MAG DAT: je lege chipszak bij het plastic afval gooien?

Door Ankie de Turck 23 maart 2019

Regels zijn er genoeg, maar best wel vaak weten we eigenlijk niet zo goed wat er wel of niet mag. Daarom vragen wij ons bij heel veel dingen af, MAG DAT? Met deze week: mag je je lege chipszak bij het plastic afval gooien? 

Ons afval moeten we netjes scheiden. Plastic bij het plastic, papier bij papier en rest bij rest. Maar hé, waarom moet een pizzadoos bij het restafval en niet bij het oud papier? En waarom moet een kauwgomstrip juist bij het restafval en niet in de PMD-bak? Er zijn een hoop producten die in de andere afvalbak moeten dan je zou verwachten.

Plastic of rest?

Zo’n twijfelgevalletje is toch wel die lege zak chips. Elke keer (bijna dagelijks dus, haha) als we met een lege zak van de bank rollen, twijfelen we: moet-ie in de zak met plastic afval of bij het restafval? Spreekt voor zich, toch? Bij het plastic natuurlijk!

(tekst loopt door onder gifje) 

Chips Crying While Eating GIF - Find & Share on GIPHY

Aluminiumlaagje

Uh, nee! Dat heb je verkeerd gedacht. De lege zakken chips moeten bij het restafval. En hoezo dat dan?! Nou, bij chipszakken gaat het om plastic verpakkingen met aluminiumfolie. Kijk maar eens goed in die lege zak. En daarom moet-ie bij het restafval. Het zit namelijk zo: als er aan de binnenkant van een verpakking een aluminiumlaagje zit, is het folie ongeschikt voor plastic recycling.

Lekkere instinker

Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld filterkoffiepakken. Maar: aluminiumfolie als verpakking, zoals folie om thuisbezorgde maaltijden, hoort wél gewoon bij het PMD. Dat die lege chipszakken een behoorlijke instinker zijn, kunnen we dus wel stellen!

En doe het goed

Goed, je weet nu dus dat Lays-zak áltijd bij het restafval moet. En doe dat ook echt, want je riskeert een boete van €95 (!) als je vuilnis niet op de voorgeschreven manier aanbiedt. Reken maar een uit hoeveel zakken chips zat zijn!

Lees ook:

hond los in auto

MAG DAT: autorijden met een hond los naast je in de auto?

Wij Eindhovenaren nemen onze trouwe viervoeters graag mee op pad. Terwijl we de zoveelste hond zagen...
Flitspalen Eindhoven

Deze Eindhovense flitspalen leverden het meeste op in 2018

Als ze nog echt zouden flitsen dan waren sommige wegen in Eindhoven één grote stroboscoop. Er zijn f...

adv.