Eindhoven

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mag dat: vanaf een brug in het water springen

Door Carin van der Meij 16 juli 2020

De zon schijnt en het is warm. Wat is het dan fijn om een verfrissende duik te nemen. Daarom plonsen Eindhovenaren massaal het water in. Wij vragen ons af: mag je vanaf een brug een duik in het water nemen?

Het water roept om jouw naam en het is erg aanlokkelijk om in te springen. Vanaf een brug een verfrissende duik nemen, is nog leuker! Maar mag dit eigenlijk wel?

Boete voor springen vanaf brug

Het antwoord is kort, maar krachtig: nee. Naast dat het levensgevaarlijk is om van een brug af te springen, is het ook nog eens verboden. Je mag überhaupt niet in de buurt van een brug zwemmen, laat staan een duik nemen. Doe je het wel en word je betrapt? Dan kun je rekenen op een fikse boete van €140,-.

Gevaarlijk

Het springen van een brug is sowieso geen goed idee. Door het troebele water kun je vaak niet inschatten hoe diep het water is en of er iets op de bodem ligt. Zo kun je per ongeluk op een winkelwagentje, fiets of een ander scherp voorwerp terechtkomen. Spring je van een brug in het water waar ook boten varen? Dan is het extra gevaarlijk. Vanaf een boot ben je niet of nauwelijks te zien en het vaartuig kan niet snel stoppen. Bovendien kun je meegezogen worden door de sterke onderstroom van een passerend schip. Kortom: levensgevaarlijk!

Tekst loopt door onder de foto

Brug over de Dommel
Brug over de Dommel Foto: indebuurt

Zwemverbod

Wil je zwemmen in de buitenlucht? Houd er dan ook rekening mee dat er op meer plekken een zwemverbod is. Zo is het verboden om te zwemmen bij:

  • de vaarweg van rivieren;
  • kanalen;
  • de buurt van wachtplaatsen of afmeerplekken voor schepen;
  • de buurt van een brug, sluis, stuw of ballenlijn;
  • de routes van veerponten;
  • rond en in havens;
  • snelvaargebieden;
  • op plekken die specifiek aangewezen zijn als verboden gebied.

Zwem je toch in één van deze gebieden? Dan riskeer je een boete van €140,-.

Zwemwater

Op de website Zwemwater.nl kun je ook het actuele zwemadvies per water zien. Kies je toch voor veilig, dan kun je hier vinden in welke zwembaden je in de buurt een bommetje kunt maken.

Meer over

Gemeente

adv.