Eindhoven

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Fiets weg! Dit doet de gemeente met Eindhovense weesfietsen

Door Ankie de Turck 4 juli 2019

Nee, hè, fiets foetsie! Niet gestolen maar weggehaald door de gemeente. Maar laten we wel wezen: jouw fiets stond wel al heel lang eenzaam en alleen op jou te wachten. Om de stad opgeruimd te houden, haalt de gemeente zogenaamde weesfietsen weg die langer dan 28 dagen in een fietsenrek, stalling of op straat staan.

Wat is een weesfiets?

Weesfietsen zijn fietsen die in de openbare ruimte gestald staan en al langere tijd (28 dagen) niet meer zijn gebruikt, maar zich wel in gebruiksklare toestand bevinden. In tegenstelling tot wrakfietsen zijn weesfietsen niet direct opvallend of hinderlijk, blokkeren ze de doorgang niet én ze ontsieren het straatbeeld niet. Op het eerste gezicht zijn weesfietsen dus vaak niet als zodanig herkenbaar.

Fietsdepot

De gemeentewerkers tillen je fiets of brommer op en zetten ‘m op de wagen die linea recta naar het fietsendepot rijdt. Aan de Vestdijk zijn stallingen geplaatst waar de weesfietsen maximaal drie maanden mogen logeren. Als de eigenaar dan nog niet is geweest, dan gaan de fietsen naar de veiling en met die opbrengst worden bijvoorbeeld nieuwe stallingen aangeschaft.

Terugkopen

Mocht je je fiets kwijt zijn en hij is niet gestolen, kijk dan hier. Check of jouw fiets in het fietsdepot aan de Vestdijk staat. Zo ja, dan kun je er heen en ‘m voor €25,- weer terugkopen.

Weesfiets gesignaleerd?

Het kan zijn dat bij jou in de straat of in het winkelcentrum al langere tijd een weesfiets geparkeerd staat of een fietswrak in de bosjes ligt. Je kunt dit melden via dezelfde link als wanneer je iets kwijt bent, zodat ie weggehaald wordt. Dat ruimt lekker op!

Lees ook:

fietsen

Dit zijn – volgens jullie – de engste plekken in Eindhoven om ’s avonds laat te fietsen

We leven in een relatief veilige stad, maar op sommige plekjes trappen wij als het donker is toch ie...

Fietsenstalling 18 Septemberplein krijgt een make-over

Steeds minder aangiftes van fietsendiefstal, ook in Eindhoven

Meer over

Gemeente

adv.