Eindhoven

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Kyra Antoni is een echte performer: ‘Zingen en dansen zijn voor mij uitlaatkleppen’

Door Anna van den Berg 10 augustus 2020

Deze Eindhovense is pas achttien jaar oud, maar ze won nu al medailles voor Nederland op de WCOPA, de World Competition of Performing Arts. Eigenlijk zou ze naar Los Angeles vliegen, maar dit jaar vond het wereldwijde evenement virtueel plaats. Jammer voor Kyra, maar het mocht de pret niet drukken. Ze deed mee in de categorieën zang én zang met eigen begeleiding. Haar zelfgeschreven nummer ‘All Lives Matter’ leverde haar zelfs een zilveren medaille op. “Ik voel me zo vereerd dat ik mijn land mocht vertegenwoordigen.”

Toen de prijzen begin augustus bekend werden gemaakt, was Kyra blij verrast. “Toen ik klein was, vond ik theater heel leuk en op de basisschool kaapte ik voor elke musical de hoofdrol weg, maar ik koos er toch voor me op turnen te gaan richten. Op de middelbare school leerde ik het toneel weer kennen en werd weer helemaal verliefd. Ik begon ook eigen liedjes te schrijven en pas sinds twee jaar wil ik vastberaden performer worden.”

Tekst loopt door onder de foto

Kyra Antoni
Foto: Kyra Antoni

Blessure

Niet alleen corona gooide de laatste tijd roet in het eten, Kyra kende afgelopen jaar ook wat persoonlijke tegenslagen. “In september 2019 viel ik met een dansvoorstelling en pas veel later kwamen we erachter dat ik een gescheurde kruisband had. Mijn droom om artiest te worden viel toen even in duigen. Maar gelukkig ben ik nu geopereerd en hard bezig met revalideren. Volgend jaar ga ik hopelijk echt naar Amerika en ga ik ook dansen. Dan ga ik voor Goud.”

Uitdaging

Performing arts is eigenlijk een verzamelnaam. Kyra vergelijkt de WCOPA met de Olympische Spelen. In plaats van tussen verschillende sporten, is het een wedstrijd van verschillende ‘optreedkunsten’. “Ik acteer, dans en zing. Optreden is een uitlaatklep. Ik kan even alle dingen om me heen loslaten en me focussen op een ding. Daarnaast vertel je in deze disciplines een verhaal. Je moet je kunnen verplaatsen in andere mensen en dat vind ik super interessant. Dat is een uitdaging, maar daar hou ik van. Kunst in alle vormen zorgt ervoor dat we onszelf kunnen vinden en verliezen op hetzelfde moment.”

Tekst loopt door onder de foto

Kyra Antoni
Foto: Jos Kaldenhoven

Niet zomaar een hobby

Soms denken mensen wel eens dat het haar allemaal komt aanwaaien, of dat het maar een hobby is. Daar is Kyra het niet mee eens. “Het vereist inzet en doorzettingsvermogen, anders kom je er niet. Je moet creatief zijn, maar ook erg hard werken. Bij mij komt inspiratie uit de kleine dingen om me heen en als ik een beetje creatief denk dan kom ik vaak wel op ideeën. Je moet denken in oplossingen. Als iets niet lukt of werkt, wat dan wel? En discipline heb je nodig omdat het tijd kost een doel te bereiken. 100% overgave, je moet er echt voor gaan.”

Bijgelovig

Als we Kyra vragen hoe het eraan toe gaat achter de schermen, is ze alleen maar enthousiast. “Samen een voorstelling neerzetten, is gewoon reuzegezellig. Je leert elkaar echt kennen en maakt veel samen mee. Wat de meeste mensen alleen niet weten, is dat veel artiesten ontzettend bijgelovig zijn. Ze hebben bijvoorbeeld ritueeltjes die altijd moeten voor een voorstelling, van rare dansjes tot knuffelbeertjes. Heb ik zelf ook, maar dat soort dingetjes zijn heilig, dus dat verklappen we niet.”

Tekst loopt door onder de foto

Vastbesloten

Kyra is vastbesloten volgend jaar wel naar Amerika te gaan voor de competitie, als de coronasituatie het toestaat natuurlijk. “Ik heb zelf een stuk geschreven genaamd Once Upon A Pandora. Het gaat over de doos van Pandora gevuld met slechteriken uit bekende sprookjes en Disneyverhalen. Ik schreef het verhaal omdat ik eigenlijk dit jaar al naar Hollywood wilde reizen voor de wedstrijd. Zo kon ik met talentvolle jongeren samen een voorstelling maken, en tegelijk diende het als crowdfunding om mijn droom daar waar te maken. Het stuk zou in juni op de planken komen, maar dat is nu verplaatst naar december of januari.”

Wereld veroveren

Het liefst wil ze in de toekomst natuurlijk internationaal spelen. “Het lijkt me echt heel gaaf om in een grote musicalfilm te spelen. Dat is mijn grootste droom. Dan laat ik Eindhoven een beetje achter me, maar ik ben natuurlijk wel hier geboren en noem de stad mijn thuis. Eindhoven zal voor mij altijd de plek zijn waar het allemaal begon.” Wil je meer van Kyra zien, volg haar dan op Instagram. Of koop alvast een kaartje voor haar voorstelling en help haar volgend jaar een gouden medaille winnen in Los Angeles.

Lees ook:

11x wat bedoelen ze nou, die Eindhovenaren?

Voor alle expats, nieuwelingen, noordelingen, toeristen en jonge Eindhovenaren die hillemoal niks sn...
duur huis funda

Binnenkijken in het állerduurste huis dat nu te koop staat in Eindhoven

Zeg nou zelf: het is toch heerlijk om soms even weg te dromen bij miljoenenoptrekjes? Vandaar dat we...

Voor de echte die-hards: je kunt het Eindhoven-logo binnenkort gratis laten tatoeëren

Ben jij een keitrotse Eindhovenaar in hart en nieren? Dan zul je dit vast heel leuk vinden: je kunt ...

Je kunt ‘m nog winnen: die vette goodiebag vol Eindhoven merchandise t.w.v. €90,-

Ben jij een Eindhovenaar in hart en nieren? Dan hebben wij een leuke winactie voor je in petto. In s...

adv.