Van de Wim Hof methode tot zwemmen in de Dommel: deze Eindhovenaren houden van de kou

De een vindt het heerlijk om in de winter in de Dommel te zwemmen en de ander begint al te klappertanden bij het idee. Deze Eindhovenaren houden van kou: de meesten zijn zelfs groot fan van de Wim Hof-methode.

De Wim Hof-methode bestaat uit ademhalingsoefeningen, koudetraining en inzet (mindset) en kan het autonoom zenuwstelsel beïnvloeden. Positieve effecten hiervan zijn bijvoorbeeld een sterker immuunsysteem of betere sportprestaties. Lees er hier meer over.

Dennis zoekt de kou op voor zijn mentale en fysieke gezondheid

wim hof eindhoven
Dennis na een duik in de IJzeren Man bij Vught. Foto: Dennis van Vugt

De Eindhovense Dennis van Vugt (42), oftewel ICE MEN zoals hij zichzelf noemt, nam niet zo heel lang geleden zijn eerste ijsbad. “Het was 18 december 2020. Het water was ongeveer vijf graden, ik heb er toen drie minuten ingezeten. De eerste dertig seconden zijn het meest bijzonder: je merkt de kou vooral op je handen en voeten.” Maar wat misschien nog meer bijzonder is, is het gevoel wat je krijgt als je eruit komt, vertelt Dennis. “Het is echt onbeschrijfelijk, je voelt je hele lichaam bruisen en tintelen.”

Ziekte van Crohn

Dennis is vanuit zijn passie voor een gezonde levensstijl en mede door zijn ziekte van Crohn al twintig jaar met gezondheid bezig, waaronder voeding, fysieke inspanning en mentale ontspanning. Sinds kort heeft hij daar de Wim Hof methode aan toegevoegd. “Een paar keer per week zoek ik het koude water op naast een dagelijkse koude douche. Het is echt wonderbaarlijk hoe snel je lichaam zich aanpast. Ik doe dit voor mijn mentale en fysieke balans, maar ook om mijn grenzen op te zoeken. Dat is iets wat mij drijft en wat ik ook in Wim Hof herken.”

Overlevingsstand

Dennis kan iedereen een ijsbad aanraden: “Naast de gezondheidsvoordelen zoals sterke bloedvaten, een sterk immuunsysteem en vermindering van stress, geeft het je lichaam ook een sterk gevoel van rust en mentale kracht. Je lichaam gaat als het ware in een overlevingsstand en maakt allerlei stofjes aan waardoor je je blij en opgewekt voelt.”

Tips van Dennis

Dennis geeft aan dat je vooral niet ongetraind of alleen het koude water in moet gaan. “Ga voor de veiligheid altijd samen. Door de kou kun je kramp krijgen en dat is gevaarlijk als je te diep gaat. Ook moet je het rustig opbouwen. Wim Hof adviseert om eerst tien keer dertig seconden of langer onder een koude douche te gaan staan. Zo houd je de impact klein en krijg je je ademhaling snel onder controle. Mocht je zover zijn en een ijsbad nemen, doe dan eerst de ademhalingsoefeningen en nooit in het water zelf. Zorg voor warme en droge kleding en blijf in beweging. Zet je auto bijvoorbeeld wat verder en maak nog een stevige wandeling of ga hardlopen. Na twee of drie kilometer ben je weer lekker warm! Tot slot: durf jezelf uit te dagen en ga ervoor. Het is vooral een mentale drempel, maar geloof me… je wordt er rijkelijk voor beloond!”

Abel neemt altijd zijn zwemkleding mee tijdens een wandeling in de natuur

Abel in de Dommel op 26 december. Foto: Abel van Aller

Abel van Aller (24) houdt van de kou omdat het je volgens hem fit, sterk en gezond maakt. “Ook hoef je even helemaal nergens meer aan te denken wanneer je de kou over je heen laat komen. Heerlijk tijdens een druk studie- en coronajaar.”

Eerste ijsbad

Abel kan zich zijn eerste ijsbad goed herinneren. “Samen met een vriend kocht ik tien zakken ijs om vervolgens vijf minuten in een koud bad te zitten. Na dertig seconden kom je in een heerlijke ontspanning en accepteert je lichaam de kou. Voor degenen die het willen proberen, zou ik zeggen: niet prakkiseren, maar praktiseren.”

Tips van Abel

Ook Abel heeft nog tips voor iedereen die het koude water in wil gaan of een ijsbad wil nemen. “Doe de eerste keer ademhalingsoefeningen met iemand die het al vaker gedaan heeft. Er is een aantal stappen waardoor het mis kan gaan zonder goede begeleiding. Doe nooit de oefeningen in het koude water. Ga je een ijsbad maken? Dan moet je meer dan twintig kilo ijs inslaan. Tot slot, maak er een hobby van. Doe een wandeling in de natuur en vergeet nooit en te nimmer je zwemkleding mee te nemen zodat je overal een duikt kunt nemen.”

