Dit is de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen in Eindhoven

Door Arno de Natris 22 maart 2018

De VVD, oppositiepartij in Eindhoven, is volgens de eerste einduitslag van de gemeenteraadsverkiezingen in Eindhoven de grootste partij. Grootste winnaar is GroenLinks. Beide partijen komen uit op zeven zetels. PvdA, D66 en SP, drie van de vier partijen van de huidige wethouders, verliezen.

Tot deze verkiezingen hadden PvdA, D66, SP en GroenLinks samen 24 zetels en deze partijen leverden de wethouders. GroenLinks wint dus flink (zeven nu), maar PvdA (zes nu) moet twee zetels inleveren. SP zelfs drie (eigenlijk één, BBL is een afsplitsing van de SP) en zakt naar vier. D66 raakt één zetel kwijt en komt op zes uit.

VVD

De VVD heeft ongeveer 200 stemmen meer dan GroenLinks en is daarmee de grootste.

De rest

Het CDA krijgt er twee zetels bij en komt op zes zetels. 50Plus komt nieuw binnen met twee zetels. DENK krijgt één zetel en er is ook een stoel in de raad voor Leefbaar en voor ChristenUnie. De LPF mag weer een raadslid extra leveren en komt op twee. Ook het Ouderen Appèl Eindhoven komt uit op twee zetels.

Niet in de raad

PvdT, Forum040 en Stratums Belang worden bedankt voor de moeite, maar deze partijen komen niet in de raad. PvdT is de Partij van de Toekomst, de partij van Johan Vlemmix. Daar hebben slechts 748 mensen op gestemd en Johan is de absolute nummer laatst. BBL leek één zetel te krijgen, maar die ging uiteindelijk toch naar CDA en daarom nemen we afscheid van BBL in de raad.

De zetelverdeling in een filmpje

De uitslag in percentages

Op de site van de gemeente staat deze einduitslag in een tabel, onder meer in percentages. Dan kun je het nog eens op je gemak nalezen.

Opkomstpercentage

Dat ligt op 46,8% in 2018. Dat lag in 2014 op 44,9%.

Referendum

Behalve voor de raad konden we in Eindhoven ook stemmen over het het raadgevend referendum over de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten, ofwel de sleepwet. Waren we voor of tegen op basis van de eerste ongeveer 30.000 getelde stemmen?

uitslag verkiezingen per stembureau

7 funfacts over de gemeenteraadsverkiezingen in Eindhoven

Zo, de gemeenteraadsverkiezingen zijn achter de rug. We weten nu welke partij met hoeveel raadsleden...

adv.