Eindhoven

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Nicole is Eindhoven Navigator: ‘Ik had ook wel wat Navigators kunnen gebruiken’

Aangeboden door Stad & Co 30 november 2019

Je hebt ze vast wel eens in de binnenstad gezien op zaterdag: die vrolijke mensen in die rode jassen met een rode pijl bungelend boven hun hoofd. Kan niet missen. Dat is precies de bedoeling: het zijn de Eindhoven Navigators. Zij zijn er om bezoekers en inwoners gastvrij te ontvangen in onze stad. Iedereen kan bij hen terecht met vragen. Ook iets voor jou? Join the club!

“Wij vinden het belangrijk dat mensen zich welkom voelen in binnenstad”, zegt Peggy Smulders, projectmanager van Stad & Co. “Met dit Navigator-project willen we iedereen welkom heten. We hopen dat mensen hier iets beleven én dat ze terugkomen. Eindhoven is namelijk een leuke en interessante stad.” Het project Gastvrije Binnenstad, waar de Navigators onderdeel van uitmaken, is een Eindhovens project waaraan veel lokale partijen meedoen. het wordt gecoördineerd door Eindhoven247 en Stad & Co.

Persoonlijke benadering

“Er staan natuurlijk overal City Beacons in de stad waarop je digitale informatie kunt vinden over Eindhoven en we hebben allemaal een smartphone met internet”, zegt Peggy. “Toch is een persoonlijke benadering leuker. Als iemand je iets vertelt, dan onthoud je het sneller dan wanneer je iets leest. Wanneer die persoon ook nog met je meeloopt naar de winkel of het restaurant dat je zocht, dan is ook nog eens supergezellig.”

Tekst loopt door onder de foto

Stad & Co
Eindhoven Navigators Foto: Stad & Co

In tweetallen

Op dit moment zijn er negen Navigators actief in Eindhoven. Peggy: “Het is een hecht team van enthousiaste vrijwilligers. Ze lopen op zaterdag in tweetallen door de binnenstad en zijn er voor allerlei vragen. We koppelen altijd een Engelstalige navigator aan een Nederlandssprekende, want dat is in een stad met zoveel toeristen en expats natuurlijk het handigst. We zijn hard op zoek naar meer mensen die zich bij dit gezellige team willen aansluiten. Zo kunnen we in de toekomst misschien ook op andere dagen van de week mensen van dienst zijn.”

Geen verkopers

De Navigators zijn er behalve voor vragen over hotels, restaurants, winkels, openbare toiletten, tips voor uitjes en weetjes over de stad ook voor een kletspraatje. Peggy: “Het zijn dus geen verkopers die mensen ongevraagd van advies voorzien, maar zodra ze iemand op hun Google Maps zien kijken of vragend zien rondlopen, stappen ze er wel op af. Meestal komen mensen trouwens naar hen toe. Die pijlen vallen nogal op natuurlijk. De Navigators zijn altijd aanspreekbaar en dat vinden mensen blijkbaar fijn.”

Tekst loopt door onder de foto

Stad & Co
Navigator Haj in actie Foto: Stad & Co

Iets terug doen

Nicole Renou (67) uit Maleisië, Eindhovenaar Haj Hoebers (67) en Megha Vaidya (33) uit Nepal zijn sinds een jaar Navigator. “Het is echt heel erg leuk”, zegt Nicole. Ik ben het gaan doen omdat ik met pensioen ging en ik wilde graag iets terugdoen voor de stad waar ik na twintig jaar zo van ben gaan houden. Ik had ook wel wat Navigators kunnen gebruiken toen ik hier voor het eerst kwam. Het valt niet mee om alles zelf te moeten uitzoeken.”

Koffie drinken

Haj: “We mogen regelmatig gaan eten in restaurants in de binnenstad en worden uitgenodigd in musea. Wanneer wij iets leuk vinden, dan raden we die plekken aan natuurlijk. We zijn bij de Domusdela en het vernieuwde DAF Museum geweest. Op heel veel plekken krijgen we gratis koffie. Wij zijn echt overal welkom.”

Tekst loopt door onder de foto

Stad & Co
Nicole, Megha en Haj Foto: Indebuurt

Bizarre vragen

Megha wilde graag nieuwe mensen leren kennen en Nederlands leren. “Dat was een goede zet. Als team zijn wij hechte vrienden geworden en als Navigator voel ik me nuttig en gewenst. Ik heb wel eens meegemaakt dat mensen achter ons aanrenden omdat we hen niet snel genoeg zagen. Nicole: “Je ziet het aan iemands lichaamstaal als ‘ie hulp nodig heeft.” Soms maken de Navigators bizarre dingen mee. Haj: “Een man vroeg me ooit waar z’n auto geparkeerd stond en een ander kwam stomdronken vragen in welk hotel hij logeerde.”

‘Een man vroeg me ooit waar z’n auto geparkeerd stond’

Iets voor jou?

Iedereen kan Navigator worden. Oud, jong, Eindhovenaar of niet en al kom je uit het buitenland. Je hoeft dus geen Eindhoven-expert te zijn om je aan te melden. “Dat wordt je vanzelf” zegt Peggy. Zit gastvrijheid ook in jouw DNA en lijkt het je leuk om bezoekers te woord te staan in weekenden en tijdens evenementen in Eindhoven? Meld je aan als Eindhoven Navigator! Kun je een gratis gastvrijheidstraining volgen en meteen aan de slag. Kun je aan iedereen die het maar wil horen zeggen hoe fan-tas-tisch-Eindhoven is!


Meer over Stad & Co ontdekken?

Stad & Co gemeente en lokale diensten

Gesloten09:00 - 17:30

Vestdijk 39a, Eindhoven

Bekijk meer:gemeente en lokale diensten

Lees ook:

City Hosts

Oh, dáárom lopen die mensen met die rode pijlen door de stad!

De kans is groot dat je op zaterdag hele blije mensen in rode jassen en shirts tegen het lijf loopt ...

adv.