Edwin is zelf professioneel Wim Hof-instructeur

Edwin den Breejen is zo gek op de kou, dat hij zelfs succesvol de training tot Wim Hof-instructeur heeft afgerond in 2017. Ook is hij daarnaast nog ademexpert en trainer. “Dagelijks koud douchen, in de winter een ijsbad nemen en/of buiten zwemmen behoort tot mijn rituelen.”

Stress-spier trainen

Edwin heeft goede herinneringen aan zijn eerste ijsbad. “Dat was tijdens een workshop volgens de Wim Hof methode. Een superervaring. Buiten alle bekende (en bewezen) lichamelijke voordelen, vind ik met name het mentale aspect bijzonder. Een ultiem stressmoment waar je mee moet omgaan. Dit helpt je in het trainen van je ‘stressspier’. Dat wordt steeds sterker en kan steeds meer verdragen. Eventuele zakelijke- en privé stress is dan een peulenschil.”

Wandelen in een T-shirt met -8

Volgens Edwin verhoogt een ijsbad of koude douche je lichamelijke en geestelijke weerbaarheid. “Het geeft enorm veel energie en maakt je vrolijk door het vrijkomen van endorfine en dopamine. Zo zie je mij in de zomer én winter rondom de Karpendonkse Plas wandelen in mijn T-shirt, dus ook bij -8 graden. Reacties van mensen zijn ook altijd: ‘Heb je het niet koud?’ Koud is een emotie, die kun je uitzetten en dat is dan ook vaak mijn reactie.”

Omarm de kou en pijn

Edwin wil benadrukken om langzaam op te bouwen. “Het is geen wedstrijd. Zorg altijd dat je niet alleen bent en doe geen ademhalingsoefeningen in- en rondom het water. Tot slot: omarm de kou en pijn, je lichaam weet echt hoe ermee om te gaan.”

Ingrid pakte haar auto-immuunziekte aan met ijsbaden en koud afdouchen

Ingrid Scharpach (48) is niet vies van een ijsbad. Haar eerste ervaring was alweer een aantal jaar geleden. “Ik deed mee aan een Boga weekend (boksen en yoga) en als afsluiter kwam de Wim Hof methode aan bod. Ik maakte toen voor het eerst kennis met een ijsbad van anderhalve minuut. Het was ijs- en ijskoud en wat mij het meest is bijgebleven is dat ik een soort bliksemschichten door mijn armen heen voelde. Eenmaal eruit herstelde mijn lichaam zich snel.”

Auto-immuunziekte

Het maakte zo’n indruk op Ingrid, dat ze thuis nog wat oefende met koud afdouchen. “Tot ik tijdens mijn werk met een bestuurslid van stichting Ice4Life in contact kwam. Vier mensen met een gezondheidsprobleem kregen de kans om drie maanden lang door een erkend professional getraind te worden volgens de Wim Hof methode. Uiteindelijk mochten zij in Oostenrijk deelnemen aan een triatlon om te kijken wat het ze gebracht had. Ik werd toen één van die deelnemers door mijn auto-immuunaandoening.”

Fysiek en mentaal sterker

Het koude water heeft Ingrid veel gebracht. “Het heeft (samen met aangepaste voeding) mijn auto-immuunaandoening stilgelegd. Ik kan veel beter tegen de kou en ben mentaal sterker geworden. De weerstand om de ijskou te trotseren buigt om naar enorme mentale kracht.”

Aanrader voor iedereen

“Wat kou met mij gedaan heeft en nog steeds doet, is een dikke aanrader voor iedereen. Zeker nu om je immuunsysteem te versterken tegen corona en mentaal steviger in je schoenen te staan zodat je deze tijd beter doorkomt. En nee, je hoeft niet meteen in een ijswak te zitten. Tien dagen lang koud afdouchen is ook heel effectief. Begin met dertig seconden en bouw dit op naar twee minuten. Wel blijven ademen, be smart and stay cool!

Kevin krijgt een enorme kick van de kou

Kevin neemt graag een plons in het koude water. Foto: Kevin Lorenzini

Kevin Lorenzini (35) neemt regelmatig een ijsbad en plonst graag in koud water. “Afgelopen vijf jaar doe ik dat wat intensiever. Ik heb het mezelf aangeleerd, omdat ik al jaren bezig ben met de holistische kant van het leven.”

Fan van Wim Hof

Kevins eerste ijsbad was zo’n tien jaar geleden. “Ik ben toen een tijdje koud gaan afdouchen, daarna was ik klaar voor mijn eerste ijsbad. Ik was al jaren fan van Wim Hof en zijn mindset over zelfheling, vooral het ademgedeelte. Met zijn oefeningen kun je rustig zijn en blijven onder barre omstandigheden in de kou of het leven.”

