Eindhoven

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Marieke van Bloemmarie verrast ouderen met tulpen: ‘Een simpel bosje kan veel doen’

Door Anna van den Berg 31 maart 2020

Met de prachtige bloemen en planten uit haar winkel Bloemmarie maakt de Eindhovense Marieke Verhees (35) al elf jaar heel veel mensen blij. Nu we midden in de coronacrisis zitten, kunnen veel mensen wel een extra dosis bloemenkracht gebruiken. Zeker eenzame ouderen die geen bezoek meer mogen ontvangen in verzorgingshuizen. Daarom startte Marieke haar tulpen-doneeractie: “We hebben al meer dan 750 ouderen blij kunnen maken met een bosje tulpen.”

Het idee is geweldig in z’n eenvoud: voor iedere €2,50 die gedoneerd wordt, bezorgt Bloemmarie een bosje tulpen bij verzorgingstehuizen van Vitalis. Medewerkers daar zorgen ervoor dat de bloemen veilig bij de inwoners terecht komen. Marieke: “Mensen uit de buurt hebben geholpen met het schrijven van de kaartjes, en medewerkers van het bedrijf Ongehinderd hielpen om al die kaartjes te bevestigen aan de bosjes.” En dat waren er een heleboel: van de 176 donaties die tot nu toe binnen kwamen, werden 760 bosjes tulpen met persoonlijk berichtje uitgedeeld.

Tekst loopt door onder de foto

Bloemmarie
Foto: Bloemmarie

Ondernemersdrang

Dat is nog eens een manier om quarantaine een beetje op te fleuren! Hoe werd dit plan geboren? “Toen de coronacrisis begon, kwam bij mij een echte ondernemersdrang naar boven. Ik hoorde van kwekers die hun bloemen vernietigd zagen omdat ze niet verkocht werden en van ouderen die geen bezoek meer konden ontvangen: daar zag ik een lijntje. Het helpt de economie niet om de tulpen gratis aan de kweker te vragen. Dus heb ik donaties gevraagd. Zonder winstmarge voor ons konden we toch een eerlijke prijs betalen voor de tulpen en heel veel uitdelen aan ouderen.”

Ontroerende reacties

De reacties van de ouderen zijn ontroerend. “We hebben echt heel veel fijne en ontroerende reacties gekregen via de mail. Toen we de bosjes voor het verzorgingstehuis stonden voor te bereiden, kwamen mensen al vragen of ze er eentje konden kopen. Ze waren helemaal verrast toen ze hoorden dat ze de bloemen cadeau kregen! Een dame begon zelfs spontaan te huilen. Dat raakt je wel. Wat een simpel bosje bloemen al niet kan doen.”

Tekst loopt door onder de video

1e 550 bosjes tulpen worden verdeeld!

Posted by Bloemmarie on Tuesday, 24 March 2020

Juist nu

In de kleine, gezellige winkel die boordevol verse bloemen en planten staat, gaat het werk gewoon door. “Mensen willen nu juist bloemen en planten, voor bij de thuiswerkplek, voor die verjaardag die ze missen, voor iemand die ziek is, voor bruidsparen wiens bruiloft niet doorgaat, voor de uitvaart waar ze niet naartoe kunnen en om de liefde te vieren.” Dat soort levensmomenten zijn nu natuurlijk best wel anders, maar volgens Marieke ligt daar de kracht van bloemen. “Een bloem herinnert je eraan te genieten van het moment.”

Heerlijk beroep

Marieke vertelt dat haar beroep wel eens geromantiseerd wordt. “Het is wel echt een vak. Je staat niet de hele dag lekker te freubelen. Maar het is ook een heerlijk beroep. Het leukste is het contact met mensen en dat vertalen in bloemen.” Dat contact met en tussen mensen moeten we nu dus alleen even een andere invulling geven. Dat geldt voor iedereen. “We zijn een soort bezorg-Bloemmarie geworden. Gelukkig blijkt onze website goed vindbaar want daar zijn de orders enorm gestegen. We gaan iets eerder dicht en proberen zoveel mogelijk te bezorgen. Dat gaat heel goed op een veilige manier.”

Doneer ook tulpen

Wil jij ook een eenzame oudere verrassen met een bos tulpen? Je kunt nog tot 6 april doneren!

 

adv.