Thijs strijdt tegen dakloosheid in Eindhoven: ‘Het kunnen vrienden, bekenden of buren zijn’

Thijs Eradus
Foto: Jessie Faber

Niet iedereen zal er vaak bij stilstaan dat er in Nederland zo’n 40.000 mensen geen dak boven hun hoofd hebben. Dat is dan ook geen vrolijke gedachte. Thijs Eradus zet echter dagelijks zijn tanden in het probleem van dakloosheid in Eindhoven. Dat doet hij al 22 jaar lang en in die tijd is er veel veranderd. “Twintig jaar geleden waren daklozen mensen met een lange baard, een blik bier in de hand en een spuit in de arm. Dat is nu vaak helemaal niet meer het geval. Mensen kunnen nu al dakloos worden door veel minder grote problemen.”

Toen de Eindhovense Thijs ruim 20 jaar geleden vers van de opleiding bij Novadic Kentron ging werken, was hij veel op straat te vinden om daklozenproblematiek tot een minimum te beperken. “In die tijd werd het probleem van daklozen veel meer gezien als een overlastproject, het was een beetje pappen en nathouden. Daklozen hadden alcohol- of drugsverslavingen en psychische problemen die bijna niet op te lossen zijn. Zij kregen wel zorg, maar geen perspectief op verbetering. Zo’n tien jaar geleden zag ik dat die doelgroep aan het veranderen was. ‘Nieuwe daklozen’ hebben problemen waar wel praktische oplossingen voor zijn.”

Tekst loopt door onder de foto

Thijs Eradus
Foto: Jessie Faber

Andere boeg

Toch bleef de traditionele hulpverlening grotendeels hetzelfde, de aanpak veranderde niet mee met de doelgroep. “Ik gebruik meestal het voorbeeld van cassettebandjes: als de doelgroep al lang naar Spotify luistert, blijft Philips niet nog jaren cassettebandjes produceren. In de zorg en hulpverlening duurt zo’n aanpassing veel langer, bizar lang soms.” Daarom richtte Thijs in 2013 zelf Springplank040 op en gooide het roer om. “We regelen snel kortdurende opvang en streven ernaar mensen binnen twee weken door te laten stromen naar een eigen plek waar ze kunnen wonen onder begeleiding op maat. Daar tegenover staat dat mensen wel moeten participeren en werken.”

Schop onder je kont

De aanpak van Thijs wordt ook wel eens samengevat als ‘work first’ in plaats van ‘care first’. Werken en meedoen zijn dus erg belangrijk om je leven weer op de rit te krijgen. “Mensen worden niet beter van alleen een bed om in te slapen als ze zich overdag op straat zelf maar moeten redden. Maar alleen woonruimte aanbieden waar ex-daklozen dan de hele dag binnenzitten en niets doen is ook geen oplossing. Werken geeft perspectief. Misschien ben ik ook geen typische hulpverlener. Hulpverleners willen iedereen redden. Je kunt niet iedereen redden. Ik wil mensen helpen zichzelf te redden, soms door ze een schop onder hun kont te geven.”

Tekst loopt door onder de foto

Thijs Eradus
Foto: Jessie Faber

Potentiële dakloze

Thijs heeft nu al meer dan de helft van zijn leven aan de strijd tegen dakloosheid gewijd. Waar komt die toewijding vandaan? “Ik denk dat het voortkomt uit het inzicht dat ik zelf een potentiële dakloze was. Toen ik jonger was, had ik een hoop problemen die er allemaal voor hadden kunnen zorgen dat ik zelf op straat was beland. Toen ik uiteindelijk de opleiding vond die bij mij paste, SPW, kwam ik in contact met jongeren in tehuizen. Dat had ik zelf kunnen zijn. Die ervaringsmomenten in mijn eigen leven dragen wel bij aan mijn extreme wil om de situatie te veranderen.”

Iedereen onder dak

Vorige week startte de campagne Iedereen onder dak .nu. Verschillende organisaties werken samen om geld op te halen voor Bakkie040, een project van Springplank. “We zorgen al langer voor werk- en ervaringsplekken voor daklozen bij Eindhovense bedrijven. Met Bakkie040 gaan we mensen intern opleiden tot barista. Op verschillende plekken in de stad openen we koffiebars waar daklozen kunnen werken en waar buurtbewoners terecht kunnen voor een goeie kop koffie. Zo kunnen mensen met elkaar in gesprek raken en elkaar leren kennen. Daklozen zijn niet eng. Dit hadden vrienden, bekenden of buren kunnen zijn.”

