Eindhoven

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Ruud bedenkt een slimme oplossing tegen de processierups: ‘Pak je huishoudfolie en wrappen maar’

Door Chloë van der Smitte 8 juli 2019

Zit jij ook onder die ellendige rode bultjes en lig je ’s nachts wakker van de tergende jeuk? Grote kans dat je ongewild knuffelde met de processierups. Dit kriebelige beestje houdt ons de laatste tijd flink bezig. Zo ook de Eindhovense Ruud Obdeijn (54). Ook hij zat onder de uitslag. “De gemeente deed niks tegen de nesten in mijn buurt, en dus ging ik zelf op zoek naar een oplossing.”

Als je een processierupsnest in een boom ziet hangen, staan de meesten niet gelijk te springen om ze zelf te verwijderen. “Nee, dat was ik ook niet van plan”, vertelt Ruud. “Maar na meerdere meldingen via de BuitenBeter app deed de gemeente nog steeds niks. Ze vertelden dat ze geen tijd en capaciteit hadden om ze weg te halen.”

Tekst loopt door onder de foto

Processierups Eindhoven
Processierups Eindhoven Foto: ANP

Ontwerper

Waar een ander de handdoek in de ring gooit, gaat Ruud juist de strijd aan met het harige beestje. “Als ontwerper ben ik gewend om voor elk probleem een oplossing te vinden. Ik ben me gaan verdiepen in waar deze rups leeft en hoe hij z’n nesten bouwt.”

De oplossing

Het probleem zijn de 700.000 miniscule brandharen die de rups loslaat bij dreigend gevaar. “Maar wat de meesten niet weten is dat tijdens het vervellen die haren ook achterblijven in het nest, en zo nog jaren tot overlast kunnen zorgen.” En dus ging Ruud op zoek naar verschillende oplossingen waar geen gif voor nodig is. “En toen kwam ik ineens met huishoudfolie in mijn hoofd. Door de bomen in te wrappen, wikkel je heel eenvoudig een nest of groep rupsen in. Alle brandharen achter de folie, en geen nageslacht meer!”

Tekst loopt door onder de video

Gemeente

Oké, duidelijk geen klusje voor watjes. Kunnen we het toch niet beter aan de gemeente overlaten? Ruud: “Ik heb zo’n tien nesten vol met rupsen op deze manier ingepakt, mét blote armen en korte broek om te testen of ik bultjes zou krijgen. Dat was geen enkele keer het geval. Maar beter is het natuurlijk om het werk aan de gemeente over te laten. Deze techniek is echt voor noodgevallen, bijvoorbeeld als je een boom met rupsen in je tuin hebt staan of als de gemeente niet in jouw buurt komt.”

Tekst loopt door onder de foto

Jeuk? Processie rups overlast?!? De gemeentes kunnen het niet aan maar er zijn veel simpele oplossingen tegen te…

Posted by Ruud Obdeijn on Wednesday, 19 June 2019

Viral

Ruud deelde zijn uitvinding op Facebook en ging viral. Inmiddels is het bericht bijna negenduizend keer gedeeld. “Ik merk dat mijn wrap-techniek aanslaat omdat iedereen het veilig zelf kan doen. Wel alleen tot bepaalde hoogte, het is niet de bedoeling dat we de boom inklimmen. Maar de lage nesten tot twee meter hoog vormen het meeste risico voor zowel mens als dier, en daar is mijn techniek een mooie oplossing voor.”

Zo doe je het zelf

Ook al is het een eenvoudige techniek, Ruud benadrukt om voorzichtig te werk gaan zoals bedekkende kleding. “Doe het wel voor zes uur ’s avonds, dan zitten de rupsen nog in het nest. Daarna gaan ze de boom in om ’s ochtends terug te keren. Begin onder het nest, waar geen rupsen zijn, met het wrappen van folie. Trek het strak aan en ga steeds hoger. Hoe strakker, hoe eerder de rupsen zijn uitgeschakeld. Maak daarna de kieren dicht met takjes om de laatste rupsen binnen te houden. Steek een papiertje onder de folie met daarop de waarschuwing ‘Let op processierups, wordt in het najaar verwijderd!’ Belangrijk, want we willen geen plastic in de natuur.

Tekst loopt door onder de foto

(Foto: ANP)

Verwijderen

Je moet de folie ook weer verwijderen, liefst in de herfst als iedereen weer binnen zit. Giet een dag van tevoren water achter de folie, dan is het de dag erop nat genoeg om te verwijderen. Trek daarbij een regenjas aan met rubberen handschoenen. Snij de folie verticaal open, haal de folie eraf en verwijder zoveel mogelijk nestmateriaal erin. Doe het in een plastic zak en sluit het goed af, deze kan bij het restafval.

Tips tegen jeuk

Tot slot zijn we benieuwd of Ruud nog inventieve tips heeft tegen de jeuk, mocht je ten prooi zijn gevallen. “Vermijd gebieden waar weel eiken zijn, of trek lange mouwen en broekspijpen aan. Dek eventueel je nek af. Heb je een eik voor je deur staan, houd dan liever je ramen dicht. Ik heb het zelf ook meegemaakt en dat is geen pretje. Heel het bed zat onder de brandharen.

Tekst loopt door onder de foto

processierups
War on rupsjes is aan! Foto: ANP

Gebruik geen föhn

Hoe moeilijk het ook is: probeer niet te krabben. De brandharen breken af op je huid en dan komt het mierenzuur vrij wat het juist verergert. Gebruik bijvoorbeeld tape of spoel jezelf af met water en zeep. Je kunt het behandelen met verkoelende ingrediënten zoals Aloë vera of Tea Tree Oil. En die tip die rondgaat over de föhn? Niet doen! Ik heb het zelf getest en achteraf verergert de jeuk juist.”

Let op!

Ben je na het lezen van plan om rollen huishoudfolie in te slaan? Probeer, zoals Ruud ook al duidelijk maakte, toch altijd eerst de gemeente in te schakelen voor je zelf aan de slag gaat. Voor je het weet gaat het mis en zit je alsnog onder die ellendige bultjes. Dat willen we niet op ons geweten hebben natuurlijk!

Meer info over die sluwe processierups lees je hier:

Processierups Eindhoven

Heb jij jeuk en bultjes door de processierups in Eindhoven? Dit moet je doen

Ben jij ook 'gepakt' door de processierups? Heel vervelend! De beestjes hebben brandharen en als jij...

6 x antwoorden op belangrijke vragen over de eikenprocessierups in Eindhoven

Je hebt vast wel meegekregen dat dit seizoen de overlast van de eikenprocessierups enorm is. Die har...

Dit doet Gemeente Eindhoven om eikenprocessierupsen te bestrijden

Oei: de eikenprocessierupsen zijn uit hun ‘donkere hol’ gekropen. Hoe hoger de temperaturen, hoe bet...

adv.