Vera en Nico openden Nico’s Mexican Food in Eindhoven: ‘Bloemtortilla’s kostten me drie jaar om te leren maken’

nico's mexican food
Nicolas en Vera runnen Nico's Mexican Food in Eindhoven. Foto: indebuurt Eindhoven

Nico’s Mexican Food is een bekend gezicht in het zuidwesten van Amerika. In de staten Arizona en Californië staan meer dan twintig restaurants van de familie Carreon. Nicolas Carreon, kleinzoon van de oprichter, runt nu het eerste Europese filiaal van Nico’s in Eindhoven. Dat doet hij samen met Vera Oudejans.

Nicolas’ opa heet ook Nicolas: Nicolas Carreon de eerste. Het verhaal van Nico’s begint bij hem. Opa Nicolas groeide op in een arm gezin in een klein Mexicaans dorpje, zo staat op de site van Nico’s Mexican Food. In de jaren 70 vertrok hij naar Amerika om te werken en een betere toekomst op te bouwen. Uiteindelijk kwam in 1982 de beloning voor jarenlang hard werken van opa Nicolas: hij spaarde samen met zijn vrouw Catalina genoeg geld om een eigen restaurant aan de boulevard van de stad San Diego te kunnen beginnen. Zijn kleinzoon, die dus ook Nicolas heet: “Dat eerste restaurant staat er nog steeds. Mijn oom runt het nu.”

Eerste restaurant

Nu, ruim veertig jaar later, is de franchise uitgebreid naar 24 restaurants. 23 daarvan staan in Zuidwest-Amerika en het nieuwste filiaal is sinds 12 februari geopend aan de Hoogstraat in Eindhoven. Precies twee jaar eerder werd Nicolas manager van zijn eerste restaurant in Arizona. “In die twee jaar leerde ik veel. Ik stond er voor het eerst alleen voor. Het werk zelf is niet het moeilijkste. De grootste uitdaging is dat de mensen die je aanneemt dezelfde kwaliteit moeten leveren. Dat komt neer op het managen van veel verschillende mensen.”

Voetballer, architect, restauranteigenaar

Het voortzetten van de familietraditie was niet meteen de grote droom van Nicolas. “Toen ik jong was, wilde ik voetballer worden en in Europa spelen. Na een tijd heb ik die droom laten varen. Daarna wilde ik architect worden. Uiteindelijk is de liefde voor Nico’s overgeslagen tijdens het werken in het restaurant van mijn ouders. Naast dat ik het werk zelf leuk vond, zag ik dat je er goed van kunt leven. Daarom stapte ik in het bedrijf, want het geeft me een goed gevoel om mijn familie verder te helpen.”

Lees verder onder de foto >

nico's mexican food
Een Mexicaanse uitspraak op de muur van Nico’s Mexican Food. De vertaling is: ‘Een goede haan zingt in elk kippenhok.’ Dat wil zeggen dat je overal kunt slagen als je goed bent in wat je doet.

De grote droom

Nicolas’ American dream is om het eten van Nico’s voor iedereen in de wereld beschikbaar te maken. Het is een populaire mindset in Amerika, het idee dat niets in je weg staat om te bereiken wat je wil. “Mijn ouders en grootouders zijn hardwerkende mensen, maar zij hebben die mindset minder.” Nicolas denkt dus groot, maar hij zegt dat op dit moment zijn focus helemaal op Eindhoven ligt.

Geweldige tijd in Arizona

De droom begint dus hier aan de Hoogstraat. Hoe komt hij er terecht? Dat heeft alles met Vera te maken. Vera en Nicolas kwamen elkaar tegen tijdens een schooluitwisseling bij de universiteit van Noord-Arizona. Vera deed een opleiding in de richting van vrijetijdsbesteding en evenementen. “Ik zag Amerika als een goede plek om marketing te studeren”, zegt Vera. “Als land stond Amerika helemaal niet bovenaan mijn bucketlist, maar ik had er een geweldige tijd. Twee kamergenoten zijn nog steeds goede vrienden van mij en ik leerde natuurlijk binnen een week Nicolas kennen.”

