Eindhoven

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mag dat: je containers permanent op de stoep zetten in Eindhoven?

Door Rachèl Sloven 6 juli 2020

Uit de container komen soms vervelende geurtjes. Vooral in de zomer. Dat is niet prettig als je in de tuin zit. De oplossing? De container permanent aan de andere kant van de schutting, of aan de voorkant op de stoep neerzetten. Dan ben je af van de geur én is ie uit het zicht, maar technisch gezien staat de kliko dan wel op de openbare weg. Er zijn genoeg Eindhovenaren die het doen, maar wat zijn de regels?

De containers op de stoep (op de openbare weg) zetten is best handig: zo is het lelijke ding uit het zicht en heb je geen last van vervelende luchtjes of fruitvliegjes die vaak om de container hangen in de zomer. Minder leuk is het voor de buren die nu wel tegen jouw container aan moeten kijken vanuit hun keukenraam, of er iedere dag langslopen.

Niet in mijn tuin

Toch gebeurt het vaak dat mensen hun container permanent op de openbare stoep, maar wel tegen hun eigen schutting aan zetten. We kunnen kort zijn: Het mag niet. Net zoals je een steiger of grote container – die vaak tijdens verbouwingen gebruikt wordt – niet zomaar op de stoep mag zetten, mag je de gft-, plastic- of restafvalcontainer niet op de openbare weg of stoep zetten. De container mag pas buiten gezet worden tussen 07.00 uur en 07.30 uur op de dag dat hij geleegd wordt. Hij moet uiterlijk 20.00 uur diezelfde dag weer ‘binnen’ zijn. Je container de avond voordat hij geleegd wordt door de gemeente al aan de weg zetten mag dus eigenlijk ook niet. Al wordt daar niet streng op gehandhaafd.

Foto: Pixabay

De boete

Zet je je container permanent op de stoep – ook al is het tegen je eigen schutting – of openbare weg dan riskeer je een boete van 95,- euro plus de administratiekosten van negen euro.

Lees ook:

Mag dat: aluminiumfolie bij het plasticafval gooien?

Wij Eindhovenaren zijn een kei in afval scheiden. We weten dat etensresten in de groene bak moeten e...

Mag dat: keukenpapier en servetten door de wc spoelen?

Regels zijn er genoeg, maar vaak weten we eigenlijk niet goed wat er wel of niet mag. Daarom vragen ...
Fout geparkeerde fietsen

MAG DAT: je eigen fiets terugstelen van de dief of nieuwe eigenaar?

Voor menig Eindhovenaar een herkenbare gebeurtenis: fiets gejat! Maar dat je hem na een paar dagen w...
fietsen 18 Septemberplein

Mysterie opgelost: mag je nou wel of niet fietsen op het 18 Septemberplein?

To fiets or not to fiets, dat is de vraag die we deze week oplossen. Want mag je nu eigenlijk wel of...

Meer over

Gemeente

adv.