Eindhoven

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

MAG DAT: fietsen door Eindhoven als je alcohol hebt gedronken na een avondje stappen

Door Chloë van der Smitte 29 augustus 2019

We kennen het allemaal: na een iets te gezellige stapavond aan Stratumseind stap je op je fietsie op weg naar huis. Natuurlijk heb je een paar biertjes of cocktails op. Niks mis mee, toch? Elke zaterdagnacht (of ochtend) crossen honderden Eindhoven op hun tweewieler door de stad. Zeker met het lekkere weer is het extra verleidelijk om na een drankje op de Markt de fiets te pakken. Maar hoe zit het eigenlijk? Mag je onder invloed van alcohol fietsen of niet?

MAG DAT?

De rijksoverheid komt met het verlossende antwoord via de website. Dat mag niet! Waarom? Het kan leiden tot gevaarlijk rijgedrag en daarmee vorm je een gevaar voor anderen. Dit geldt dus niet alleen voor autobestuurders en motorrijders die met een borreltje op toch achter het stuur stappen. Ook voor fietsers mag het alcoholpercentage in je bloed maar 0,5 promille zijn.

Een of twee glazen

Dit komt erop neer dat vrouwen een glas van ongeveer 25 centiliter mogen drinken en een man twee glazen. Al verschilt dit natuurlijk per persoon. De ene Eindhovenaar heeft nou eenmaal een snellere stofwisseling of leverwerking dan de ander. Ook de hoeveelheid eten in je maag kan meespelen.

Boete

Mocht je toch gepakt worden als dronken fietser, dan krijg je een boete. De officier van justitie bepaalt hoe hoog die boete is. Op de website van het Openbaar Ministerie wordt een schatting gegeven van €100,-. Al kan het ook duurder uitpakken als je gevaarlijk rijgedrag vertoont. Veroorzaak je een ongeluk door je gezwalk? Dan kun je zelfs veroordeeld worden. Dat wordt toch maar een Bob regelen of meeliften op de bagagedrager!

Lees ook:

Motel Eindhoven

dierenasiel kat poes peach

adv.