Amerika stond niet bovenaan mijn lijstje, maar ik had er een geweldige tijd

Van Tucson naar Den Bosch

Het stel begon een langeafstandsrelatie. In vierenhalf jaar tijd reisden ze vaak heen en weer. Hij naar Den Bosch, waar Vera woont. En zij naar Tucson in Arizona. Nu hebben ze besloten voorlopig te settelen in Nederland. Waarom? “Eigenlijk was het makkelijker geweest dat ik naar Amerika zou gaan”, zegt Vera. “Zowel praktisch als financieel. Maar ik zou het erg moeilijk vinden om mijn familie en vrienden achter te laten.” Ze is wel meer van Amerika gaan houden. “We zijn uiteindelijk van plan onze tijd te verdelen. Dat we gedurende de winter in Arizona zijn en tijdens de zomer in Nederland. Mits het restaurant hier in Eindhoven goed gaat lopen, dus voorlopig zijn we hier.”

Amerikaan in Eindhoven

Andersom is het voor een Amerikaan uit San Diego ook niet makkelijk om naar Nederland te komen, vertelt Nicolas. “Ik moest mijn familie daar achterlaten. Ook blijf ik altijd in mijn achterhoofd bezig met mijn andere restaurant in Arizona, of daar alles goed gaat nu ik weg ben. En de taal. Het is vermoeiend om de hele dag Nederlands te horen en hard mijn best te moeten doen om de taal te begrijpen.”

Authentiek eten

Toch heeft Nicolas het naar zijn zin in Eindhoven. “Ik vind het fijn dat alles beter met elkaar verbonden is in Nederland. In Arizona heb je overal een auto voor nodig, hier kun je ook fietsen of wandelen.” En hij zag kansen: “Ik vond dat er nog niet veel aanbod was in Eindhoven, als je het hebt over authentiek Mexicaans eten.” Vera: “En we hebben het idee dat veel mensen hier open staan om ons eten te proberen. Eindhoven is een internationale stad.”

Lees verder onder de foto >

nico's mexican food
Een maistortilla met gegrild varkensvlees en guacamole. Foto: indebuurt Eindhoven

Alles vers

Wat proef je hier? Vera: “We zijn echt typisch ‘Tex Mex‘. Dus de authentieke keuken die ontstaan is bij de grens tussen Mexico en Amerika. Het is een mix tussen het eten in Noord-Mexico en de zuidelijke staten van Amerika.” Het belangrijkste verschil met andere tex-mexrestaurants is de versheid, volgens Vera en Nicolas. “Neem de tortilla’s. Zowel onze maistortilla als de bloemtortilla zijn zelfgemaakt. Bij ons smaken ze niet als plastic: vers en niet droog”, legt Nicolas uit. Vera: “Bloemtortilla’s lijken makkelijk te maken, maar het kostte me drie jaar om dit te leren. Je hebt er gevoel en ervaring voor nodig om te voelen en zien wanneer het deeg goed is.”

Import uit Mexico

Vera en Nicolas proberen de smaak zo authentiek mogelijk te houden in Nederland. Een uitdaging hierbij is het in huis halen van de juiste ingrediënten en apparatuur. Zo zijn pintobonen, tomatillas (groene tomaten) en serranopepers in Nederland minder bekend en moeilijk verkrijgbaar, vertelt het stel. Via een groothandel komen veel van deze ingrediënten rechtstreeks vanuit Mexico naar Eindhoven. De tortillamachine in de keuken is een verhaal apart: die importeerde Nicolas uit Amerika. “Dat was duur, maar ik hoop dat de investering zich terugverdient.”

Lees verder onder de foto’s >

Een aanwinst

Het stel is tevreden over de feestelijke openingsdag van Nico’s Mexican Food in Eindhoven. Vera: “Het was chaotisch en we moeten nog routine krijgen, maar het was geslaagd. De eerste reacties zijn positief. Mensen zijn blij met ons en denken dat we iets toevoegen wat ze eerst misten.” Nicolas: “Naast dat ik blij ben met het nieuwe restaurant, ben ik ook gelukkig dat ik bij Vera kan zijn.”

