Eindhoven

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Eikenprocessierups in Eindhoven: dit moet je weten

Door Chloë van der Smitte 8 april 2020

Het duurt niet lang meer of het ‘eikenprocessierupsseizoen’ start weer. Dat betekent dat we moeten opletten als we naar een bosrijke omgeving gaan. Op deze pagina bundelen we alle informatie over de eikenprocessierups in Eindhoven.

Dit artikel zullen we steeds updaten

Pagina 1/6
⟵ swipe swipe ⟶

Hoe zit het met de preventieve bestrijding in 2020?

Wat gaat de gemeente doen om de rups te bestrijden?

    • De gemeente is vanaf 8 april begonnen met de preventieve bestrijding. “Het heeft de voorkeur om pas te beginnen als het overgrote deel van de rupsen uit het ei is. We houden de ontwikkeling van de EPR in Eindhoven in de gaten en bepalen op basis daarvan het juiste momenten van preventieve betrijding in Eindhoven”, aldus de gemeente in een reactie.
    • Dat doen ze door biologische bestrijdingsmiddelen te gebruiken. Dit werkt kort en alleen tegen bladetende rupsen, andere dieren en insecten die de rupsen eten hebben hier dus geen last van. Ook voor mensen zijn deze middelen onschadelijk. Ze doen dat tot de derde vervelling van de rups, dat zal ongeveer tot begin mei zijn.
    • Daarnaast doet de gemeente ook aan curatieve bestrijding, oftewel het verwijderen van rupsen en nesten. Dat doen ze vanaf de vierde vervelling van de rups, dat zal medio mei zijn.
    • De eikenbomen waaruit overlast wordt verwachten, worden zowel overdag als ’s nachts behandeld. Zo kunnen er in een korte periode zoveel mogelijk bomen worden beneveld. Bovendien werkt het bestrijdingsmiddel ’s nachts beter dan overdag. Om geluidsoverlast te voorkomen worden eikenbomen in woonstraten waar mogelijk overdag behandeld.
    • Tot slot promoot de gemeente ook de nieuwe voorwaarden voor het ophangen van nestkasten voor vogels die zich voeden met de eikenprocessierups. “Samen met Trefpunt Groen Eindhoven stimuleren we initiatieven hiervoor en maken we het mogelijk om deze kastjes aan gemeentelijke bomen te plaatsen. Daarnaast verkennen we of we als gemeente actief nestkasten beschikbaar kunnen stellen aan organisaties zoals bewonersorganisaties en het IVN.”

Zijn er al rupsen gesignaleerd in Eindhoven in 2020?

Momenteel zijn er in Eindhoven nog geen rupsen gesignaleerd. Op landelijke meetstations wordt in de gaten gehouden wanneer de eitjes van de rupsen uitkomen en er met de bestrijding kan worden begonnen. Fingers crossed dat dit nog even duurt!

Meehelpen aan de bestrijding

We kunnen ook zelf meehelpen aan de bestrijding van de rups. Zorg voor een natuurlijke tuin met zo veel mogelijk planten. Vogels en andere dieren worden hierdoor aangetrokken en helpen de eikenprocessierups te verminderen.

Nest gespot?

Alle nesten die na de preventieve bestrijding nog over zijn worden door een grote stofzuiger weggezogen. Mocht je deze nesten zien dan kun je de gemeente Eindhoven op de hoogte brengen via de BuitenBeter app of melding openbare ruimte.

Wat kun je doen tegen de jeuk van de eikenprocessierups?

De rupsen hebben brandharen en als deze op je huid terecht komen zorgt dat voor vervelende jeuk, huiduitslag (bultjes) en irritatie aan de ogen en luchtwegen. Hoe je van deze klachten af komt lees je hier.

Processierups Eindhoven

Heb jij jeuk en bultjes door de processierups in Eindhoven? Dit moet je doen

Ben jij ook 'gepakt' door de processierups? Heel vervelend! De beestjes hebben brandharen en als jij...

Lees meer over de eikenprocessierups:

ruud processierups

Ruud bedenkt een slimme oplossing tegen de processierups: ‘Pak je huishoudfolie en wrappen maar’

Zit jij ook onder die ellendige rode bultjes en lig je 's nachts wakker van de tergende jeuk? Grote ...

6 x antwoorden op belangrijke vragen over de eikenprocessierups in Eindhoven

Je hebt vast wel meegekregen dat dit seizoen de overlast van de eikenprocessierups enorm is. Die har...
Pagina 1/6
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Gemeente

adv.