

Door Rachèl Sloven 20 februari 2020

Onlangs heb je een nieuwe auto gekocht en het liefst zet je de nieuwe wagen zo dicht mogelijk tegen je gevel aan. Je besluit om een inrit aan te leggen, je voortuin is tenslotte toch groot genoeg. En extra makkelijk: doordat het een elektrische auto is, kan je de oplaadpaal lekker dicht bij je huis zetten. Je besluit om een oprijlaan voor je auto te maken. Maar mag je zomaar een inrit aanleggen?

We zijn weer aangekomen bij de mitsen en maren. Ja, je mag in Eindhoven een inrit aanleggen, maar wel pas als je een omgevingsvergunning hebt. Of je de inrit nu van de weg naar je garage of van de weg – via een sloot – naar je garage wilt treken: volgens de gemeente heb je altijd een omgevingsvergunning nodig.

Goed om te weten

Wanneer je een vergunning aanvraagt, betekent niet automatisch dat je een vergunning krijgt. Daarbij wordt gekeken naar de veiligheid van de medeweggebruikers, het in standhouden van de openbare parkeergelegenheid of het beschermen van de groenvoorziening in de gemeente. Ook het aanzien van de omgeving in combinatie met het aantal uitritten telt mee. Wanneer een van die zaken niet gegarandeerd wordt, bestaat de kans dat je geen vergunning krijgt. Zeker wanneer je een inrit wilt aanleggen die uitkomt op een drukke weg, is de kans groot dat de gemeente Eindhoven de vergunning weigert.

Aanvragen van een de vergunning

Wil je in Eindhoven een inrit laten aanleggen? Dan kosten niet alleen de stenen, maar ook het aanvragen van de vergunning geld. In onze gemeente kost dat €295. Ook als hij wordt afgewezen dus! In de meeste gevallen hoor je binnen acht weken of je de vergunning krijgt of niet. Handig om te weten: doe via het omgevingsloket de vergunningcheck en achterhaal in welke gevallen je een vergunning nodig hebt. Heb je er een nodig? Dan vraag je deze via dezelfde website eenvoudig aan.

adv.