Eindhoven

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Maartje zamelt geld in voor de Voedselbank: ‘Zo kunnen cliënten ook van een kerstdiner genieten’

Door Chloë van der Smitte 9 december 2020

De horeca is en blijft voorlopig nog dicht: uitgebreid tafelen tijdens de feestdagen zit er helaas niet in dit jaar. Dat wordt een afhaalmenu bestellen bij je favoriete restaurant, toch? Maar ook dat is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Daarom is Maartje de Vries, oprichter van Coronahulp Eindhoven, de actie Eindje voor Eindje gestart: “Zo kunnen ook cliënten van de Voedselbank straks genieten van een kerstdiner met drie gangen.”

“We zijn pas maandagavond  (7 december) gestart met onze inzamelingsactie”, vertelt Maartje. “We hebben nu al meer dan € 1500,- ontvangen, maar dat moet nog veel meer worden. De Voedselbank heeft namelijk 1.350 cliënten. Het streven is om € 20.800,- op te halen.”

Een bijzonder en praktisch idee

Het idee komt niet zomaar uit de lucht vallen. Maartje: “Aan het einde van de zomer kregen we een geldbedrag van Rabobank die we naar eigen keus mochten besteden aan coronahulp. We hebben toen een gedicht laten maken door Merel Morre voor het team van elf vrijwilligers en onze Facebookleden. Er was nog wat geld over en ik wist meteen dat we daar iets bijzonders én praktisch mee moesten doen.”

coronahulp eindhoven
Foto: Coronahulp Eindhoven Facebook

Voedselbank helpen

Maartje vertelt dat veel mensen in haar Coronahulp Facebookgroep maaltijden voor anderen bereiden. “Ik dacht: dat kunnen wij ook, maar dan groter.” En dus zocht ze contact met de Voedselbank. “Zij hebben natuurlijk die doelgroep precies in kaart die het het hardst nodig hebben. Ze waren meteen enthousiast maar zeiden ook: weet je wel waar je aan begint? Ik snap ook waarom, ze hebben enorm veel cliënten. Daar schrok ik wel een beetje van.”

Samenwerking met Community Café

Toch weerhield het Maartje niet om de actie op touw te zetten. Ze zocht contact met de eigenaar van Hubble Community Café. “Het is een geweldige organisatie voor mensen die moeite hebben om een baan te vinden. Zij mogen daar aan de slag om zo weer een plek op de arbeidsmarkt te krijgen. Ik heb er zelf ook 1,5 jaar gewerkt toen ik met een burn-out thuis kwam te zitten, zij hebben mij fantastisch geholpen.” En ook nu helpen ze Maartje uit de brand: “De eigenaar deinste niet terug toen ik zei dat het om 1.350 menu’s ging. Integendeel, hij zei meteen: gaan we regelen.”

Spreid het woord

Nu nog het enorme geldbedrag binnenslepen. “Ik ben er positief over, we hebben al binnen korte tijd een flink bedrag binnengehaald. Alle 6.500 leden van de Facebookgroep hebben we gevraagd het woord te verspreiden. Verder promoten we het volop op onze socialmediakanalen en gaan we bedrijven benaderen.”

Foto: Voedselbank Eindhoven

Parttime baan

Dit alles doet Maartje naast haar inmiddels parttime baan van 32 uur. “Het is soms pittig, maar ik krijg er zoveel energie van. Ik startte de Facebookgroep in maart toen ik zelf werkloos thuis zat en de crisis begon. Ik wist meteen dat ik een plek wilde creëren waar Eindhovenaren terecht kunnen voor praktische hulp, maar dan door Eindhovenaren zelf. Het is nu een stuk rustiger dan in het begin, maar we hebben al zoveel kunnen doen. Echt heel bijzonder.”

Donkere coronawolk

Uiteindelijk hoopt Maartje dat ze met deze inzamelingsactie iedereen een fijne kerst kan bezorgen. “Kerstmis is dit jaar een beetje naar. Het is fijn dat we een paar mensen mogen zien, maar toch hangt die donkere coronawolk boven ons hoofd. En dan zijn er ook nog mensen die financiële problemen hebben. Ik vind dat iedereen met kerst onbezorgd moet kunnen eten. Ik vind het echt heel rot als mensen geldzorgen hebben. Ik heb het zelf nooit meegemaakt en voel me in die zin heel rijk: ik heb dan ook veel te geven. Er is ook voor mij gezorgd toen ik ziek was door mijn burn-out, nu kan ik voor mijn gevoel terugzorgen samen met andere Eindhovenaren. Dat is een mooie kerstgedachte, toch?”

Wil jij ook doneren?

Wil jij Maartje helpen en ook doneren? Bekijk dan hier alle info over de kerstactie Eindje voor Eindje. Zo kun je al een toetje doneren van € 3,50, maar ook een compleet menu voor € 15,50.

kerstkaartenactie indebuurt

Doe ook mee: zoveel Eindhovenaren steunen de kerstkaartenactie van indebuurt

Hoe leuk zou het zijn als Eindhovense ouderen mooie en hartverwarmende kerstkaarten krijgen tijdens ...

Geen groot familiediner tijdens Kerstmis: ‘Ik trek mij er weinig van aan eerlijk gezegd’

Het is een van de meest gestelde vragen van de afgelopen tijd: hoe ziet kerst 2020 eruit? Mark Rutte...
archipel ekelhof kerstkaarten

Mevrouw Rijk (95), bewoonster van Archipel: ‘Ik heb fijne herinneringen aan Kerstmis’

De Eindhovenaar van de Week is een hele bijzondere: de 95-jarige mevrouw Rijk, bewoonster van verzor...
kerstkaartenactie indebuurt-1

Doe mee aan de indebuurt kerstkaartenactie voor ouderen in Eindhoven

Stel je eens voor dat je de feestdagen alleen doorbrengt. Voor veel ouderen is dit de realiteit. De ...

 

adv.