Gemeenteraadsverkiezingen in Eindhoven: dit moet je weten

Door Noortje de Vries 13 januari 2018

Ja, ja, dit jaar is het weer zover. De verkiezingsstrijd barst op 21 maart los in Eindhoven met de gemeenteraadsverkiezingen! Geen idee hoe het in zijn werk gaat of wie er mag stemmen? Lees dan snel verder en je bent helemaal op de hoogte! 

Wat zijn de gemeenteraadsverkiezingen?

De gemeenteraadsverkiezingen vinden eens per vier jaar plaats. De laatste was dus op 19 maart 2014. Je kiest tijdens deze verkiezingen voor de leden van de gemeenteraad.

Elke gemeente heeft een gemeenteraad en een college van burgemeesters en wethouders. Deze vormen samen het gemeentebestuur. Deze vertegenwoordigen de inwoners van de gemeente en luisteren naar wat er speelt in Eindhoven en wat de inwoners willen. Je stemt op kandidaten van de politieke partijen in Eindhoven. De kandidaten met de meeste stemmen worden dan raadslid in de gemeenteraad.

Wie mogen er stemmen?

Ben je 18 jaar en ouder en heb je een Nederlandse nationaliteit? Dan mag je stemmen! Ook EU-burgers en niet EU-burgers die minimaal vijf jaar legaal in Nederland wonen mogen stemmen. Om in Eindhoven te mogen stemmen moet je voor 5 februari 2018 in Eindhoven ingeschreven zijn. Sta je niet in Eindhoven ingeschreven? Dan krijg je geen stempas. Stel; je bent dus verhuisd, maar je staat nog in je oude gemeente ingeschreven. Dan moet je dat dus voor 5 februari aanpassen.

Wanneer kan ik stemmen?

De gemeenteraadsverkiezingen vinden plaats op 21 maart 2018. Er zijn in totaal 125 stembureaus in Eindhoven.

De hoofdregel is dat stembureaus op de dag van stemming open zijn van 07.30 uur ’s ochtends tot 21.00 uur in de avond. Op Eindhoven Airport en het Station Zuidzijde zijn de stembureaus al vóór 07.30 uur geopend. Wanneer je gaat stemmen, ben je verplicht je identificatiebewijs (rijbewijs, paspoort, ID-kaart) mee te nemen. Dit identiteitsbewijs mag maximaal vijf jaar verlopen zijn. Vergeet ook je stempas niet mee te nemen. Zonder identiteitsbewijs en stempas mag je namelijk niet stemmen.

Op wie kan ik stemmen?

Je stemt dus op een kandidaat van een politieke partij. Dit is geheel jouw eigen keuze en daar kunnen wij jou niet bij helpen. Je kunt wel naar de verschillende debatten die georganiseerd worden tussen februari en maart. Je kunt wel de stemwijzer invullen om te kijken welke politieke partij het meeste overeenkomt met jouw standpunten. De stemwijzer voor de gemeenteraadsverkiezingen in Eindhoven staat inmiddels online. Uiterlijk 8 maart ontvang je de kandidatenlijsten. Hierop staan alle kandidaten waarop je kunt stemmen, van elke politieke partij in Eindhoven.

Waarom moet ik gaan stemmen?

Gemeenteraadsverkiezingen klinken niet heel spannend, maar zijn toch belangrijk. Mopper jij altijd over Eindhoven? Ga dan stemmen. Hou je van Eindhoven? Ga dan stemmen. Door te gaan stemmen kun je namelijk veel meer invloed uitoefenen op de keuzes die er binnen Eindhoven worden gemaakt.

gemeenteraadsverkiezingen

Dit zijn de kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen in Eindhoven

De gemeenteraadsverkiezingen komen eraan! Maar op wie kun je eigenlijk stemmen? De kieslijsten staan...
verkiezingen stemwijzer kieswijzer

Stemmen? Dit is de Kieswijzer voor Eindhoven

Heb je nog geen idee op welke partij of welke politicus je gaat stemmen bij de komende gemeenteraads...

Meer over

Gemeente

adv.