Tekst loopt door onder de foto

Iedereen onder dak
Foto: Sebastian Mol

Voorkomen is beter dan genezen

De campagne en de koffiebars van Bakkie040 moeten mensen bewuster maken van de dakloosheidsproblematiek in de stad. Exacte cijfers zijn moeilijk te geven, maar er zijn in Eindhoven zo’n 350 mensen die op straat moeten slapen. “Dat kunnen we voor een heel groot deel echt oplossen. Maar voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Daarom gaan we het makkelijker maken voor mensen om het te melden als ze zich zorgen maken over vrienden, bekenden of zelfs werknemers. Er zijn namelijk wel signalen, zoals veel ongeopende post, een onverzorgder uiterlijk of situaties van loonbeslag. Ik zou het zelf ook moeilijk vinden om dat over iemand te melden, maar het is echt waardevol om er vroeg bij te zijn.”

Doe mee

Vanaf volgend jaar is Thijs met Springplank eindverantwoordelijke voor die hele nieuwe inrichting en uitvoering van de maatschappelijke opvang in Eindhoven. Hij staat in de startblokken en is er klaar voor om hard aan het werk te gaan. Iedereen onder dak .nu is een mooi startschot en heel Eindhoven kan meehelpen en een steentje bijdragen. Benieuwd naar het project Bakkie040 of wil je meer lezen over het initiatief? Bezoek dan de website en doe mee!

Lees ook:

Meer in deze categorie

Eindhovenaren

Ga naar “Op ontdekkingstocht: 5 x verstopte plekjes in Eindhoven”

Op ontdekkingstocht: 5 x verstopte plekjes in Eindhoven

eindhoven skyline
Ga naar “Eindhovenaar Mauro heeft een duurzame kledinglijn: ‘Ik wil patronen doorbreken’”

Eindhovenaar Mauro heeft een duurzame kledinglijn: ‘Ik wil patronen doorbreken’

Mauro Mausons
Ga naar “Nog meer leuk volgens local Merel: ‘Ik kom hier vaak een cocktail drinken’”

Nog meer leuk volgens local Merel: ‘Ik kom hier vaak een cocktail drinken’

local eindhoven

In onze gids

Ga naar “Subway Aalsterweg”

Subway Aalsterweg

 • Aalsterweg 18A
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten
Thuisbezorgd Eindhoven

Nu gesloten

Ga naar “DOMUSDELA”

DOMUSDELA

 • Kanaalstraat 4
 • Vrijetijd en uitgaan
 • Gesloten
Binnenplein DomusDela

Nu gesloten

Ga naar “Kentucky Fried Chicken (KFC)”

Kentucky Fried Chicken (KFC)

 • Marktstraat 1
 • Restaurants en horeca
 • 10:00 - 01:00
KFC bezorgen Eindhoven

Nu geopend

Aanbiedingen

Ga naar “Dekbedovertrek 4-seizoenen vanaf”

Dekbedovertrek 4-seizoenen vanaf

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 30 januari 2022
Ga naar “Mora of Hebro Saté van € 1,45 voor € 1”

Mora of Hebro Saté van € 1,45 voor € 1

 • PLUS
 • Geldig t/m 29 januari 2022
Ga naar “Werklaarzen € 24,99”

Werklaarzen € 24,99

 • Aldi
 • Geldig t/m 30 januari 2022
Ga naar “AH Groene planten van € 5,99 voor € 4,49”

AH Groene planten van € 5,99 voor € 4,49

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 30 januari 2022
Ga naar “Lits-jumeaux dekbedovertrek € 16,99”

Lits-jumeaux dekbedovertrek € 16,99

 • Aldi
 • Geldig t/m 30 januari 2022

Vacatures

Ga naar “CKE zoekt een beheerder”

CKE zoekt een beheerder

 • CKE
 • Parttime
Centrum voor de kunsten

Topper

Ga naar “Het preHistorisch Dorp zoekt tijdgidsen, ambachtslieden en activiteitenbegeleiders”

Het preHistorisch Dorp zoekt tijdgidsen, ambachtslieden en activiteitenbegeleiders

 • preHistorisch Dorp
 • Parttime

Topper

Ga naar “Groepsbegeleider bij het preHistorisch Dorp”

Groepsbegeleider bij het preHistorisch Dorp

 • preHistorisch Dorp
 • Parttime

Topper

Ga naar “Klantenservice medewerker VGZ Eindhoven”

Klantenservice medewerker VGZ Eindhoven

 • Manpower
 • Fulltime
Ga naar “Barista regio Eindhoven”

Barista regio Eindhoven

 • One Payroll
 • Parttime

Agenda

Ga naar “Trouwbeleving event @ Teugel Resort”

Trouwbeleving event @ Teugel Resort

 • 13 februari 2022