Geen grap: Miriam uit Eindhoven doet mee aan het WK havermoutpap maken

Miriam Groot havermout
Foto: Miriam Groot

Weleens gehoord van het World Porridge Making Championship, ofwel het WK havermoutpap maken? Het bestaat echt: al sinds 1994. Veggie Reporter Miriam Groot (26) uit Eindhoven mag zichzelf de eerste Nederlandse wereldkampioen noemen. Zij won vorig jaar en op 8 oktober verdedigt ze haar titel op het WK in Schotland. Met de tulpenbol als haar geheime ingrediënt.

Miriam kijkt uit naar het wereldkampioenschap, maar ziet ook obstakels. “Vorig jaar was het online door corona en moest je een receptvideo insturen. Dit jaar is het weer in Schotland. Er zijn nu meer regels en dat maakt het een stuk spannender. Zo heb je maar dertig minuten om de havermoutpap te bereiden”, vertelt de vegan foodblogger en fotograaf.

“Je krijgt twee gaspitjes om op te koken. Er is geen water of elektriciteit, dus daar moet je het mee doen. Ik ben geboren met één hand. Je maakt tijdens het WK twee recepten tegelijkertijd. Andere deelnemers kunnen met twee handen in de havermoutpap roeren en zijn daardoor sneller. Maar als ik win, dan is dat helemaal cool.”

Knullig

Hoe kwam Miriam eigenlijk op het idee om mee te doen aan het WK havermoutpap maken? “Ik raakte verdwaald op het internet en ontdekte zo dat het bestond”, vertelt Miriam lachend. Het WK vindt plaats in het Schotse dorp Carrbridge. “Daar is het de happening van het jaar. Als je het dorpje binnenrijdt, zie je meteen borden waarop wordt aangekondigd. Het klinkt knullig, een beetje als een grap. Maar ik wil het serieus nemen, dus betaal ik de reis naar Schotland zelf. Mijn vriend Tim gaat mee en we gaan daar een paar dagen rondreizen. Ook mijn ouders komen naar Schotland voor het WK.”

Traditionele havermoutpap

Dit jaar hoopt Miriam opnieuw de winst te pakken. Het wereldkampioenschap telt dertig deelnemers uit allerlei landen, zoals Australië, Canada, Amerika, Cyprus en Zweden. “Er doen ook veel Schotten mee. Wat wij met tulpen hebben, hebben ze in Schotland met porridge ofwel havermoutpap.”

Tijdens het WK beoordeelt de jury wie de beste traditionele havermoutpap maakt van slechts drie ingrediënten: havergrutten, water en zout. “Havergrutten zijn een stuk steviger dan de havermout die je in de supermarkt koopt. Die is geplet. Je moet havergrutten eerst weken voordat je ze kunt verwerken in een pap. Tot een paar maanden geleden had ik het nooit op deze manier klaargemaakt”, vertelt Miriam.

Tekst loopt door onder de foto >

Miriam Groot WK Havermout
Foto: Hanneke Kraaijeveld

Tulpenbollen

Er is ook nog een prijs voor de beste specialty porridge. Vooral naar dit onderdeel kijkt Miriam uit. De deelnemers krijgen hierbij meer vrijheid en mogen andere ingrediënten toevoegen aan de havermoutpap.”Ik denk dat ik de jury kan verrassen met mijn ingrediënten.”

Het recept van Miriam bevat onder andere tulpenbollen, sparrentopjes en Griekse stijl haveryoghurt. Aan de havermout voegt ze een jam met aardbeien en rode pepers toe, bereid door een vriendin. Daarnaast gebruikt ze tulpenbladeren en tulpensiroop van het siroopmerk Roze Bunker.

Nederlands trots

Miriams winnende recept van vorig jaar had een Siciliaans tintje. Toen maakte ze gefrituurde risottoballetjes van havergrutten, geïnspireerd op Siciliaanse arancini. Nu gaat ze voor Nederlands trots met de tulp. “Ik ben benieuwd wat de jury ervan vindt. Het is een van de bekendste nationale symbolen van Nederland, maar de bol heeft tijdens de hongerwinter een nare bijsmaak gekregen”, vertelt ze.

