Eindhoven

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

MAG DAT: zomaar een geveltuin aanleggen in Eindhoven?

Door Rachèl Sloven 17 oktober 2019

Steen eruit, plant erin. Een mini-tuintje aan de voorkant van je huis ziet er knus uit. Maar het levert ook voordelen op. Doordat de stoeptegels worden weggehaald, loopt het regenwater makkelijker weg na een bui. Met dat in je achterhoofd zet je die hortensia en vlinderstruik in de grond. De tuiniershandschoenen gaan uit, tot je je bedenkt: mag je op eigen initiatief een geveltuin in Eindhoven aanleggen?

De gemeente Eindhoven bekijkt per aanvraag van een geveltuin of het stukje groen aangelegd mag worden of niet. Kan het feest doorgaan? Dan kan het zo zijn dat een toezichthouder van de gemeente adviseert over de aanleg. Wanneer je in het centrum woont, wordt de geveltuin op de locatie aangelegd door de gemeente. De natuursteenbestrating in de binnenstad is hier de reden van. Buiten het hart van de stad kan je, na goedkeuring, de aanleg van je geveltuin zelf uitvoeren.

Voorwaarden voor een geveltuin:

Of je nu in het centrum woont of niet, de planten krijg je natuurlijk niet cadeau van de gemeente. Deze moet je zelf regelen. Wel zitten er een paar regels aan het maken van mini-tuin vast:

  • De geveltuin blijft eigendom van de gemeente. Het bestuursorgaan heeft de bevoegdheid om op ieder moment, als dat nodig zou zijn, de goedkeuring van de kleine tuin op te zeggen.
  • Een geveltuin mag aangelegd worden als de stoep breed genoeg is. Wel moet er altijd voldoende loopruimte overblijven, minimaal 1,20 meter.
  • Een geveltuin mag niet breder zijn dan de ramen van je huis óf muurvak tussen twee vensters zijn. De diepte mag niet meer dan 0,30 meter zijn.
  • Je bent verplicht de geveltuin een beetje bij te houden. Zorg dat het er acceptabel uit blijft zien.
  • De planten mogen niet inde weg staan. Ze mogen niet over de straat hangen. De aanvrager zorgt er voor dat voorbijgangers zich niet prikken of ergens tegenaan botsen.
  • Bomen of andere planten met diepe wortels zijn niet toegestaan.
  • Heb je een huurhuis? Dan moet ook de huiseigenaar van het pand akkoord gaan met jouw groene plannen.
  • Ga je verhuizen? Dan is de volgende bewoner verantwoordelijk voor de mini-tuin. Ziet hij of zij dat niet zitten? Dan moet de stoep weer teruggelegd worden.
  • Zijn er werkzaamheden aan kabels of leidingen in de buurt van jouw tuintje? Dan kan het voorkomen dat het geheel verwijderd moet worden. De gemeente geeft wel aan dit zoveel mogelijk te voorkomen.

Een no go

Het kan ook voorkomen dat de gemeente Eindhoven niet akkoord gaat met de plannen voor een geveltuin. In dat geval krijg je daar bericht van. De gemeente geeft aan waarom jij niet in aanmerking komt voor een geveltuin.

Lees ook:

Soontiëns Tuincentrum

Handig! Met dit wijnvat in je tuin heb je altijd water bij de hand voor jouw plantjes

De zomers worden steeds heter in Nederland. Best fijn voor de zonaanbidders onder ons, maar het bete...

Mag dat: onbeperkt stoken in je houtkachel of vuurkorf in Eindhoven?

Het wordt langzaam weer wat frisser. Maar buiten zitten is nog steeds erg gezellig. Zeker met een vu...
alcohol op fiets

MAG DAT: fietsen door Eindhoven als je alcohol hebt gedronken na een avondje stappen

We kennen het allemaal: na een iets te gezellige stapavond aan Stratumseind stap je op je fietsie op...

Meer over

Gemeente Wonen

adv.