Wim runt een platenzaak aan de Geldropseweg: ‘Ik zwem een beetje tegen de stroom in’
Vanaf het moment dat hij in 2019 zijn platenzaak aan de Geldropseweg opende, wisten muziekliefhebbers Wim van Stiphout (55) meteen...
“Een brug slaan tussen grote ketens en klassieke wijnspeciaalzaken. Dat is het doel én de kracht van Bottle Shop“, zegt eigenaar Erwin Blom (34) over zijn zaak aan de Geldropseweg. “Met een frisse overzichtelijke winkel en goed advies, wil ik de drempel wegnemen die veel wijnwinkels hebben. Wijn, maar ook bier, moet voor iedereen toegankelijk én begrijpelijk worden. Het zijn zo’n mooie producten.”
“Ik was een jaar of negentien, toen een vriend bij een groothandel werkte op de wijnafdeling”, vertelt Erwin. “Hij nam vaak met korting dure flessen mee naar huis en die dronken we dan samen op. Net als iedereen van onze leeftijd hielden we wel van een glaasje, maar in plaats van liters bier weg te tikken, proefden we de beste wijnen. Niet verkeerd. Het wakkerde een vuur in me aan: het werd een passie. Hier viel nog zoveel te proeven, te vinden, te ontdekken en te lezen… daar móest ik induiken.”
Tekst loopt door onder de foto
“Waarom smaakt een product zoals het smaakt en welke invloed heeft bijvoorbeeld herkomst, klimaat of ook de geschiedenis op het eindproduct?” Of het nu om wijn gaat, om muziek of politiek: Erwin vraagt zich bij alles af ‘waarom’. “Ik wil het verhaal achter feiten ontdekken’, zegt hij. “Zo vergroot je je referentiekader en weet je waar je het over hebt. Dat zit nu eenmaal in me. Wijn leent zich daar natuurlijk heel goed voor. Het is zo’n complexe wereld.”
Naast zijn studie social work werkte Erwin bij wijnspecialist Henri Bloem. “Daar heb ik ontzettend veel geleerd. Toen ik was afgestudeerd ben ik er fulltime gaan werken. Maatschappelijk werk was niks voor mij. Dat wist ik allang, maar stoppen vond ik zonde. Toen ik klaar was deed ik de opleiding vinologie. Een pittige studie van een jaar. Dat ik al jaren in een zaak werkte met een superbreed wijnassortiment kwam goed uit. Ik slaagde meteen.”
Tekst loopt door onder de foto
Naast wijn verkoopt Erwin ook heel veel soorten bier. “Ja, passie of niet, na dat jaar vinologie waarin ik vijftig tot honderd wijnen per week proefde, had ik het er toch even mee gehad”, zegt hij. “Rond 2010 begonnen de bieren een serieuze opmars te maken. IPA, Stouts, Porters en andere internationale stijlen werden populair en overal kwamen kleine brouwerijen op. De bierwereld was heel verfrissend ineens. Jonge mensen die samen bieren gingen brouwen en verkopen, met gekke etiketten en pakkende namen. Heerlijk! Het wijnwereldje is toch een beetje ouderwets.”
Tekst loopt door onder de foto
“Toen ik net open was kwam er een bouwvakker binnen”, vertelt Erwin. “Hij had zijn werkoveral nog aan en vroeg of ik hem kon vertellen welke wijn hij moest kiezen bij een etentje die avond. Het werd een Spaanse volle geloof ik. Iets wat goed paste bij een beginnende wijnliefhebber in ieder geval. Nu, vijf jaar later is die man hier kind aan huis. Hij heeft een kelder vol prachtige wijnen en vorige week kwam hij een fles witte Bourgogne van € 50,- halen. Dat is hét schoolvoorbeeld van je passie delen.”
“Dat lukt natuurlijk niet altijd”, gaat Erwin verder. “Laatst was hier een Fransman die weigerde me om advies te vragen. Hij bleef maar zoeken en belde uiteindelijk zijn vader in Frankrijk om te vragen welke wijn hij moest kopen. Heel grappig. Fransen en wijn hè… Ik heb heel veel wijnliefhebbers in mijn winkel die wél een beroep doen op mijn kennis en andersom leer ik ook weer heel veel van hen.”
Tekst loopt door onder de foto
Wanneer het straks weer kan, gaat Erwin proeverijen organiseren zoals hij voor de coronacrisis deed. “Ik vind het leuk om naast de verkoop ook andere dingen te doen”, zegt hij. “Zo ben ik me nu aan het toeleggen op het importeren van Franse en Italiaanse wijnen. Dit doe ik samen met een vriend in Frankrijk, voor wie ik in het verleden gewerkt heb. Hiervoor gaan we op zoek naar authentieke en typische wijnen. Het uitgangspunt is kwaliteit, maar het mag ook best een beetje verrassend, speels en spannend van karakter zijn. Niet standaard in ieder geval.”
“Ik had laatst honderdvijftig dozen Barbera d’Asti van Bussi Piero wijn gekocht en die vlogen de deur uit. Cool, als jij iets in Nederland introduceert en mensen gaan er vervolgens mee aan de haal. Het importeren, daar wil ik me in de toekomst nog meer op toe gaan leggen. Misschien dat ik uiteindelijk ook wel iets meer opslagruimte en winkelruimte zou willen. Maar voor nu is het goed. Ik wil hier absoluut niet weg eigenlijk. Ik hou van deze buurt.”
Nog meer foto’s van Bottle Shop Eindhoven zien? Je ziet ze hier:
In onze gids
Nu geopend
Nu gesloten
Nu gesloten
Populaire rubrieken