Nico’s Mexican Food

Hoogstraat 111, 5615PB Eindhoven

Nu geopend

Meer informatie

Meer ondernemers uit Eindhoven:

 • Wil jij een 'Nieuw in Eindhoven' alert ontvangen?
  Laat jouw e-mailadres achter en ontvang een seintje als we schrijven over nieuwe winkels, horeca of andere nieuwe plekken in Eindhoven.

Nico’s Mexican Food

Hoogstraat 111, 5615PB Eindhoven

Nu geopend

Meer informatie

Nico’s Mexican Food

Hoogstraat 111, 5615PB Eindhoven

Nu geopend

Meer informatie

Meer in deze categorie

Eten & drinken

Ga naar “Dit nieuwe restaurant opent in deze oude Eindhovense Philipsfabriek”

Dit nieuwe restaurant opent in deze oude Eindhovense Philipsfabriek

lichttoren eindhoven
Ga naar “Uittip! Dit nieuwe smaakvolle 12-daagse festival wil je niet missen én toegang is gratis”

Uittip! Dit nieuwe smaakvolle 12-daagse festival wil je niet missen én toegang is gratis

Aangeboden door BIJT! Kunst over Voedsel Festival

Ga naar “Nieuwe restaurants en winkels: deze zaken openden de deuren in mei 2023 in Eindhoven”

Nieuwe restaurants en winkels: deze zaken openden de deuren in mei 2023 in Eindhoven

LOLA Eindhoven Woensel-West

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Alle nagellak, kunstnagels, nagelverharders en nagellakremovers van € 3,98 voor € 1,99”

Alle nagellak, kunstnagels, nagelverharders en nagellakremovers van € 3,98 voor € 1,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 juni 2023
Ga naar “PATHÉ BIOSCOOP TICKETS van € 25 voor € 12,50”

PATHÉ BIOSCOOP TICKETS van € 25 voor € 12,50

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 juni 2023
Ga naar “Philips Senseo koffiepadmachine Maestro CSA260/90 van € 119,99 voor € 99,99”

Philips Senseo koffiepadmachine Maestro CSA260/90 van € 119,99 voor € 99,99

 • Blokker
 • Geldig t/m 11 juni 2023
Ga naar “PATHÉ BIOSCOOP TICKETS van € 25 voor € 12,50”

PATHÉ BIOSCOOP TICKETS van € 25 voor € 12,50

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 juni 2023
Ga naar “Alle Coca-Cola, Fanta en Sprite literflessen van € 8,36 voor € 5”

Alle Coca-Cola, Fanta en Sprite literflessen van € 8,36 voor € 5

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 11 juni 2023

Vacatures

Ga naar “Horecamedewerker Eindhoven”

Horecamedewerker Eindhoven

 • Tempo-Team
 • Fulltime
Ga naar “Monteur Allround PLC”

Monteur Allround PLC

 • WR.nl Solliciteren
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Horeca medewerker – gave plek – fulltime of parttime”

Horeca medewerker – gave plek – fulltime of parttime

 • Randstad
 • Fulltime
Ga naar “Receptionist bij High Tech Campus”

Receptionist bij High Tech Campus

 • Tempo-Team
 • Parttime
Ga naar “Truck Driver Fulltime/Parttime”

Truck Driver Fulltime/Parttime

 • Olympia
 • Fulltime

Agenda

Ga naar “Theaterfestival de Parade”

Theaterfestival de Parade

 • Van 23 jun t/m 2 jul
Theaterfestival parade Eindhoven 2023Theaterfestival parade Eindhoven 2023
Ga naar “Van Moll Fest 2023”

Van Moll Fest 2023

 • Van 8 jul t/m 9 jul
Bier drinkenBier drinken
Ga naar “Elluf Elluf Eindhoven”

Elluf Elluf Eindhoven

 • 11 november 2023
carnaval 2022
Ga naar “FleaGood Market”

FleaGood Market

 • T/m 2 jul
FleaGood Market FeelGood MarketFleaGood Market FeelGood Market
Ga naar “GLOW 2023”

GLOW 2023

 • Van 11 nov t/m 18 nov
GLOW 2022GLOW 2022