Eindhoven

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

MAG DAT: een airco aan je voorgevel hangen?

Door Chloë van der Smitte 12 augustus 2020

Regels zijn er genoeg, maar vaak weten we eigenlijk niet zo goed wat er wel of niet mag. Daarom vragen wij ons bij heel veel dingen af, MAG DAT? Met deze week: mag je zomaar een airco aan je voorgevel hangen? Wij zochten het voor je uit! 

Het lijkt erop dat Eindhoven steeds tropischer wordt. De eerste hittegolf  van het jaar is een feit, en er zullen er vast nog meer volgen. Probeer dan maar eens je hoofd koel te houden! Een airco installeren zou een welkome oplossing zijn. Maar mag je zomaar een vaste airco aan, bijvoorbeeld, de gevel hangen? En zo ja, heb je daar dan een bouwvergunning voor nodig?

Woningwet

Als je kijkt naar artikel 1, lid 3 van de Woningwet, dan wordt een airco-installatie gezien als onderdeel van het gebouw waar het geplaatst wordt. Oftewel, als je een airco plaatst, verander je ook het gebouw. Dat is precies waarom je even moet opletten. Je hebt een vergunning nodig als:

  • het volume van het bouwwerk toeneemt. Op het moment dat je een airco met buiten-unit plaatst aan een gebouw, bijvoorbeeld je voorgevel, dan wordt je huis in feite groter. En dáár heb je een vergunning voor nodig.
  • de buiten-unit van de airco niet past binnen het bestemmingsplan. Als je een airco met een buiten-unit plaatst aan je voorgevel, dan ziet je huis er ineens anders uit natuurlijk. Wanneer dat niet past binnen het bestemmingsplan van je huis dan moet je alsnog een extra vergunning aanvragen.

Gemeente Eindhoven

Twijfel je nog steeds? Met de vergunningcheck van het Omgevingsloket kun je kijken of jouw airco geplaatst mag worden of niet.

Animated GIF - Find & Share on GIPHY

Verplaatsbare airco

Valt je plan nu in duigen? Niet getreurd! Je kunt altijd nog een verplaatsbare airco aanschaffen. De afvoerslang of losse condensor (die je normaal door een open raam naar buiten legt, of in het raam plaatst) wordt namelijk niet tot bouwwerk gerekend. Daar is dus geen vergunning voor nodig. Scheelt je meteen een paar extra zweetdruppels, toch?

Lees ook:

MAG DAT?! Je oude opblaasbare zwembad bij het plastic afval gooien?

Regels zijn er genoeg, maar vaak weten we eigenlijk niet zo goed wat er wel of niet mag. Daarom vrag...

MAG DAT: krijg je eigenlijk straf als je je afval niet goed scheidt?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...
Edisonstraat

MAG DAT: je huis een vrolijk kleurtje geven?

Het staat wel lekker vrolijk: een huis met een kleurige gevel. En het is ook makkelijk om uit te leg...

Meer over

Gemeente

adv.