Eindhoven

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

MAG DAT: je eigen fiets terugstelen van de dief of nieuwe eigenaar?

Door Rachèl Sloven 19 februari 2020

Voor menig Eindhovenaar een herkenbare gebeurtenis: fiets gejat! Maar dat je hem na een paar dagen weer terugziet, mét een nieuwe eigenaar op het zadel, komt minder vaak voor. Nu vragen wij ons af: mag je hem dan eigenlijk ‘terugjatten’? Tijd voor een onderzoekje.

Daar gaat je trouwe stalen ros, zomaar ineens met iemand anders erop. Een paar dagen geleden was je nog dieptreurig toen je erachter kwam dat ‘ie was gestolen. Nu maakt die droefheid plaats voor woede: erachteraan! MIJN fiets, ik sleur diegene eraf en confisceer wat van mij is, denk je heldhaftig. Want als je de politie inlicht gaat het niet altijd even snel.

Mag dat wel?

Maar eh… Mag dat eigenlijk wel, je fiets terugstelen? En is er een verschil tussen je fiets afpakken van de dief, of van een nieuwe eigenaar die hem gewoon netjes bij die dief heeft gekocht?

Tekst loopt door onder de giphy

Wetboek van Strafrecht

Tijd om uit te zoeken wat de gemeente Eindhoven hierover zegt. Al snel komen we erachter dat dit niet per gemeente verschilt, maar in het Wetboek van Strafrecht staat. Artikel 310 om precies te zijn. We lezen: ‘Hij die enig goed dat geheel of ten dele aan een ander toebehoort wegneemt, met het oogmerk om het zich wederrechtelijk toe te eigenen, wordt, als schuldig aan diefstal, gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste vier jaren of geldboete van de vierde categorie.’ Oké, in normaal Nederlands: je mag niet jatten. Ja, duh. Nou hebben we nog steeds geen antwoord op onze vraag.

Bewijs

Op de website van de Fietsersbond staat dit: ‘De vorige eigenaar (jij dus) moet eerst bewijzen dat de fiets ooit van hem was. Hij zal een aankoopbewijs moeten laten zien, of de oorspronkelijke sleutels, of zijn postcode in het frame. De wet eist dat de oorspronkelijke eigenaar de fiets door diefstal is kwijtgeraakt. Als hij een proces-verbaal van aangifte kan laten zien, moet de nieuwe eigenaar of de dief de fiets aan je teruggeven.

Niet zomaar afpakken

Het antwoord is dus: je mag hem niet zomaar van de persoon afpakken die op jouw fiets rijdt, of het nu de dief is of niet. Eerst moet je een aantal dingen kunnen bewijzen, maar ja, dan is de vogel natuurlijk allang weer gevlogen. Vind je dit frustrerend? Wij eigenlijk ook…

fietsen 18 Septemberplein

Mysterie opgelost: mag je nou wel of niet fietsen op het 18 Septemberplein?

To fiets or not to fiets, dat is de vraag die we deze week oplossen. Want mag je nu eigenlijk wel of...
alcohol op fiets

MAG DAT: fietsen door Eindhoven als je alcohol hebt gedronken na een avondje stappen

We kennen het allemaal: na een iets te gezellige stapavond aan Stratumseind stap je op je fietsie op...

Let op! Vanaf juli 2019 krijg je een dikke boete als je fietsend je telefoon gebruikt

Je kunt nog heel even ongestraft bellen, appen, sms-en en Pokémon-vangen tijdens het fietsen. Niet d...
Slowlane Eindhoven

MAG DAT: hoe hard mag je eigenlijk op een elektrische fiets in Eindhoven?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...

adv.