De bollen die toen werden gegeten, zijn volgens Miriam niet te vergelijken met verse, biologische, eetbare tulpenbollen. “Die zijn juist zoet, stevig en ietwat weeïg en zitten vol zetmeel. Je kunt ze eten door de stamppot, als soep of in schijfjes frituren.”

Muf en vies

Ook havermout heeft volgens Miriam een niet al te best imago. “Mensen vinden het vaak muf en vies, maar je kunt er veel mee variëren. Zo vind ik het leuk om havermoutpap op te maken met fruit, bijvoorbeeld aardbeien of blauwe bessen. Ook kun je het gebruiken voor overnight oats, granola, koekjes en cakes. Je bent er nooit klaar mee.”

Miriam wil het negatieve beeld van havermout veranderen. Ze droomt ervan om een kookboek met havermoutrecepten uit te brengen. Maar voor dat zover is, wil ze nog eens wereldkampioen worden.

Embed niet geladen. Accepteer eventueel de cookies om deze te kunnen zien. Cookie-instellingen

Lees ook:

Meer in deze categorie

Eindhovenaren

Ga naar “Trots! Hotel Piet Hein Eek is de winnaar van een Entree Award”

Trots! Hotel Piet Hein Eek is de winnaar van een Entree Award

Hotel Piet Hein Eek uit Eindhoven wint Entree Award: Best New Hotel
Ga naar “Nieuw seizoen Wie is de Mol start bijna: deze Eindhovenaar doet mee ”

Nieuw seizoen Wie is de Mol start bijna: deze Eindhovenaar doet mee 

Wie is de Mol 2023 Soy Kroon
Ga naar “Eindhovense Lotte schrijft feelgoodromans: ‘Ik hou er niet van als alles happy en romantisch is’”

Eindhovense Lotte schrijft feelgoodromans: ‘Ik hou er niet van als alles happy en romantisch is’

Eindhovenaar Lotte Petersen

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

  • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “op alles van Leifheit”

op alles van Leifheit

  • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Satisfyer. Keuze uit het hele assortiment van € 19,95 voor € 9,98”

Satisfyer. Keuze uit het hele assortiment van € 19,95 voor € 9,98

  • Kruidvat
  • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Douwe Egberts Filterkoffie van € 15,30 voor € 10”

Douwe Egberts Filterkoffie van € 15,30 voor € 10

  • Jumbo
  • Geldig t/m 6 december 2022
Ga naar “Sylvie Meis luxe pyjama € 17,99”

Sylvie Meis luxe pyjama € 17,99

  • ALDI
  • Geldig t/m 4 december 2022

Vacatures

Ga naar “Onderwijsassistent per direct”

Onderwijsassistent per direct

  • Matchpartner
  • Fulltime/Parttime
Ga naar “Administratief medewerker uitkeringen, UWV”

Administratief medewerker uitkeringen, UWV

  • Randstad
  • Fulltime/Parttime
Ga naar “Catering medewerker – Eindhoven – fijn werktijden!”

Catering medewerker – Eindhoven – fijn werktijden!

  • Randstad
  • Parttime
Ga naar “Winkelmedewerker”

Winkelmedewerker

  • Actief Werkt! Uitzendbureau
  • Fulltime
Ga naar “Verkoopmedewerker”

Verkoopmedewerker

  • Randstad
  • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “FeelGood Market”

FeelGood Market

  • T/m 18 dec
feelgoodmarketfeelgoodmarket
Ga naar “Kerstmarkt in Eindhoven”

Kerstmarkt in Eindhoven

  • Van 10 dec t/m 18 dec
Kerstmarkt EindhovenKerstmarkt Eindhoven
Ga naar “Urban Trail Eindhoven”

Urban Trail Eindhoven

  • 11 december 2022