Kou als beste vriend

De kou is inmiddels Kevins beste vriend. “Het geeft mij nog meer verdieping naast meditatie en krachttraining. Het roept telkens euforie op: ik kom dan in een soort dopamine-achtige en meditatieve staat van bewustzijn. Je krijgt er echt een kick van, een natural high.”

Vier lichamen

Kevin denkt dat de kou goed voor je kan zijn in elk opzicht. “Voor elk lichaam dat we hebben, we hebben er namelijk vier: emotioneel, fysiek, spiritueel en mentaal. Het verdiept elke laag. De kou is een soort discomfort, maar je kunt er ook vrienden mee worden.”

Tips van Kevin

Kevins tip voor aanstaande ‘Wim Hoffen’? “Just f*cking do it. Doe het gewoon, kleine stapjes, luister goed naar je lichaam. Het is een wedstrijd tegen jezelf. Alles is onwennig in het begin, maar eenmaal echt de stilte geproefd, wil je meer en vaker. En misschien wel extremer. Het ijszwemmen is voor mij het toppunt.”

Lees ook:

Meer in deze categorie

Eindhovenaren

Ga naar “Eindhovense pianist David Hordijk gaat te voet naar Spanje: ‘2500 kilometer in 100 dagen’”

Eindhovense pianist David Hordijk gaat te voet naar Spanje: ‘2500 kilometer in 100 dagen’

david hordijk
Ga naar “Acteur Mike Weerts bundelt krachten met toprestaurants om zieke Bodhi (4) te helpen”

Acteur Mike Weerts bundelt krachten met toprestaurants om zieke Bodhi (4) te helpen

bodhi broeren
Ga naar “Column fietsburgemeester Sarge: ‘De ideale schoolomgeving’”

Column fietsburgemeester Sarge: ‘De ideale schoolomgeving’

fietsburgemeester sarge meulman

In onze gids

Ga naar “MARQUEZA bijoux”

MARQUEZA bijoux

 • Echternachlaan 360
 • Winkelen

Nu geopend

Ga naar “MARQUEZA bijoux”

MARQUEZA bijoux

 • Echternachlaan 360
 • Winkelen
MARQUEZA bijoux

Nu geopend

Ga naar “Aircooler.nu”

Aircooler.nu

 • Tiengemetenstraat 19
 • Winkelen
 • Gesloten
Aircooler

Aanbiedingen

Ga naar “Jura ENA4, met twee kilo koffie naar keuze gratis!”

Jura ENA4, met twee kilo koffie naar keuze gratis!

 • BonneBella Shop Eindhoven
 • Geldig t/m 30 april 2021
Bonnebella Shop

Topper

Ga naar “Tefal pannenserie Healthy Chef van € 51,99 voor € 26”

Tefal pannenserie Healthy Chef van € 51,99 voor € 26

 • Blokker
 • Geldig t/m 2 mei 2021
Ga naar “Het 4 wekenpakket bij New Fysic van € 144,50 nu VOOR € 130,00”

Het 4 wekenpakket bij New Fysic van € 144,50 nu VOOR € 130,00

 • NewFysic Eindhoven
 • Geldig t/m 31 mei 2021
NewFysic Eindhoven

Topper

Ga naar “Alle A-merk pints ijs van € 11,50 voor € 5,75”

Alle A-merk pints ijs van € 11,50 voor € 5,75

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 25 april 2021
Ga naar “Buitenkleed Mallorca van € 29,95 voor € 19,99”

Buitenkleed Mallorca van € 29,95 voor € 19,99

 • Karwei
 • Geldig t/m 2 mei 2021

Vacatures

Ga naar “Enthousiaste verzorgenden IG bij Sint Annaklooster”

Enthousiaste verzorgenden IG bij Sint Annaklooster

 • Sint Annaklooster
 • Fulltime/Parttime
Sint Annaklooster

Topper

Ga naar “Medewerker Versmarkt Bij Liek”

Medewerker Versmarkt Bij Liek

 • Liek
 • Parttime
Liek
Ga naar “CKE zoekt een coördinator vrijwilligers”

CKE zoekt een coördinator vrijwilligers

 • CKE
 • Parttime
CKE

Topper

Ga naar “Medewerker contactonderzoek GGD”

Medewerker contactonderzoek GGD

 • Timing Uitzendteam
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Enthousiaste wijkverpleegkundige wijkteam Acht bij Sint Annaklooster”

Enthousiaste wijkverpleegkundige wijkteam Acht bij Sint Annaklooster

 • Sint Annaklooster
 • Fulltime/Parttime
Logo: Sint Annaklooster

Topper